Lázár eddig tett a temetkezési költségekre!

Lázár János a közelmúltban egy lakossági fórumon – ahogy arról elsők között számoltunk be – azzal állt elő, hogy megszületni és meghalni a legdrágább ma Magyarországon. Jelenleg a költséges temetés és sírhelymegváltás után 25 évvel az örökösöket újra a sírhelybérlésre kötelezik. Ezt a miniszter eltöröltetné. 

Kampányígéret ez is

Lázár állítása szerint azt fogja javasolni, ha a sírhelyet a temetéskor megváltják, azért később ne kérjen pénzt a temető fenntartója. A miniszter szerint  pénz elsősorban az egyházak bevételi oldaláról fog hiányozni, így őket a kormánynak kell azonos mértékben kompenzálni.

Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa választási kampányfogásnak tartja a Lázár által mondottakat. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke még a múlt év őszén benyújtotta  az Országgyűlésnek javaslatát, hogy a temetési szolgáltatások áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen. Korózs ezt akkor azzal indokolta, hogy az elmúlt években megugrottak a temetés költségei. Egy sírhely 25 évre 400-500 ezer forintba, egy urnahely bérlése 10 évre 103 ezer forintba, egy csontfülke bérlése 10 évre több mint 200 ezer forintba kerül. Egy szó mint száz, valóban nagyon drága luxus ma meghalni.

Magyarországon az egyszemélyes nyugdíjas háztartás létminimuma 79 ezer forint, a 2,6 millió nyugdíjas közül több mint egymilliónak ezt sem éri el a nyugdíja. Ebből az összegből képtelenség annyi pénzt felhalmozni, amely tehermentesíthetné a temetés költségei alól a hozzátartozókat.

A javaslatot a parlament fideszes többsége nem támogatta.

Korózs Lajos ezért álságosnak tartja mindazt, amiről a főminiszter beszélt. Hangsúlyozza, ha Lázár János valóban enyhíteni akart volna a temetés költségein, akkor megszavazhatta volna már 2013 júniusában az MSZP javaslatát a kegyeleti járandóság bevezetéséről:

” A javaslatunk valódi segítséget nyújtana a hozzátartozóknak, akiknek egyre nagyobb anyagi kihívást jelent, hogy megadják a végső tisztességet elhunyt szeretteiknek. Lázár János és társai azonban erre a segítségre nemet mondtak.”

A szocialista képviselő szerint:

“Tavaly októberben is lett volna lehetősége támogatni a gyászolókat, amikor azt javasoltuk, hogy a temetési szolgáltatások áfáját csökkentsék le 5%-ra. Ekkor sem voltak fontosak a temetkezési költségek, nem támogatta a javaslatunkat.”

Valódi segítség helyett ötletelés

 

Már a halál is belépett a Fideszbe?

 

Korózs hangsúlyozta: a Fidesz a valódi segítség helyett olyan ötletekkel állt elő, mint a szociális temetés. Az embertelen elképzelés szerint a hozzátartozóknak saját maguknak kellene megmosdatniuk az elhunytat, majd a szegények számára elkülönített parcellában kellene megásniuk a sírgödröt. 

A parlament népjóléti bizottságának alelnöke úgy gondolja:

“Lázár János és a Fidesz eddig csak annyit ért el, hogy a temetkezés költségei már sokak számára megfizethetetlen lett. Ha Lázár valóban segíteni akart volna, akkor megszavazta volna az MSZP javaslatait és nem a választások előtt tenné kampánytémává a gyászolók anyagi terheit.”

3 hozzászólás

 • 2018.02.06 - 19:08
  Közvetlen hivatkozás

  KOROZS EGY SEGGFEJ..MINDEN KOPORSOS TEMETEST BESZUNTETNI CSAK HAMVASZTAS ALLAMI HAMVASZTOKBAN ES PUNKTUM.A REGI TEMETÖKET FOLYAMATOSAN MAS CÉLRA HASZNALNI.EZ A KOCSOG MINISZTERFELE MEG EGY SUNYI SEGGFEJ.AKINEK NEM FUTJA ERRE SEM AZ NE FELJEN AZ ALLAM NEM KERI.NULLSZALDÓS VALLALKOZAS LEGYEN.

  Válasz
  • 2018.02.08 - 09:57
   Közvetlen hivatkozás

   Őszintén végig gondolta amit írt? Ha meggyőződésből gondolta, akkor Ön “magasan tesz” a hagyományokra, a szokásokra, a széles tömegek óhajára, a főként kisebb településeken még meglévő koporsós temetésekre! Önnek nincsenek felmenői, akinek valahol ÁPOLT sírhalma van, hogy mindent BESZÁNTANA? Amivel egyetértek: meg kellene állítani az egyre jobban elburjánzó, kialakult gyakorlatot, a temetők beton(műkő, granit, márvány) erődítménnyé tételét és a gátlástalanul égbe szökött temetési költségeket.

   Válasz
 • 2018.02.07 - 06:25
  Közvetlen hivatkozás

  Tisztelt Dunai Úr! Ekkora méretes baromságokat még nem olvastam. Nem tenne rosszat, ha írás helyett gondolkodna.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük