Washington korrupcióellenes bíróság létrehozására szólította fel Ukrajnát – miért csak őket?

Az amerikai külügyminisztérium kedden korrupcióellenes bíróság létrehozására szólította fel Ukrajnát. A Heather Nauert külügyi szóvivő aláírásával kiadott közlemény egyúttal “az ukrán nép követeléseit tükröző mély, átfogó és időszerű reformok” megvalósítására is felszólította az ukrán kormányt. 
[mnky_ads id=”10551″]

“Egy hiteles, független korrupcióellenes bíróság létrehozása a legfontosabb, azonnali lépés, amelyet a kormány megtehet” – olvasható a közleményben, amely szerint a korrupció Ukrajna nemzetbiztonságát, felvirágzását és demokratikus fejlődését is veszélyezteti.
[mnky_ads id=”10552″]

Az amerikai külügyminisztérium egyetért a Nemzetközi Valutaalappal

A külügyi szóvivő leszögezte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) annak meghatározásában, hogy vajon az új bíróság felállításáról rendelkező új törvény összhangban van-e az ország IMF-nek tett vállalásaival.

“Egyetértünk a Nemzetközi Valutaalappal abban, hogy a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról rendelkező bármilyen törvényhozásban központi szerepet kell kapnia egy nemzetközi szakértőkből álló tanácsnak, hogy biztosítani lehessen az alkalmas bírák kiválasztását” – fogalmazott a külügyminisztérium állásfoglalása.

A közlemény hangsúlyozta: az Egyesült Államok szerint az ukrán bíróság felállításáról rendelkező törvénynek meg kell felelnie a kijevi kormánynak alapvető pénzügyi támogatást nyújtó IMF elvárásainak. A tárca hozzátette: az ukrán kormánynak tanácsos közvetlenül az IMF képviselőivel megvitatnia egy ilyen törvénytervezet tartalmát.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Kuleba: Ukrajna nem teljesíti Magyarország ésszerűtlen követeléseit

[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük