Kósa: az ellenzék akar lejáratni – szerintünk nem szorul külső segítségre

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter  egy erősen kampányízű interjút adott a haon.hu-nak. Szemlénkben elsősorban a miniszterként végzett munkájával összefüggésben mondottakra, és a famíliáját érintő ügyekre térünk ki.

Semmitmondás A-tól, Z-ig

Meglepő” talán még mulatságos is, ahogyan megvonta eddigi miniszteri munkájának mérlegét a politikus:

“A 23 megyei jogú nagyváros, amelyek az alanyai ennek a programnak, lefedik az egész vidéki Magyarországot, vonzáskörzetükben több mint 6 millió ember él. Itt egy 3500 milliárd forintos fejlesztési programról van szó, amely 250 projektet foglal magában.” … ” Elmondhatjuk tehát, hogy időarányosan jól állunk. Most kezdtük azt az országjárást, amely során egyeztetjük a polgármesterekkel a különböző programelemeket, hiszen az az életszerű, hogy – mivel vidéki fejlesztésekről van szó – mi menjünk el a városokhoz”

Hangsúlyozta, hogy a városok közötti rivalizálás megakadályozása érdekében, nagyon körültekintően kell eljárni, az a legjobb, ha leülnek és végigtárgyalják a városokkal a fejlesztési programjaikat:

A minisztériumom nem pusztán a modern városok programját felügyeli, hanem a megyei jogú városok fejlesztésének az összehangolásával is foglalkozik, figyelni kell arra is, ami nem a Modern Városok Programnak a része.

Láthatja akinek van szeme, Koltai Róbert után itt az új illetékes elvtárs, akihez “minden tartozik”.

Politikusi jövőjével kapcsolatban, a szokott fideszes szöveget szajkózta:

“A Fidesz Országos Választmánya döntött a tavaszi országgyűlési választáson indítandó képviselőjelöltekről. Debrecenben, az egyes körzetben ismét engem kértek föl képviselőjelöltnek.” … ” Az, hogy a kormány hogyan áll össze, akkor derül ki, ha a választáson győztes párt miniszterelnök-jelöltjét megbízza az államfő kormányalakítással. A mi mandátumunk április 8-áig tart, azután ügyvezető kormánnyá alakulunk át, így is készülünk. A miniszterelnök úr azt mondta, hogy természetesen minden téren számít ránk, de az, hogy pontosan kinek mi lesz a feladata, a jövő zenéje.”

A biztonság kedvéért migráncsozott egyet

Ahogy egy valamire való fideszes potentát úgy Kósa sem hagyhatja ki a migráncsozást mert része a liturgiájuknak. Kósa szerint ellenzéki győzelem esetére szinte sötétségbe borulna az ország, – mint mondjuk Hatvan városa miután Orbán veje „korszerűsítette” a közvilágítását- a Fidesz jótéteményei nélkül talán még az élet is veszélybe kerülne:

Feltéve, de meg nem engedve, ha a választásokon az ellenzék győzne és felállna egy Vona–Szél–Karácsony–Gyurcsány–Molnár kormány, akkor csak a Jóisten tudja, hogy mi fog történni. Debrecenben mi bezártuk a menekülttábort. Azonban a fenti politikusok közül négy kifejezetten, egy pedig félig migránspárti, az országot védő kerítést mindegyik bírálta, sőt, el akarják bontani. A menekülttábort is minden bizonnyal újra nyitnák a kötelező betelepítési kvóta elfogadása miatt. Én a végsőkig fogok küzdeni az ellen, hogy a kerítést bárki elbontsa, vagy a menekülttábort bárki újranyissa.”

Rokonok a láthatáron

Most jön a talán legizgalmasabb része a beszélgetésnek. Az egyszerű földi halandó azt gondolhatja, hogy saját közegében legalább megpróbál őszintének látszani a volt városvezető, hiszen ismerik, mint a rossz pénzt. Egykoron, a város főterén, az új debreceni futballstadion építését propagáló instrumentumra jól láthatóan 20 % feliratot festett evalaki. Azóta is “találgatják” kinek is akart üzenni a titokzatos ismeretlen.

Kósa szerint eddig majdnem minden választási kampányban kiemelt célpont volt az ellenzék számára:

“Volt már mindenféle támadás ellenem, a szónak a szoros értelmében. Megvádoltak szinte mindennel, mindegyikről kiderült, hogy hazugság, úgyhogy nem szokatlan ez. Indul a kampány, jönnek a politikai indíttatású aljas rágalmak. Nem gondolom, hogy ez szükségszerű, de sajnos ma Magyarországon a politikai pálya velejárója.

Elmondása szerint most a családját próbálják támadni, lejáratni, ez viszont mélységesen felháborítja:

Úgy látszik, az ellenzék már semmitől sem riad vissza: pénzért és a hatalomért tényleg bármire képesek. A konkrét ügy édesanyámmal kapcsolatos. A szüleim 25 éve kezdtek mezőgazdasággal foglalkozni, a kárpótlásból visszakapott, mintegy 30 hektárnyi földön.”

Szerinte a sertéshizlalda kapcsán, egy 25 éves történetről van szó, amiben nincsen semmi rendkívüli:

“A felemlegetett mátészalkai sertéstelep pedig 1994 óta van édesanyám rokonságának a tulajdonában. Édesapám halála után 2 éve édesanyám úgy döntött, hogy betársul felesben tulajdonosként a családi (családfa állítás kosa módra VK. szerk.)vállalkozásba, amelyet másod-unokatestvérének agrármérnök végzettségű fia vezet. A cég soha nem jutott jogosulatlanul előnyhöz. Csak olyan állami támogatást kapott, ami minden sertéstartónak jár Magyarországon.”

Segítsünk Kósa Úr?

Érdekes, hogy a felesége üzleti ügyeire nem tért ki, úgy látszik, azt már az ő szókincsével igen nehéz kimagyarázni. De mi „segítünk”, idézzük mit írt Hadházi Ákos, az LMP társelnöke, a korrupcioinfo.hu portálon:

“Kósa Lajos felesége 2017-ben 6 millió forintért vásárolt meg egy olyan céget, amelyikben a cégnyilvántartás szerint összesen 139 millió forintnyi vagyonelem valamint mintegy 30 milliónyi tartozás volt, így a cég értéke 115 millió forintot tett ki.” /…./ “Kósa egyetlen esetben próbált magyarázatot adni azzal, hogy azért csak 6 millió volt az ár, mert a vagyon és az adósság mérlege ennyi volt a cégben. Ez azonban képtelenségnek tűnik, mivel 3 hónappal az üzlet előtt a cégbírósági dokumentumok szerint 139 millió forint vagyonra jutott 30 millió adósság. Ha a köztes időben a cég valóban felvett volna hitelt, akkor azzal párhuzamosan nyilván a vagyona (pénz, vagy eszköz) is megnőtt volna ugyanennyivel. Egyetlen eset lenne elképzelhető, ha a száz milliós adósság úgy keletkezett volna, hogy valamilyen közterhet vagy büntetést kell befizetni hirtelen, ez azonban szinte elképzelhetetlen egy olyan cégnél, melynek forgalma zéró és alkalmazottainak száma szintén ugyanennyi.
Továbbra is fenntartom, hogy ez az ügy az összes eddigi általam feltárt ügy közül az egyik legsúlyosabb.”

Az Orbán – kormány talpig úriember minisztere, az interjúban nem tartotta fontosnak, hogy kitérjen a neje cégvásárlása körüli kételyekre. Utóbb majd mondhatja: de hát nem kérdezték…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük