Kósa Lajos jó híre a nemzet nyugdíjasainak: rajtatok a Fidesz-világ szeme!

A nyugdíjasok az a korosztály, amelyik a háború után újjáépítette a hazát, most újra rájuk, pontosabban mára nyugdíjassá lett utódaikra  számít a regnáló. Nem lehetne békében hagyni pihenni Őket?

Kósa örömhíre a 60+ korosztálynak: dolgozzatok!

Ahelyett, hogy megérdemelt nyugalomban tölthesse a nyugdíjas korosztály napjait, ahogy az a nem csak szóban baromi fejlett gazdaságokban szokás, Kósa Lajos szájával a kormány újra a vártára szólítja őket. Nem vitás, sokan kényszerülnek meghallani a hívó szót, mert egy élet munkájával összegrundolt nyugdíjuk nem elég a megélhetésükhöz.

Óriási az igény a nyugdíjasok foglalkoztatására, de jobb tájékoztatásra volna szükség ahhoz, hogy a munkaadók és a munkavállalók megtalálják egymást

– mondta Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke pénteken Budapesten.

A nyugdíjas-foglalkoztatás előnyeinek és lehetőségeinek

bemutatására szervezett szakmai fórumsorozat tapasztalatairól rendezett sajtótájékoztatón Kósa Lajos azt közölte, hogy felméréseik szerint mintegy 800 ezer nyugdíjas vállalna munkát, elsősorban részmunkaidőben.

A magyar gazdaságnak jelentős tartalékai ők, mert – teljes, napi nyolcórás munkaidővel számolva – ez 200-300 ezer munkavállalót jelent

– tette hozzá. A nyugdíjas-foglalkoztatás

“szabadság alapú szabályozásával”

azoknak kívánnak széles körű lehetőséget biztosítani, akik éreznek magukban erőt, kedvet és képességet a munkához, amit a szövetkezeti tagság keretei között közösségben végezhetnek. A szövetkezeti tagság olyan közösség, amely sajátosan ötvözi a közösségi lét és a gazdasági vállalkozás feltételeit – fogalmazott.

A nyugdíjkorhatárt elérők háromféle módon dolgozhatnak tovább

  • Maradhatnak a munkahelyükön, változatlan feltételek mellett, vagy
  • nyugdíjas továbbfoglalkoztatás keretében is dolgozhatnak; ez utóbbinál a nyugdíj mellett megkapják a bérüket is, 15 százalékos szja-befizetés mellett
  • szövetkezeti tagság, ebben a – vállalkozói szerződés keretében – dolgozók ugyancsak 15 százalékos szja-t fizetnek, ugyanakkor a munkaidő itt teljesen rugalmas.

A nyugiság nem opció?

Jelenleg mintegy 140-150 nyugdíjasszövetkezet működik, ebben azonban mindössze mintegy 20 ezren dolgoznak, ez szerinte azt jelzi, hogy az igények nem találkoznak a lehetőségekkel. Erre utalva fontos feladatnak mondta a még a nyugdíj előtt álló munkavállalók és munkaadók elérését, tájékoztatását a szabályozás adta lehetőségekről.

Tájékoztató országjárás

Dolgos Attila, a tájékoztató országjárást szervező Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Közész) alelnöke is azt mondta, minden a rugalmas munkavégzés irányába mutat. Ez azt jelenti, hogy

“heti pár napban, napi pár órában végezhető tevékenységek”

elérhetőek legyenek; erre a kis- és középvállalkozások motiváltak és “vevők”, de szeretnék ezt a multinacionális cégeknél is elérni – tette hozzá.

Nyilvántartás, vagy lista?

Vizeli Sándor, a Közész elnöke egy olyan nyilvántartás szükségességét vetette fel,

melyből kiderülne, hogy egy adott térségben kinek, milyen végzettsége, képzettsége, tapasztalata, érdeklődése van;

szerinte ez nagyban megkönnyíteni a szövetkezeti vezetők tárgyalásait a munkaadókkal. A Közész, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. a közös országjárása végén dokumentumot adott ki. E tájékoztatóban egyebek mellett az áll, hogy a nyugdíjasok számára fontosak a rugalmas keretek, életmentőek a közösségi programok, továbbá hasznos a generációk közötti tudás- és információátadás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük