Kósa hazudott a felesége gyanús cégvásárlásáról

A cégadatok szerint a mindössze 6 millió forintért megvett százmilliós cégnek nem volt óriási hitele, mint ahogy azt Kósa Lajos állította tavaly.

Nem igazolják a cégadatok Kósa Lajos állítását, amely szerint azért kerülhetett töredékáron a felesége tulajdonába egy nagy értékű kft., mert a vállalkozás súlyosan eladósodott volt. A jól jövedelmező, évi 91 milliós nyereséget hozó cég nemrég nyilvánosságra került részletes gazdasági adataiban ugyanis nyoma sincs komolyabb hitelnek, kölcsönfelvételnek vagy törlesztésnek.

Hadházy Ákos, korábbi LMP-s képviselő szúrta ki tavaly, hogy Kósa barátja, beosztottja, a munkaerőpiaci lobbista, Fiák István ügyvéd 2014-ben létrehozott majd több mint száz millió forinttal feltőkésített egy céget, a Tócó-Pece Kft.-t, majd 2017. márciusában eladta azt a fideszes politikus feleségének. Az eladás előtt 139 milliós eszközállományú vállalkozás 6 millióért cserélt gazdát. Kósa – a cégátvétel előtt, majd azután is – olyan törvényjavaslatokat nyújtott be, amik Fiák üzleti körének az érdekét is szolgálták.

Az alacsony vételárat a volt miniszter a Népszavának azzal magyarázta, hogy a cég eladásakor annyi volt a vállalkozás hitele, mint az eszközállománya. Piaci szakértők már akkor életszerűtlennek tartották, hogy egy éveken át nullás árbevételű, gazdasági tevékenység nélküli, papíron veszteséges cégnek bárki is százmilliós hitelt adott volna. A kétségek ellenére Kósa nem volt hajlandó további részleteket közölni az állítólagos adósságokról, mondván családtagjai nem közszereplők. A cégbíróságon idén nyárig csak a Tócó-Pece eladás előtti, 2016 végi gazdasági adatai voltak ismertek. A napokban kikerültek azonban a részletes, 2017-es gazdasági adatok is, amelyekből kiderül: cég eladása előtti, 24 milliós kötelezettségállománya a múlt év végére 15 millióra apadt. Azaz míg Kósa 140 milliós hitelre utalt, a cégadatokban legfeljebb 15-24 milliós adósságnak van nyoma.

Az olcsó cég sok nyereséget termel

A friss cégadatok ismeretében a lap újra megkereste Kósa Lajost, és kérte, adjon magyarázatot. Ezt nem tette meg.

A legújabb cégbírósági adatokból az is kiderül, hogy finoman szólva jól jövedelmező vállalkozás Kósáéké: a papíron „tanácsadó” cég 2017-ben ugyanis 164 milliós árbevételre tett szert. Vagyis a bevétel több mint fele jelentkezett tiszta nyereségként, ami az üzleti világban inkább csak vágyálom.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Kósa szerint az ellenzék tehet 1300 milliárdos botrányáról

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük