Emlékeznek, amikor nemzeti sport volt az idős szülők, nagyszülők autóba passzírozása és Ausztriába szállítása kizárólag valutakeretük felhasználása okán? Ezt a célratörő szokást látszik feleleveníteni Kósa Lajos tárcanélküli, aki bevetette idős édesanyját is a vagyonelrejtésbe.

Kósa nem kíméli hozzátartozóit

Kósa miniszter 82 éves édesanyja vette meg tavalyelőtt egy mátészalkai, sertéstenyésztéssel foglalkozó Kft. üzletrészének felét. A Népszava szerint a tulajdonrészt a család egy távoli rokonától, egy mezőgazdásztól szerezte meg a nyugdíjas asszony.

A történet nem mai, csak a csontváz dőlt ki mostanság a sifonérból. A Kósa-rokonság három tagjának jelenlétében 2015-ben esett meg az adás-vétel. A politikus édesanyjához, Kósa Lajosné Bacskó Katalinhoz a család egy távolabbi ágának két mátészalkai tagja, a mezőgazdász Szilágyi János fiai, Balázs és Gábor csatlakoztak. Kósa édesanyjának korábban semmi köze nem volt az állattenyésztéshez, nyugdíjazása előtt védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozott.

A két másik rokonnak viszont nagyon is volt tapasztalata a sertésekkel, mint írják, a Szilágyi nagypapa is állattenyésztési telepet vezetett, a Méker Kft. elődjének tekinthető családi vállalkozást, a Szalka-Pig Kft.-t pedig még 1994-ben alapította akkori üzlettársával Szatmárhús Kft. néven a korábban téeszelnökként dolgozó Szilágyi János. A cég családi vállalkozás volt, 2005 óta nem volt külsős tulajdonostársuk – írja a portál.

A vállalkozás 2013-ra nagyjából tönkrement, a korábbi 300 millió feletti éves bevételük a tizedére zuhant, az eredményük negatívba fordult, a tartozásaik 378 milliósra ugrottak. Ekkor valaki – vélhetően az RFF – felszámolást kért, a nyíregyházi bíróság pedig 2014 júniusában elrendelte a Szalka-Pig felszámolását. A 220 milliós jelzálogjoggal terhelt mátészalkai sertéstelepre azonban a meghirdetett áron nem volt jelentkező. 2015 elején aztán az idősebb Szilágyi cége, a főleg zöldség-gyümölcs kereskedéssel foglalkozó Méker Kft. fő tevékenységét sertéstenyésztésre változtatták, ezt követően lépett tulajdonostársként a képbe Kósa Lajos édesanyja.

Az óvónő disznai

2015 végén közleményt adott ki a bíróság: októberben a Szalka-Pig meg tudott állapodni a hitelezőivel és tovább működhet. A Népszavának Szilágyi Gábor úgy nyilatkozott,

“Megvette a Méker Kft. a sertéstelepet (…) azon az áron, amivel a Szalka-Pig Kft. tartozott”.

Arra kérdésre, hogy miből, a férfi nem akart válaszolni.

A vállalkozás 2014-es beszámolója szerint hetvenezer forintos saját tőkéje, kétszáztízezres eszközállománya volt. 2015 végén – miután Kósáné belépett a képbe – már 67 milliós volt a saját tőkéje, főleg annak köszönhetően, hogy közben belekerült 47 millió forint a kasszába. Szilágyi Gábor szerint a sertéstelep vételára

“nem is kevés (…) szerintem a piaci ár felett”

volt. A vételárra vonatkozóan pontos összeget nem lehet tudni, de a felszámoló 345 milliós irányáron próbálta eladni, sikertelenül. A Méker Kft. 2016-ban már 30 milliós tiszta profitot ért el.

Hiába, a név kötelez, a kósaság fel- és lemenő ágon egyaránt örökölhető. Szinte hallható, ahogy a Fidesz-kommunikáció által felháborodottra megírt sajtótájékoztató-szövegben a főhős szívet facsarón beszél arról, hogy a randa ballib sajtó meghurcolta az édesanyját. Eszébe sem jut, hogy ő hozta abba a helyzetbe szeretett édesanyját, hogy „cikkeznek róla”.
[mnky_ads id=”3808″]
(Forrás: Népszava)

Kósa Lajos: nem tartozik senkire – mármint az, hogy miből vettek 120 milláért egy céget

Kósa feleségéig ér a gyanús cégháló

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét