Sorting by

×

Magyar György: köszönjük a Fidesznek az ingyen reklámot!

Fideszes polgármesterek kérik, hogy az ellenzék halassza el az előválasztást, mert a járványhelyzetben nem kellene újabb feszültségeket kelteni. Csakhogy az indulatokat éppen a kormány szítja. Mindazonáltal köszönjük az ingyen reklámot, hiszen ezzel éppen a NER szereplői jelzik, hogy félnek az ellenzéktől, tartanak a hatalom elvesztésétől, így maguk értékelik fel az előválasztás jelentőségét.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet akár október elejéig fenntartanák

– derül ki a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által kedd éjszaka benyújtott előterjesztésből.

Csak nem arról van szó, hogy az ellenzéki előválasztást akarják ellehetetleníteni? Jobban fél a Fidesz a hatalma elvesztésétől, mint a most már 26 ezer emberéletet követelő járványtól?

írtuk néhány napja.

Ennek kapcsán kérdeztek a Klubrádió Hetes stúdió című műsorának szombati adásában. Gergely Zsófia újságíró felvetésére megerősítettem: valóban fel kell készülni, hiszen láttunk már sok mindent, így személyre szóló vagy adott helyzetre reagáló jogalkotást is. Nem lepődnék meg – mondtam –, ha a háttérben most ugyancsak valamilyen mögöttes szándék húzódna meg.

A várható ellenlépések részleteiről

egyelőre nem kívántam nyilatkozni – miért fednénk fel idő előtt a lapjainkat? –, de azt leszögeztem, hogy a hatalom az előválasztást nem tudja megakadályozni. Javasoltuk: hozzák előre az előválasztás első fordulóját a labdarúgó EB Budapesten nyílt kapuk előtt rendezendő mérkőzéseinek időpontjára, azaz június-júliusra. A második kör szeptemberben lehetne, amikor a pápa Magyarországra látogat.

Ha ezek az események szinte korlátozás nélkül nyilvánosak lehetnek, az ellenzéket nem érhetné az a vád, hogy az előválasztás kapcsán – például azzal, hogy szavazás lebonyolítása érdekében sátrakat telepítenek – áttörik a hatályos szabályozást. Az igazi aktorok persze a pártok, s minden politikai döntés és felelősség a hat együttműködő szervezeté, vagyis nekik kell határozniuk a fenti javaslatról is.

A Civil Választási Bizottság feladata elsősorban az, hogy megteremtse az előválasztás lebonyolításának feltételeit

Ez jelentős kihívás, mert hatalmas feladat vár ránk is, ám szakmailag, pénzügyileg, szervezetileg, technikailag teljeskörűen fel vagyunk készülve. Egyébként meggyőződésem, hogy szürkeállományban állunk olyan jól, mint a hatalom. Így képesek leszünk ledolgozni a hátrányunkat, mert az kétségtelen, hogy a NER-hez képest szűkösek az anyagi erőforrásaink, és korlátozott a nyilvánossághoz való hozzáférésünk is. Ám minderre van megfelelő válaszunk.

Arra a felvetésre, hogy Kecskemét és Székesfehérvár fideszes polgármestere is azt kéri, az ellenzék a járvány miatt halassza el az előválasztási kampányt, csak annyit mondtam: ez szánalmas és komolytalan felvetés. Senki nem akar indulatokat kelteni, feszültséget szítani, és a 2019-es budapesti előválasztások tapasztalatai is azt mutatják, hogy az semmilyen zavart nem okozott a fővárosiak életében.

Egy polgármesternek mellesleg semmi köze ahhoz, hogy az ellenzéki pártok miként készülnek a 2022-es parlamenti választásra,

de nyilván központi utasításra adták ki a közleményüket. „Égetni” akarják az előválasztást, ám ezzel szerintem csak azt érik el, hogy felértékelik ezt a folyamatot, vagyis bumeránghatás érvényesülhet. Lehet, hogy a hatalom tényleg jobban fél tőlünk, mint a vírustól?

A legnagyobb kihívásnak azt látom, hogyan tudunk majd minél több embert megszólítani, aktivizálni. Ehhez jól jön az ingyen reklám, és csak köszönjük, ha a kormányoldal a saját médiafelületein is segít felhívni a polgárok figyelmét az ellenzéki előválasztás fontosságára.

(A beszélgetés felvételét a Klubrádió oldalán 4 perc 24 másodperctől hallgathatják meg.)

Forrás

Kapcsolódó

 

köszönjük

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.