Rendkívüli! Brüsszel megindította a kötelezettségszegési eljárást a pedofiltörvény miatt - Városi Kurír

Sorting by

×

Rendkívüli! Brüsszel megindította a kötelezettségszegési eljárást a pedofiltörvény miatt

A pedofiltörvény és egy mesekönyv megbüntetése miatt is jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben – idézi a hvg.hu az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Hirdetés

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy jogsértési eljárást indít a sokak által meleg ellenesnek tartott pedofiltörvény miatt.

Az eljárás hat ponton állapítja meg, hogy a magyar törvény szembe megy a közösségi joganyaggal

Néhány héttel a melegeket a pedofilokkal összemosó törvény megszavazását követően az Európai Bizottság úgy döntött, hogy jogsértési eljárást indít ezzel kapcsolatban. Mindez nem előzmény nélküli, a jogszabályt rendkívül heves nemzetközi bírálatok érték. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke június 23-án azt mondta,

ez a törvény szégyenletes.

Már akkor jelezte, hogy a biztosi kollégium két tagja levélben fordul a magyar kormányhoz, és felsorolják jogi kifogásaikat. Miután ez megtörtént, a magyar kormány válaszlevelet is küldött, de ez nem oszlatta el az aggodalmakat. Közben először az Európa-ügyi miniszterek, aztán pedig 16 állam- és kormányfő ítélte el a szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetését a legutóbbi brüsszeli uniós csúcstalálkozón. A megszólalók mindig hangoztatták, hogy a gyermekek fejlődésének védelmét elismerik és támogatják, a bírálatok a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció miatt fogalmazódott meg. Múlt héten az Európai Parlament hatalmas többséggel fogadott el egy állásfoglalást, amelyben szintén bírálták a magyar jogszabályt.

Ezek közé tartozik az e-kereskedelemről és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvek, a szolgáltatások és áruk szabad mozgására vonatkozó uniós irányelv megsértése, és az adatvédelmi szabályozással is szembemegy a pedofiltörvény néhány pontja

– írja a hvg.hu.

Ez nem Meseország!

Arról is beszámolnak, hogy egy másik ügyben is kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen. Méghozzá a Meseország mindenkié című könyvvel kapcsolatban. A magyar hatóságok ugyanis arra szólították fel a kiadót, hogy a borítón tüntesse fel: a könyv

„a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedést”

mutat be. Az Európai Bizottságnak az az álláspontja, hogy

ez sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet, illetve a szerző és a kiadó szólásszabadsághoz való jogát is indokolatlanul korlátozzák.

Az a kifogás is felmerült, hogy a magyar hatóságok nem tudták elmagyarázni, hogy az LGBTI-tartalom miért és hogyan érinti hátrányosan a gyermekek fejlődését.

A kormánynak két hónapja van a válaszadásra.

Kormányreakció

A Kormányzati Tájékoztatási Központ – a döntésre reagáló – közleménye szerint Brüsszel

„újra világossá tette: azt szeretné, hogy migránsokat engedjük be Magyarország területére azért, hogy az országban adják be a kérelmüket”.

Jelenleg ez csak az országhatáron kívül, a magyar külképviseleteken lehetséges, ám a kormány attól tart, hogy ha eleget tesznek az EB kérésének, a beengedett migránsok Magyarországon maradnak, és nem fogják elhagyni az ország területét. Közleményük végén hangsúlyozzák:

véleményük szerint a magyar emberek nem akarják, hogy Magyarország „bevándorlóországgá” váljon.

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.