Kötelező lesz az újtürk?

Magyarország készen áll a magyar-türk együttműködés új fejezetének megnyitására – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a türk nyelvű államok együttműködési tanácsának VI. ülésén a kirgizisztáni Csolpon-Atában. „A magyarok Attila kései leszármazottainak tekintik magukat, a hun-türk eredet alapján állnak” – közölte.

Egy tőről fakadtak

Hun vót, hun nem vót, vót eccer a Nomád Világjátékok, ahun összvegyűltek a világ legnomádabb népei. Közöttük vótak ám az magyariak es, kik igencsak büszkék a nyugati féltekén hajdanán rettegett hun fejedelemre, Isten ustorára, Attilára. Akit es a mostani fejedelmük szerint türk ősének tekinthet minden igaz ugor-és magorivadék. Köll-é fényesebb bizonyíték rá, mint hogy az ugori és magori nemzetség honát (egyes nyelvjárásokban hunát!), a türk tájakról elszármazott mai magyariak országát a világ majd’ minden nyelvén mindmáig Hungáriának nevezik. Nem ám Ugor- vagy Magorföldének vagy pláne nem Ogreföldének!

No, a szóban forgó Nomád Világjátékok (másképp tán Turultáj?) idején tartott türktanácsi találkozón, aminek szintén a nomád hagyományaira okkal-joggal büszke Kirgizisztán adott otthont, összeborultak ám a hajdanán egy tőről fakadt türk népek fejedelmei.

Ők mondhatják mostan magukat a türkök hét vezérének.

A hét türk vezér (ugye ismerős már ez a momentum is a hunniai históriából?) tehát mostan imigyen sorjáz:

Recep Tayyip, a török nép vezére, Shavkat az üzbégeké, İlham az azerieké, Nurszultan a kazahoké, Sooronbay a kirgiz vezér, Gurbanguly a türkmén, végül Viktor, a magyar (mint tudatta, ősileg hun-türk eredetű) vezér.

Arról, hogy zárt ajtók mögött tárgyaltak-e a valaha nagy és erős Türk Birodalom újraélesztéséről, a keresztény, a muzulmán és a sámánista természeti hit kölcsönös államvallássá emeléséről, kötöttek-e hosszú lejáratú, netán örökös vérszerződést, tervbe vették-e a dekadens, önnön szutykába fulladó Nyugat-Európa meghódítását, megegyeztek-e a vastagnyakú türk akhal-teke lófajta és felderítő sólymok hadrendbe állításáról, továbbá, hogy aláírtak-e dokumentumot a türk nyelvek egységesítéséről, s az újtürk kötelező iskolai oktatásának bevezetéséről – szóval minderről még nincsenek hivatalosan megerősített információink.

Kumiszközi hangulatban

Ugyancsak szóbeszédnek minősíthető, hogy a vezéri jurtában, kumiszközi hangulatban arról is alku köttetett volna: évente változó helyszínen kívánnak közös tudományos szimpóziumokat szervezni a nyers hús nyereg alatt puhításának innovatív módszereiről, a hátrafelé nyilazás és a kecsketetem megszerzését célzó küzdelem metodikájáról. A hét vezérhez közelálló körökből az is kiszivárgott: új divatirányzatot generált a legnyugatibb türk nép vezérének úgynevezett „hurkás” nadrágja, és a hét vezér végül abban maradt: a következő Turultájon mind ilyet viselnek majd.

S végül egy friss értesülés: Viktor vezér egy kifejezés félreérthetősége miatt határozottan tiltakozott a találkozón. Azt kifogásolta, hogy a hun eredetű magyarokat más türk néphez hasonlóan, altájinak nevezzék…

Nem csak azt tudjuk most hol van, de azt is hová készül! Orbán Kirgizisztánba hivatalos, a Nomád Világjátékokra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük