Egy sürgős, Martin Schulzhoz intézett, de nyilvános bocsánatkéréssel talán még lehetne valamit javítani a helyzeten. Ez nemcsak Lázár Jánosnak, de Magyarországnak is jót tenne.Példátlanul durva megjegyzés

Kovács László korábbi külügyminiszter és uniós biztos, az MSZP volt elnöke szerint a nemzetközi kapcsolatokban példátlanul durva, ráadásul minden alap nélküli volt, amikor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Martin Schulzot, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP) elnökét Adolf Hitlerhez hasonlította.

Kovács László Lázár Jánoshoz írt, az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyílt levelében úgy fogalmazott: a tárcavezetőt sokan „és valószínűleg nem ok nélkül” a kormány és a Fidesz „kevésbé durván fogalmazó, barátságos, mosolygós arcot is mutatni képes” politikusának tartják. Felidézte, hogy amikor a magyar-német kapcsolatokban növekedni kezdett a feszültség, Lázár János utazott Berlinbe és tett hitet a Magyarország és Németország közötti jó kapcsolatok fontossága mellett.

Kiemelte: nem tudja, milyen indokokra építve tette ezt a hasonlatot a fideszes politikus, mint ahogy azt sem, Hitler melyik ultimátumára emlékeztette őt Martin Schulznak az európai integráció szorosabbá tételét célzó elképzelése.

Azt írta: feltételezi, hogy Lázár János iskolai tanulmányaiból még emlékszik Adolf Hitlernek az emberiség ellen elkövetett bűneire. Nyilván azt is tudja, hogy

Martin Schulz az Európai Parlament korábbi elnökeként és német politikusként is „széles körű megbecsülésnek örvend” hazájában, Európában és a világ több országában is.

A volt külügyminiszter úgy vélte: egy sürgős, Martin Schulzhoz intézett, de nyilvános bocsánatkéréssel „talán még lehetne valamit javítani a helyzeten”. Ez szerinte nemcsak Lázár Jánosnak, de Magyarországnak is jót tenne.

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke december 7-én egyebek mellett arról is beszélt, hogy szerinte még szorosabbá kell tenni az európai uniós országok integrációját, „2025-re meg kell teremteni az európai egyesült államokat”, azoknak az országoknak pedig, amelyek ezt nem akarják, ki kell lépniük. A pártelnök – mint mondta – szeretné, ha az EU kötne egy új alkotmányos szerződést a föderális Európáról.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: teljesen megdöbbentő Martin Schulznak, a német szociáldemokraták elnökének az a nyilatkozata, amelyben egy új európai alkotmányt, egy olyan új európai szövetségi államot „vizionál”, amelyhez 2025-ig mindenkinek csatlakoznia kellene, aki pedig ezt nem teszi meg, az kimarad. „Ilyen ultimátumot, mint amilyet Martin Schulz mondott be néhány nappal ezelőtt, Magyarország legutóbb Adolf Hitlertől kapott”  jelentette ki.

(Forrás: MTI)HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét