Kovács Sarolta ezüstérmes a katonai öttusa-világbajnokságon

Kovács Sarolta második helyen végzett a BHSE sporttelepén zajló 46. katonai öttusa-világbajnokság női versenyében csütörtökön.

Vigyázz kész…

A döntő 38 résztvevője a hagyományos öttusa szabályai szerint teljesítette az egyes tusákat. A máskor rettegett lovaglás azonban ezúttal nem rendezte át a mezőnyt, mert nem volt nehéz a pálya, és jó képességű lovak álltak rendelkezésre. Sokan teljesítették hibátlanul a pályát, köztük Kovács és a fiatal Józan. A magyar csapat harmadik tagja, az idén Kovács mellett csapatban világ- és Európa-bajnoki aranyérmes Alekszejev lova viszont kitöréssel kezdett, majd akadályt is vert.

A záró, lövészetből és futásból álló kombinált számot az orosz Aliszja Fahrutgyinova várta az élről, őt kilenc másodperccel követte Kovács, Alekszejev a 15., Józan pedig a 16. helyről rajtolt. Az első sorozat lövészete nagyon jól sikerült Kovácsnak, elsőként hagyta el a lőállást. Fahrutgyinova visszaesett, viszont egy másik orosz, Huraskina az élre állt, s végig nagy csatát vívott Kováccsal. Az utolsó körben az orosz növelte előnyét, Kovács pedig hiába hajrázott, ezüstérmesként ért célba.

“Örülök, hogy hazai közönség előtt ilyen jól szerepeltem. A záró szám két hete a mexikói világbajnokságon nem sikerült, a lelkemnek kellett, hogy most jó legyen” – értékelt Kovács az MTI-nek, aki a sportszázadban őrmesteri rangot visel. “A katonai vb-n egyre erősebb a mezőny, tavaly harmadik lettem, idén pedig még egy helyet sikerült előre lépnem.”

A katonai öttusa szabályai megegyeznek a civilével, viszont ezen a viadalon csak aktív katonák indulhatnak el. A versenyzők úszással kezdenek, ezt követi a vívás, a lovaglás és végül a futással kombinált lövészet.

A csapatversenyben is orosz elsőség született, a magyar trió negyedikként fejezte be a viadalt.

BKovács Sarolta, a győztes orosz Jekatyerina Kuraszkina és a harmadik helyezett lengyel Anna Maliszewska a katonai öttusa-világbajnokság futólövészet számának díjátadóján a Honvéd Tüzér utcai sporttelepén – MTI Fotó: Kovács Tamás

Katonai öttusa

Női egyéni, világbajnok:

1. Jekatyerina Huraskina (Oroszország) 1375 pont
2. Kovács Sarolta 1367
3. Anna Maliszewska (Lengyelország) 1363
…7. Alekszejev Tamara 1327
…31. Józan Beáta 1210

Női csapat, világbajnok:

1. Oroszország (Jekatyerina Huraskina, Aliszja Fahrutgyinova, Gulnaz Gubajdullina) 4031 pont
2. Litvánia 3963
3. Olaszország 3949
4. Magyarország (Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Józan Beáta) 3904

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük