Kovács Zoltán “olvasói levele” a Financial Timesnak: a lex CEU-nak semmi köze Soros Györgyhöz!

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárt vicces kedvében írhatta “olvasói levelét” a Financial Times szerkesztőségébe, különben mivel lehetne indokolni, hogy pacekba cáfolja, hogy lenne összefüggés a Soros György elleni többéves kormány-gyűlöletkampány és a CEU elleni hajtóvadászat között?

Nem kérdezték, nyomult…..

Michael Ignatieff, a Közép-Európai Egyetem (CEU) rektora felfedi szándékait, amikor elszántan törekszik az Európai Unió Bírósága által múlt kedden hozott végzés összekapcsolására azzal az uniós tervvel, amely a pénzügyi forrásokat a „jogállamisági mechanizmushoz” kötné

– írta a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfői kiadásában megjelent olvasói levelében a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki erről nyomban beszámolt közösségi oldalán is.

Tovább is van…..

“A törvénymódosítás mindvégig adminisztratív kérdés volt, mivel azt kívánta meg a Magyarországon működő külföldi egyetemektől, hogy egyértelmű, észszerű előírásoknak feleljenek meg.”

“A konfliktust az emelte politikai és ebből következően uniós szintre,

hogy a CEU vonakodott adminisztratív kötelezettségeinek teljesítésétől, valamint az, hogy Michael Ignatieff viselkedése egyre átpolitizáltabb jellegűvé vált. Ignatieff ugyanezt teszi nemrég közölt véleménycikkében, amelyben váratlan kitérőt tesz az uniós bírósági végzés tárgyától odáig, hogy az EU-nak

“meg kellene ragadnia az alkalmat” juttatások elvonására a Magyarországhoz hasonló országoktól, amelyek “megsértik” az európai jogállamiságot.

A döntésről alkotott személyes véleményünket félretéve Magyarország végrehajtja az Európai Bíróság ítéletét, ahogy azt mindig is tesszük

A bíróság végzése mindazonáltal kissé furcsa, tekintettel arra, hogy számos más EU-tagállamban a magyarországival szinte azonos törvények szabályozzák a külföldi egyetemek működését.

  • A bajor felsőoktatási törvény például kifejezetten leszögezi, hogy a helyi felsőoktatási hatóság csak a Németország vagy az EU területén bejegyzett egyetemeket ismerheti el. Ez alól – akárcsak a magyar jogszabály esetében – csak az jelenthet kivételt, ha Bajorország és az egyetem származási országa között nemzetközi szerződés jön létre.
  • Csehországban a szabályok lehetővé teszik ugyan az EU-n kívüli egyetemek működését, a CEU azonban a Cseh Köztársaságban sem működhetne törvényesen, mivel ott is előírás, hogy az egyetem saját országában is folytasson oktatási tevékenységet.
  • Szlovákiában csak olyan egyetemek működhetnek, amelyeket az Európai Gazdasági Térség államaiban jegyeztek be.
  • A Spanyolországban működő külföldi intézményeknek is tényszerűen oktatási programokat kell működtetniük saját országukban.”

https://www.facebook.com/zoltanspox/posts/1696110717214569

Galambos Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük