És igaza van. Frank Engelnek pedig („Az EPP nem egy fasiszta klub”) nincs (teljesen) igaza…

Kovács Zoltán azt nem tette hozzá, hogy hej, hej! Pedig úgy lett volna hiteles: úgy hasonlított volna teljesen a szövege a Fidesz által használt Fradi-ultrákéra („Mi vagyunk a Ferencváros, hej, hej!”).

- Hirdetés -

Azért most kíváncsi volnék Frank Engel véleményére…

„Nagy meccset nyert a Fidesz a Néppártban, nem kell tartani a kizárástól” – ezzel a címmel számol be a hvg.hu a történtekről.

Ami azt illeti, én nem tartottam a kizárástól, legföljebb egy icipicit még mindig, magamon is vigyorogva, de reménykedtem benne. Ám hiába: immár végleges, hogy nem véd (meg) minket senki. Igaz, a magyar társadalom nagy része nem is érdemli meg: a lakosságnak több mint fele azt hiszi (hiszi..?), hogy szervezett (Soros!) muszlim hordák akarják elfoglalni Európát, benne Magyarországot is…

Menekülni sincs hová…

A Néppárthoz fogható képmutató, undorító társaság nem sok van, nem is lehet. Emlékeztetek: a szocialisták annak idején legalább felfüggesztették Ficoék tagságát. Meggyőződésem, hogy súlyos árat fognak ezért a megalkuvásért fizetni; az Európai Unió is belerokkanhat.

Hát „színvallásra kényszerítették”, úgymond, a Fideszt… Orbánék aláírják a Néppárt sürgősségi határozatát – miért is ne..? Orbániával, a lengyel stb. hatalommal való nyílt szembefordulás helyett elvtelen befogadás; harc helyett megadás: nincs miért megtagadni az aláírást…

A szövegből kivették a „liberális demokráciára” való utalást. Ami maradt, azt lobogtathatják, de senki sem hisz nekik.

Persze, maga a szöveg így is olyan, amely szögesen eltér a Fidesz „hitvallásától” – de kit érdekel..? A Fidesz lényegében bármit aláír, aztán mindent ugyanúgy csinál, mint korábban, legföljebb meghosszabbítva… A Néppártot pedig – úgy látszik – a nyilvánvaló tények nem érdeklik: a társaság egysége mindennél fontosabb.

De ez az egység bukáshoz vezet – ha így is nyernek a választáson, annál inkább: velük az európai gondolat bukik. Mert lássuk be: nem igaz, hogy az EPP többsége vagy legalábbis jelentős, meghatározó része (liberális) demokrata volna; nem igaz, hogy „csak” a migráncsozásban értenek egyet Orbánnal: rokonszenves számukra az egész „illiberális” politika, a „régi vágású kereszténydemokrácia”.

Deutsch Tamás, ez a lezüllött senki, joggal ünnepelhet:

Az Európai Néppárton belül olyan meghatározó a Fidesz, hogy javaslatunkra kikerült a dokumentumból a liberális demokrácia. Elindult a kereszténydemokrata fordulat a néppárton belül.

A nyilatkozat tehát szócséplés, képmutatás – célja az önfölmentés.

És a Fidesz?

Mindent csinál tovább, ahogy eddig. Egyetlen gesztust sem tesz, legföljebb szavakban, amelyeket persze eszében sincs megtartani. Mostanában naponta nyújtanak be olyan „törvényjavaslatokat”, amelyekkel eltakarítják a demokrácia még megmaradt romjait is.

Már megteremtették az állampolgárok korlátlan megfigyelésének „törvényi” alapjait; korlátozták a gyülekezési jogot, és további korlátozásokra készülnek. Nyíltan tagadják, sőt, gyalázzák az állam világnézeti semlegességének elvét. „Közmédiájukban” és egyre gyarapodó terrormédiájukban töretlenül folytatják a sorosozást, a migráncsozást, a brüsszelezést. Még arra is futja, hogy ha valami picit visszakapnak abból, amit művelnek, gúnyolódjanak, fölháborodva tiltakozzanak…

Migráncsoznak.

Hiszen nem történt semmi – illetve egyre többen értenek velük egyet.

Gyalázzák, megbélyegzik, üldözik az emberjogi civil szervezeteket. Hiszen nem történt semmi – illetve…

Arcátlanul, egyre arcátlanabbul brüsszeleznek.

És persze példátlan pofátlansággal lopnak, rabolnak tovább. Az EU-nak van pénze…

A néppárti nyilatkozat kiáll a tudomány szabadsága mellett, de a CEU-t nem említi. Lehet, Orbánék megígérték, sunyiban, hogy a CEU maradhat. Ám ha mégis elmegy, az az ő döntésük

A Magyar Tudományos Akadémia sorsa érdekel még valakit?

Hát az egyetemeké?

Ha csak a Fideszt szolgáló „közmédia” műsorait nézzük, azoknak önmagukban elegendőknek kellene lenniük a társaság kihajításához. És akkor még az egyre terebélyesedő terrormédiáról nem is szóltunk.

A hecckampányokról sem, amelyeket ez a párt 1998 óta hatalmon és ellenzékben is folytat. A folyamatos zsidózásról, cigányozásról és buzizásról sem – mindarról, amit a Fidesz politikusai maguk is művelnek, de a „teendők” nagyobb részét bérmunkában végeztetik.

„A liberális demokrácia alapvető értékei soha nem látott veszélyben vannak” – ezt mondja, illetve mondta volna a nyilatkozat. A szöveg átformálása azt jelenti, hogy az eredeti üzenet tartalma a valóság.

De nem történt semmi, legalábbis semmi váratlan. Az EPP az európai demokraták helyett a testvérpárt, a Fidesz mellé állt.

Nincs miben reménykedni.

*

1.
Részlet Donald Tusk csütörtök délelőtti beszédéből:

„Az EU alapvető értékeinek a tiszteletben tartása nélkül a néppárti győzelemnek semmi értelme a 2019. május 26-29-i EP-választásokon.”

Ezt kellene megértenie minden néppártinak és mindenkinek.

2.

Állítólag nem vették ki a nyilatkozatból a liberális demokráciát – a Fidesz azzal együtt szavazta meg. Nem képzelhető el ennél ocsmányabb képmutatás.
Oszt? Jó napot...

Egy részlet tegnapi posztomból – a lehetőségeket latolgattam:

„ A Fidesz aláírja a szöveget.

Mert miért is ne..? Talán van benne valami, amit a Fidesz megsértett volna? Pontosabban van benne valami, aminek a Fidesz ne volna védelmezője, akár a nagy nyugati pártok, nagy országok kormányai ellenében is? Van például Németországban, Franciaországban olyan sokszínű sajtó, mint Orbániában..? Hát közmédia..? Tisztelik bárhol is annyira az emberi jogokat..? A civil szervezeteket, az oktatás, a tudomány szabadságát..?

Na ugye.

Hát így állunk a „figyelmeztetés” értelmével. Pilátus moshatja kezeit, a gyalázatot nem tudja lemosni.”

Kapcsolódó

Nem tetszett a Fidesznek a “liberális demokrácia” szóhasználat, az Európai Néppárt kihúzta a határozatból

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét