Kovács Zoltán: mi vagyunk az Európai Néppárt (EPP)!

És igaza van. Frank Engelnek pedig („Az EPP nem egy fasiszta klub”) nincs (teljesen) igaza…

Kovács Zoltán azt nem tette hozzá, hogy hej, hej! Pedig úgy lett volna hiteles: úgy hasonlított volna teljesen a szövege a Fidesz által használt Fradi-ultrákéra („Mi vagyunk a Ferencváros, hej, hej!”).

Azért most kíváncsi volnék Frank Engel véleményére…

„Nagy meccset nyert a Fidesz a Néppártban, nem kell tartani a kizárástól” – ezzel a címmel számol be a hvg.hu a történtekről.

Ami azt illeti, én nem tartottam a kizárástól, legföljebb egy icipicit még mindig, magamon is vigyorogva, de reménykedtem benne. Ám hiába: immár végleges, hogy nem véd (meg) minket senki. Igaz, a magyar társadalom nagy része nem is érdemli meg: a lakosságnak több mint fele azt hiszi (hiszi..?), hogy szervezett (Soros!) muszlim hordák akarják elfoglalni Európát, benne Magyarországot is…

Menekülni sincs hová…

A Néppárthoz fogható képmutató, undorító társaság nem sok van, nem is lehet. Emlékeztetek: a szocialisták annak idején legalább felfüggesztették Ficoék tagságát. Meggyőződésem, hogy súlyos árat fognak ezért a megalkuvásért fizetni; az Európai Unió is belerokkanhat.

Hát „színvallásra kényszerítették”, úgymond, a Fideszt… Orbánék aláírják a Néppárt sürgősségi határozatát – miért is ne..? Orbániával, a lengyel stb. hatalommal való nyílt szembefordulás helyett elvtelen befogadás; harc helyett megadás: nincs miért megtagadni az aláírást…

A szövegből kivették a „liberális demokráciára” való utalást. Ami maradt, azt lobogtathatják, de senki sem hisz nekik.

Persze, maga a szöveg így is olyan, amely szögesen eltér a Fidesz „hitvallásától” – de kit érdekel..? A Fidesz lényegében bármit aláír, aztán mindent ugyanúgy csinál, mint korábban, legföljebb meghosszabbítva… A Néppártot pedig – úgy látszik – a nyilvánvaló tények nem érdeklik: a társaság egysége mindennél fontosabb.

De ez az egység bukáshoz vezet – ha így is nyernek a választáson, annál inkább: velük az európai gondolat bukik. Mert lássuk be: nem igaz, hogy az EPP többsége vagy legalábbis jelentős, meghatározó része (liberális) demokrata volna; nem igaz, hogy „csak” a migráncsozásban értenek egyet Orbánnal: rokonszenves számukra az egész „illiberális” politika, a „régi vágású kereszténydemokrácia”.

Deutsch Tamás, ez a lezüllött senki, joggal ünnepelhet:

Az Európai Néppárton belül olyan meghatározó a Fidesz, hogy javaslatunkra kikerült a dokumentumból a liberális demokrácia. Elindult a kereszténydemokrata fordulat a néppárton belül.

A nyilatkozat tehát szócséplés, képmutatás – célja az önfölmentés.

És a Fidesz?

Mindent csinál tovább, ahogy eddig. Egyetlen gesztust sem tesz, legföljebb szavakban, amelyeket persze eszében sincs megtartani. Mostanában naponta nyújtanak be olyan „törvényjavaslatokat”, amelyekkel eltakarítják a demokrácia még megmaradt romjait is.

Már megteremtették az állampolgárok korlátlan megfigyelésének „törvényi” alapjait; korlátozták a gyülekezési jogot, és további korlátozásokra készülnek. Nyíltan tagadják, sőt, gyalázzák az állam világnézeti semlegességének elvét. „Közmédiájukban” és egyre gyarapodó terrormédiájukban töretlenül folytatják a sorosozást, a migráncsozást, a brüsszelezést. Még arra is futja, hogy ha valami picit visszakapnak abból, amit művelnek, gúnyolódjanak, fölháborodva tiltakozzanak…

Migráncsoznak.

Hiszen nem történt semmi – illetve egyre többen értenek velük egyet.

Gyalázzák, megbélyegzik, üldözik az emberjogi civil szervezeteket. Hiszen nem történt semmi – illetve…

Arcátlanul, egyre arcátlanabbul brüsszeleznek.

És persze példátlan pofátlansággal lopnak, rabolnak tovább. Az EU-nak van pénze…

A néppárti nyilatkozat kiáll a tudomány szabadsága mellett, de a CEU-t nem említi. Lehet, Orbánék megígérték, sunyiban, hogy a CEU maradhat. Ám ha mégis elmegy, az az ő döntésük

A Magyar Tudományos Akadémia sorsa érdekel még valakit?

Hát az egyetemeké?

Ha csak a Fideszt szolgáló „közmédia” műsorait nézzük, azoknak önmagukban elegendőknek kellene lenniük a társaság kihajításához. És akkor még az egyre terebélyesedő terrormédiáról nem is szóltunk.

A hecckampányokról sem, amelyeket ez a párt 1998 óta hatalmon és ellenzékben is folytat. A folyamatos zsidózásról, cigányozásról és buzizásról sem – mindarról, amit a Fidesz politikusai maguk is művelnek, de a „teendők” nagyobb részét bérmunkában végeztetik.

„A liberális demokrácia alapvető értékei soha nem látott veszélyben vannak” – ezt mondja, illetve mondta volna a nyilatkozat. A szöveg átformálása azt jelenti, hogy az eredeti üzenet tartalma a valóság.

De nem történt semmi, legalábbis semmi váratlan. Az EPP az európai demokraták helyett a testvérpárt, a Fidesz mellé állt.

Nincs miben reménykedni.

*

1.
Részlet Donald Tusk csütörtök délelőtti beszédéből:

„Az EU alapvető értékeinek a tiszteletben tartása nélkül a néppárti győzelemnek semmi értelme a 2019. május 26-29-i EP-választásokon.”

Ezt kellene megértenie minden néppártinak és mindenkinek.

2.

Állítólag nem vették ki a nyilatkozatból a liberális demokráciát – a Fidesz azzal együtt szavazta meg. Nem képzelhető el ennél ocsmányabb képmutatás.
Oszt? Jó napot...

Egy részlet tegnapi posztomból – a lehetőségeket latolgattam:

„ A Fidesz aláírja a szöveget.

Mert miért is ne..? Talán van benne valami, amit a Fidesz megsértett volna? Pontosabban van benne valami, aminek a Fidesz ne volna védelmezője, akár a nagy nyugati pártok, nagy országok kormányai ellenében is? Van például Németországban, Franciaországban olyan sokszínű sajtó, mint Orbániában..? Hát közmédia..? Tisztelik bárhol is annyira az emberi jogokat..? A civil szervezeteket, az oktatás, a tudomány szabadságát..?

Na ugye.

Hát így állunk a „figyelmeztetés” értelmével. Pilátus moshatja kezeit, a gyalázatot nem tudja lemosni.”

Kapcsolódó

Nem tetszett a Fidesznek a “liberális demokrácia” szóhasználat, az Európai Néppárt kihúzta a határozatból

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük