Kovács Zsófia ugrásban és felemáskorláton is Európa-bajnok!

Kovács Zsófia ugrásban és felemáskorláton is aranyérmet nyert vasárnap a törökországi Mersinben zajló női torna Európa-bajnokságon. Utóbbi számban Székely Zója lett az ezüstérmes.

A felnőtt női szerfinálét ugrással kezdték a nemzetek legjobbjai. Az ugrás döntőben két magyar érdekeltségünk is volt, Bácskay Csenge és Kovács Zsófia. Bácskay másodiknak mutatta be ugrásait, az elsőre 13.700, míg a második ugrására 13.600 pontot kapott, így az összetett pontszáma 13.650 lett. Az olimpiai kvótás Kovács Zsófia első ugrása 14.350, a második 13.750 pontot ért, így az összetett pontszáma 14.050 lett. Ezzel azonnal az élre állt. Sokáig a két magyar versenyző vezette a tabellát, végül egy román és egy ukrán tornász megelőzte Bácskayt, aki így a 4. helyre csúszott vissza.

Kovács Zsófia pedig megnyerte élete első Európa-bajnoki címét

A második fordulóban a felemáskorláthoz léptek az Eb résztvevői. A selejtezőben három magyar is megfelelő pontszámot kapott a döntőhöz, ám a szabályok értelmében nemzetenként csak két sportoló kerülhetett a döntőbe, így Makovits Mirtill nem indulhatott, csak Kovács Zsófia, aki a legtöbb pontot kapta, illetve Székely Zója, aki 4. helyen jutott a legjobbak közé.

Székely Zója harmadiknak mutatta be gyakorlatát, amit az Európa-bajnokságon mind a három alkalommal hibátlanul teljesített. A fináléban 13.550 pontra értékelte a zsűri, amivel az élre állt. Kovács Zsófia utolsónak lépett a felemáskorláthoz, gyakorlata nem volt hibátlan, de igen anyagerős. 13.850 pontot kapott, amivel átvette honfitársától az első pozíciót.

Így az aranyérem Kovács, míg az ezüst Székely nyakába került

Kovács Zsófia ezzel az első olyan magyar női tornász, aki kétszeres Európa-bajnoknak tudhatja magát, és a női torna történelme azzal is tovább íródott, hogy egyszerre két magyar tornász állt a dobogón, ugyanis eddig még erre sem volt példa.

Kovács Zsófia: Nagyon-nagyon boldog vagyok, egyelőre fel sem tudom fogni, hogy kétszeres Európa-bajnok vagyok

„Tegnap már korán lefeküdtem, nagyot aludtam, jól ki tudtam magam pihenni. Nem voltam egyáltalán feszült, nem stresszeltem, nem izgultam. Mostanában a második ugrás miatt nagy terhelés volt a combomon, azért is volt annyira betépelve a versenyen, de nem vagyok sérült, nem fáj, ez megelőzés volt. Kicsit bántam, hogy gerendán a selejtező nem sikerült, de ma a döntőkre koncentráltam. Alig reggeliztem, egy kis kávé és bagett volt a menüm, nem is ebédeltem, csak egy kis narancslevet ittam. Nagyon jó volt, hogy egy egész órát tudtam a pódiumon edzeni a verseny előtt, utána amíg fertőtlenítették a termet, már csak a melegítő teremben nyújtottam, lazítottam. Szólítás előtt már nem nagyon tudtunk a benti szereken melegíteni. Harmadiknak ugrottam, örültem, hogy hamar sorra kerültem. Amikor megláttam az eredményt, már reménykedtem benne, hogy ez akár aranyat is érhet. Egyedül az ukrán lánytól tartottam. Amikor kiderült, hogy megvan az arany, teljes extázisba kerültem. Futottam az eredményhirdetésre, utána a melegítőterembe felvenni a tenyérvédőt, aztán felálltam a szólításhoz a bírók elé, utána vissza a melegítőterembe, ott néztem a kivetítőn a felemáskorlát finálét. Zója gyakorlata után még bejött hozzám az edzőm, Trenka János, és csináltunk pár fogást.”

Az ugrás dobogója

A felemáskorlát döntőben utolsónak léptem a szerhez,

„…és rögtön az elején az egésztámlában hibáztam. Itt megijedtem, és nagyon összekaptam magam. Beleadtam az utolsó erőm is, koncentráltam, ahogy csak bírtam. Amikor leugrottam, éreztem, hogy ezt most egy gyengébb gyakorlat volt. Bíztam benne, hogy elég magas az anyagerő… szerencsére most belefért. Tudom, hogy a helyén kell kezelni ezt a csonka Eb-t, de akkor is nagyon boldog vagyok, hiszen a gyakorlatok nagyon jól sikerültek. Hatalmas lendületet ad ez a további munkában a tavaszi Eb-re és az olimpiára is. Az pedig, hogy sporttörténelmet írtam még felfoghatatlan számomra.”

<< Friss hírek >>>

Székely Zója: Hihetetlen és fantasztikus érzés, egyelőre fel sem tudom fogni, hogy Eb-ezüstérmes vagyok

„Nagyon jól ki tudtam pihenni magam mára a több napos verseny ellenére is. El tudtam vonatkoztatni az Eb jelentőségétől, nem figyeltem a tétre. Csakis arra koncentráltam, hogy ha eddig nem rontottam a korlátgyakorlatokban, akkor most sem szabad. Az a trükköm, hogy ilyenkor csupa pozitív gondolattal árasztom el az agyam, nem az Eb-fináléra figyeltem, hibátlan gyakorlatot szerettem volna bemutatni. Felemáskorláton a pódiumon az edzés a döntő előtt igazán jól sikerült, viszont a melegítő teremben más szer volt bent, azt nem igazán éreztem, az egyáltalán nem ment jól. Ennek ellenére nyugodt voltam, és sikerült egy szép gyakorlatot bemutatnom, úgy voltam vele, hogy szeretném feladni a leckét a többieknek, hiszen harmadiknak szólítottak. Ez volt a legjobb kivitelem az Eb-n, a pontszám is ezt mutatta. Amikor leugrottam, éreztem, hogy ez sok mindenre elég lehet. Nagyon figyeltem a román lányra, mert őszintén bevallom, azt hittem megelőz. A melegítőteremben néztem a kivetítőn a többieket, és Zsófi előtt már összeszedtem a gálamelegítőm, mert tudtam, dobogós vagyok. Aztán Zsófi döntőjére már kifutottam. Nagyon sokat edzettem, nagyon sokat dolgoztam és örülök, hogy a szerencse is kicsit mellém állt. Nagyon büszke vagyok rá, hogy sporttörténelmet írtunk, és egymás mellett álltunk a dobogón.”

A felemáskorlát dobogója

Eredmények, szerenkénti döntők

Felemáskorlát, Európa-bajnok:

Kovács Zsófia 13,8510 pont
2. Székely Zója 13,550
3. Barbora Mokosova (Szlovákia) 13,300

Ugrás, Európa-bajnok:

Kovács Zs. 14,050 pont
2. Larisa Iordache (Románia) 13,875
3. Anasztaszija Motak (Ukrajna) 13,850
4. Bácskay Csenge 13,650

Talaj, Európa-bajnok:

Iordache 13,450 pont
2. Goksu Uctas Sanli (Törökország) 13,100
3. Lihie Raz (Izrael) 12,750
…7. Székely 12,200
8. Böczögő 12,100

Gerenda, Európa-bajnok:

Iordache 14,000 pont
2. Silviana Sfiringu (Románia) 13,800
3. Motak 13,100

Forrás: MATSZ

szenteste

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük