Sorting by

×

Nix átadatlanság! Kövér házelnök egy konyha és egy sütőház avatón a szentmisét követően buzdított Fideszre-szavazásra

Kövér László nem hagy “az út szélén” egyetlen közpénzből elkészült, megújított építményt sem átadatlanul. Így tett a Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram részeként újjászülető füzéri vár esetében is, aminek a felújítása 2026-ra, a Szent Korona várban történt elhelyezésének 500. évfordulójára készül el. A vár konyháját és sütőházát a házelnök a kampány részeként szombaton késznek nyilvánította és megfelelő szavazás esetére a befejezést beígérve időkapszulát helyezett el.

Kövér a gáton….

A vár kápolnájában a Szent Korona másolata előtt szentmisét tartottak, majd a várudvarban Kövér László arról szólt, hogy a füzéri várban

“egy olyan földrajzi és szellemi magaslati ponton vagyunk, ahonnan nemcsak a magyar táj, hanem a magyar történelem is kristálytisztán belátható, innen nézve minél távolabbra nézünk a múltba, annál jobban látjuk a jelenünket, annál tisztábban sejlik fel előttünk a jövő”.

Füzér, 2022. március 19. Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a megújuló füzéri várban tartott ünnepségen 2022. március 19-én. A vár felújítása a tervek szerint 2026-ra, a Szent Korona elhelyezésének 500. évfordulójára készül el a Nagy-Milic – Füzér 2021-2030 turisztikai fejlesztési program segítségével. A vár konyháját és sütőházat átadták, a rekonstrukció folytatása alkalmából ezen a napon időkapszulát helyeztek el. MTI/Vajda János

Mint mondta:

innen lehet látni a független keresztény magyar állam ezer évvel ezelőtti felemelkedését és az ellenséges túlerő súlya alatti megroppanását a mohácsi csatamezőn, látni az ősök nemzedékének a későbbi évszázadokon átívelő küzdelmeit a magyar állam szabadságának, függetlenségének és cselekvőképességének helyreállításáért.

Hozzátette: ebben a lenyűgöző történelmi panorámaképben látni a váralapító Aba nemzetséget és Vak Andronicust, akit először említenek meg a vár tulajdonosainak sorában. Szintén látni a Perényiek két évszázados uralmát, s közülük is a legnagyobb hatalomra jutott Pétert, aki nagy időkhöz illő nagy furfanggal volt megáldva, és akinek köszönhető, hogy egy esztendeig itt dobogott az ország és a magyarság szíve, amikor a Mohács utáni zűrzavaros időkben a Szent Korona rejtekhelye volt a füzéri vár.

A magyar történelem számtalan fontos helyszínét, egy-egy térség egykori központját, fontos országos események helyszínét láttuk romokban. Azok, akik a Habsburg-birodalom képviselőiként gyarmatként tekintettek országunkra, ezekben a helyekben csak rombolandó katonai objektumot láttak, a lázadás lehetséges fészkeit

– fogalmazott Kövér László.

“Füzérről messzire láthatunk a jövőbe is, láthatjuk, milyen sokfelé ágazhatnak az utak, amelyek közül most választanunk kell, ezen vár falai közé lépve a saját szemünkkel láthatjuk, milyen értékes a béke, amelyben építhetünk, gyarapodhatunk, különösen fontos erre figyelnünk akkor, amikor a szomszédunkban háború folyik, és jól láthatjuk, mennyire törékeny mindaz, amit eddig közösen építettünk”

– tette hozzá.

Benkő Tibor honvédelmi tárcavezető levele

Március 15-e, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének apropójából levelében Benkő Tibor Kossuth Lajost idézte, miszerint:

„a múlt a jövő tükre”.

E gondolatot folytatva aláhúzta, hogy Füzér lakossága bizonyság arra, hogy az állítás igaz.

„Mindig, minden csapást túléltek, nem adták fel. Felszegett fejjel csak előre mentek. Ha hátra is néztek, csak azért, hogy az őseik példáját lássák”.

A honvédelmi miniszter üzenetében azt is kijelentette:

hiszi és tudja, hogy Magyarországon még sok Füzér van, mert akkor nem kell aggódnunk az ország és a magyarság sorsa iránt.

Vissza a mába…. és a jövőbe

Választások jönnek, ismét döntenünk kell a sorsunkról. A kérdés, amelyet április 3-án meg kell válaszolni, folytatódjék-e Magyarországon a békés építkezés és gyarapodás 2010-ben kezdődött korszaka, folytatódhat-e a gazdaság és a vidék megerősítése, a turizmus és a vendéglátás emberléptékű megújítása, folytatódhat-e családok, falvak, közösségek megerősítése, a gyarapodás lehetőségeinek kiterjesztése?

Ezekre a kérdésekre igennel válaszolnak mindazok, akik a Fidesz-KDNP-re szavaznak április 3-án, hogy Magyarország mindig előre menjen, és ne hátra

– fogalmazott Kövér László. Hörcsik Richrd, Abaúj és Zemplén fideszes országgyűlési képviselőjelöltje arról szólt, hogy a történelmi Abaúj híres várának sorsát hosszú ideje figyelemmel kíséri. Sokáig a kápolna falának maradványa emelkedett csak a község felé. Azóta a vár jószerivel újjáépült, a rekonstrukció pedig most tovább folytatódhat.

“Arra törekszünk, hogy rendben legyen az, aminek története, múltja és jelentősége van”.

Képgalériát ide kattintva láthat.

Kapcsolódó

 

Kövér házelnök egy konyha és egy sütőház átadóján szentmise keretében buzdított a Fideszre való szavazásra

átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Nix átadatlanság! Kövér házelnök egy konyha és egy sütőház avatón a szentmisét követően buzdított Fideszre-szavazásra

  • 2022.03.20 - 07:23
    Közvetlen hivatkozás

    Kövér házelnök, további kövér emberek + 1 harcos bilivel a fején a háttérben. Hallani nem is kell, mert az igazi produkció a vár, aminek a felújítása szépen sikerült.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.