A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszter tavaly szeptemberben, rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány az EMIH tulajdonába és üzemeltetésébe adja a Sorsok Házát. Gulyás akkor azt mondta, hogy a józsefvárosi intézmény a magyarországi holokauszt 75. évfordulóján, tehát idén megnyitja kapuit.

Hatalomátvétel?

„Nehezen tudom elképzelni, hogy ebben az évben megnyílik a Sorsok Háza”

– nyilatkozta a nepszava.hu-nak Köves Slomó. A késedelmet azzal indokolta:

„a magyar kormány, csakúgy, mint a projekt kialakításában résztvevő többi szereplő célja, hogy egy a ma nyelvén szóló, széles rétegeket megszólító, intellektuálisan és emocionálisan egyaránt megérintő és hiteles kiállítási anyag jöjjön létre. Ennek a kidolgozása időt igényel.”

A portál értesülései szerint Magyarországra jött, és ezen a héten Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával tárgyalt Paul Shapiro, a washingtoni Holokauszt Múzeum képviselője. A téma az EMIH tulajdonába adott Sorsok Háza, az évek óta üresen álló józsefvárosi emlékközpont volt.

A MAZSIHISZ szerint Köves Slomó és az EMIH elárulta a zsidó közösséget

Útilapu Schmidtnek?

A befolyásos amerikai intézmény korábban keményen bírálta a fideszes kormány emlékezetpolitikáját. Tiltakozott az ellen is, hogy a Sorsok Házában egy olyan kiállítást hozzanak létre, amely elhallgatja, milyen súlyos felelősség terheli a magyar államot a vészkorszakért.

Történelemhamisítással vádolja a Sorsok házát a Jad Vasem intézet

A washingtoni múzeum pár hónapja arra is felszólította a magyar kormányt, hogy tartsa be a nemzetközi szervezetek felé tett 2015-ös vállalását. Jelesül azt, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nem vesz részt a Sorsok Házában rendezendő kiállítás létrehozásában.

Köves Slomó igyekszik a nemzetközi szakmai közvélemény támogatását elnyerni

Mintha a nagy tekintélyű Jad Vasem ellenállása is csökkenne. A jeruzsálemi intézet eredetileg részese volt a Sorsok Háza-projektnek. A Schmidt Máriával való nézetkülönbségek miatt kilépett onnan. Orbán Viktor azonban év elején, amikor Jair Bolsonaro elnöki beiktatásán Brazíliában találkozott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel, közölte: hamarosan teljesen új tervekkel állnak elő a Sorsok Házával kapcsolatban.

A Köves Slomó – Schmidt Mária duó közös produkciója: a Sorsok Háza

A témával foglalkozó szakértők körében az a hír járja, hogy akár két-három évet is igénybe vehet, mire sikerül kidolgozni a Sorsok Háza új általánosan elfogadott koncepcióját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét