Követeléseink az idei május elsejére!

Idén kora tavasszal kiváló baloldali értelmiségiek erőteljes programot hirdettek az Orbán-rezsim elnyomását megelégelő munkavállalók és az elszegényedéstől szenvedő százezrek számára. A választás az elnyomók ideiglenes sikerével végződött – az idei május elsején pedig a dolgozók érdekeit védő program sürgetőbb, mint valaha!

Fordulatra van szükség!

Andor László, korábbi európai uniós biztosunk és Kiss Ambrus elemző a Népszava Új Egyenlőség című sorozatában tette közzé „Bér, munka, foglalkoztatás – (Foglalkoztatáspolitikai tézisek)” című írását.

Már az elején erős állítással indítanak: a hazai foglalkoztatás helyzetét a munkanélküliségi ráta (amelynek „egyre javuló” adataival az Orbán-rezsim széltében-hosszában dicsekszik) nem fejezi ki. Az alacsony munkanélküliség ugyanis a több százezres elvándorlásnak és az „igen ellentmondásos közmunka-rendszer” trükkjének „köszönhető”.

„A jelenlegi helyzet döntően a munkaerő-piac 2010 utáni eltorzításának, az intézmények visszafejlesztésének következménye. A Fidesz-kormány egy lapra: a belügyi irányítás alatt működő közfoglalkoztatásra tett fel mindent – és ezzel az ország egésze veszít” – szögezi le az elemzés.

Andor László és Kiss Ambrus téziseiből kiemelünk néhányat, amelyek a legnagyobb igazságtalanságokra, és a jelenlegi rezsim legfelháborítóbb húzásaira válaszolnak.

A munkanélkülieket az út szélén hagyják, ne tűrjük ezt tovább!

„Az alternatív aktiválási megoldások alkalmazása mellett elengedhetetlen a hosszabb idejű munkanélküli segély visszaállítása, hogy megnöveljük a munkába állás esélyét, amihez egy ezt támogató, tisztességes foglalkoztatási szolgálatot, közvetítőrendszert kell létrehoznunk.”

Be a szakszervezetekbe!

„Magyarországon helyre kell állítani és érdemi feladatokkal kell felruházni a szociális párbeszédet a munkáltatók, munkavállalók és a kormány között. A szociális partnerek bevonásával felül kell vizsgálni a 2012-ben életbe léptetett munkajogi szabályozást.”

Nem tűrhetjük tovább a „dolgozói szegénységet!”

A „minimálbér ne csak a létminimumot érje el, hanem egyfajta társadalmi minimumot is, amely már elegendő arra, hogy aki napi 8 órában dolgozik, az kisebb váratlan kiadásokra félre tudjon tenni.”

A közmunkás nem rabszolga!

„A minimálbér legyen teljes körű! A közmunkás is ugyanúgy munkás, mint aki egy vállalkozásnál alkalmazottként dolgozik, ezért a minimálbérnél alacsonyabb összegért ne lehessen senkit se foglalkoztatni! Ennek megengedésével a Fidesz növelte a társadalmi egyenlőtlenséget.”

Megregulázni az államot!

„Az utóbbi években az állam mint foglalkoztató élen járt a munkakörülmények lerontásában. A jövőben legyen a magyar állam példás foglalkoztató, mint ahogy példamutató gazdálkodóvá és kiszámítható szabályozóvá is kell válnia.”

„A kisebb állam, alacsony közalkalmazotti fizetés, alacsony adó ördögi köre egy rövidlátó, kontraproduktív szellemiséget tükröz. Miközben az állam a közalkalmazottakon spórol, sok esetben indokolatlan támogatásokat nyújt. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezményeket felül kell vizsgálni.”

Idén nem lesznek transzparensekkel felvonuló munkástömegek városaink főútjain – de képzeletbeli tábláikon ott vannak a rezsim által félresöpört követelések.

(Forrás: Népszava)

Ébresszed a magyar népet! – Május 1-ről másként

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük