Nem arról van szó, hogy létrejött volna valamiféle speciális kozák autonómia, ami kizárólag a sportban érvényes, és amelynek jegyében kozák válogatott is indulhatna a foci-vb-n, mondjuk csapatkapitány helyett az atamán vezetésével.
[mnky_ads id=”10551″]

Ez a történet, kérem, a kancsukáról szól, a legendás kozák korbácsról, és a rendfenntartásról.

- Hirdetés -

Hogy az elején kezdjük, futball-világbajnokság biztonságát garantálni tényleg nem kis feladat, rátermett ember kell hozzá, nem is kevés. Ezt kétségbe sem vonhatjuk, ráadásul, tekintve hogy Oroszország ad otthont a világszintű sporteseménynek, nem feledhetjük a helyi sajátosságokat sem – a szervezők sem feledik, azért is fogják bevezetni azt a különös, felemás szesztilalmat, amelyről már megemlékeztünk ezeken a hasábokon.
[mnky_ads id=”10552″]

Sőt, létrehoztak egy össz-orosz turisztikai rendőrséget, amelynek olyan rendőrök lesznek a tagjai, akik jól beszélnek idegen nyelveken, hiszen a külföldi szurkolóknak kell segítséget nyújtaniuk. Munkatársaik a világbajnokság időszakában a nap 24 órájában járőröznek majd a frekventált helyeken. Rendben, a külföldi szurkolókkal ezek foglalkoznak majd – de mi lesz az oroszokkal?

Az a kozákok reszortja lesz

Olyan iratok kerültek elő, az orosz The Bell című lap tanúsága szerint, amelyek azt tanúsítják, miszerint a rendfenntartás kiegészítő eszközeként önkéntes kozákokat vethet be a rendőrség az oroszországi futball-világbajnokságon. Sőt, már olyan szerződéseket is kötöttek 16 millió rubel értékben, amelyek az önkéntesek rendfenntartói képességeinek fejlesztését célozzák.

Nagyon önkéntesek lehetnek ezek a kozákok, kérem, ha ennyibe kerül a kiképzésük. Sokat mond a civilségükről az is, hogy a szervezet vezetője az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tartalékos tisztje, Ivan Mironov. A pénzt mindenesetre a szerződések alapján a Központi Kozák Erők hivatalosan bejegyzett szervezete kapta. Mondjuk gyakorlatuk van nekik a rendfenntartásban, ugyanis az oroszországi ellenzék tüntetéseit rendszerint ők verik szét, nem a rendőrség – sőt, sporteseményt is biztosítottak már, konkrétan a szocsi olimpiát, ott a Pussy Riot tagjait sikerült súlyosan bántalmazniuk. A zenészek egy dalt akartak eljátszani a téli olimpiát népszerűsítő egyik óriásplakát alatt, amikor a tíz rendfenntartó rájuk rontott. A nőkről lerángatták színes símaszkjaikat, egyiküket korbáccsal ütötték, a zenekar férfi tagját földre lökték, gitárját a kukába dobták.

Szóval olimpiában már van praxisuk, világbajnokságon meg most lesz.

Tény, hogy a helyi ultrák ellen hatásos eszköz egy ilyen alakulat, de azt csak remélhetjük, miszerint másokhoz nem fognak nyúlni.

Hölgyek, urak, ha valaki eljut a foci-világbajnokságra és véletlenül meglát egy kozákot: kerülje el, míg békesség van.

Biztos, ami biztos.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Nem kell megijedni, nincsenek még a spájzban

Száraz futball-vb

[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét