Kozák Danuta egy órán belül két aranyérmet szerzett

A vasárnapi zárónapon 13 döntőt rendeznek a világbajnokságon. Magyarország eddig öt arany- és egy bronzérmet gyűjtött.

Az ötszörös olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta emlékezetesen tért vissza a világbajnoki mezőnybe: egy óra alatt két aranyérmet is nyert a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló versenyen, s a páros eredményhirdetése után felszabadultan nyilatkozott.

“Egyesben éreztem, hogy Lisa (Carrington) lerajtolt, talán a 200-as indításnál jöttem fel rá, de őszintén szólva nem figyeltem őt, inkább arra koncentráltam, hogy maximális pályát menjek – mondta az MTI-nek. – Egy kicsit zavart, hogy mivel irreális oldalszélre készültünk, a középfutamban úgy mentem, hogy inkább szélső pályára kerüljek, ehhez képest most inkább szembeszél volt, s egy számomra szokatlan pályán kellett eveznem. Ez kissé el is vette a fókuszt, talán ez hiányzott egy kicsit az egyes pályámból.”

Eredményhirdetés után újabb rajt

Miután megnyerte a K-1 500 métert, majd részt vett a szám eredményhirdetésén, már indult is Kárász Annával a K-2 500 méter rajtjához.

“Kevés volt ez az idő, de pont meg lehetett oldani. Köszönöm mindenkinek, aki segített, az edzők, a technikai stáb, Anna, mindenki azon volt, hogy a legprofibb módon oldjuk meg ezt a helyzetet, szerintem ez sikerült. Örülök, hogy meg is lett az eredménye.”

A páros fináléról azt mondta, hogy a szokott taktikájukkal versenyeztek – azt azonban nem árulta el, hogy az miből is állt -, s az erős szembeszél ellenére is meg tudták valósítani, amit elterveztek.

“Csak a mérlegelésnél tudtuk meg, hogy mi nyertünk, a befutó után én azt hittem, második helyen zártunk” – tette még hozzá.

Kozák Danuta a riói sikerek után a tavalyi évet kislánya születése miatt hagyta ki.

Csipes Tamara pénteken azt mondta, az a jó páros társ, akivel az ember úgy érzi, mintha egyesben kajakozna, s ezt most Kárász Anna is megerősítette.

A két versenyző néhány éve már megpróbálta a közös munkát, akkor azonban nem működött.

“A sok páros edzés után már mi is kezdtük ezt érezni, nálunk is megvan a teljes összhang. Változott a technikám, a mozgásom, ez jobban passzol most Dana technikájához, ennek köszönhető, hogy most működik az, ami akkor nem ment”

– árulta el a szegediek 26 éves versenyzője, aki pályafutása harmadik vb-címét gyűjtötte be. Kozák a 13.-at.

Balaska Márk és Birkás Balázs mutatja aranyérmét a férfi kajakpárosok 200 méteres versenyének eredményhirdetésén – MTI Fotó: Kovács Tamás

Címvédés férfi 200 méteren

A nők két győzelme mellett a Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó szerzett még aranyérmet szombaton a magyarok közül, a fiatal kettős 200 méteren győzött, megvédve ezzel címét.

“Sokkal jobban mentünk most, mint az előfutamban, a rajtot nagyon jól elkaptuk, a közepe is jó volt, s bár egy pici maradt ebben a pályában, majdnem tökéletes volt”– mondta a távirati irodának Birkás Balázs, aki később még 200 egyesben is versenyez majd a vb-n.

Balaska Márk hozzátette: mindig a pillanatnyi koncentrációtól függ, hogy hogyan sikerül a rajt, most pedig úgy érezte, százszázalékosan tudtak összpontosítani, ennek volt köszönhető ez a parádés kezdés a döntőben.

“Ezzel együtt nem volt tökéletes a mai verseny, ezt inkább akaratból oldottuk meg, ami nem baj, de tudunk ennél jobbat is” – fogalmazott.

A jövővel kapcsolatban azt mondta: szeretnének olimpiai számban is versenyezni, jövőre bekerülni az 500-as négyesbe, de a 200 párost sem “engedik el”.

“Jövőre Szegeden lesz a világbajnokság, hazai közönség előtt jó lenne egy érmet behúzni” – jelentette ki.

Az egyformán 21 éves Balaska és Birkás egyaránt pályafutása második vb-aranyérmét szerezte meg szombaton.

Fotó: MKKSZ

Jól kezdett a két 500-as kajaknégyes

A férfiak – Tótka Sándor, Dudás Miklós, Molnár Péter és Kuli István – elsőre ugyan kiugrottak, de a visszalövés után másodszorra is jól jöttek el a rajtból, s végig vezetve, a célba közel egy hajóhossz előnnyel érkezve nyertek. Korábban a nagy rivális németek és spanyolok is megnyerték előfutamukat, így a magyarokhoz hasonlóan ők is kihagyhatják a középfutamot, s készülhetnek a vasárnapi döntőre.

A Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra alkotta női kvartett – amelynek mind a négy tagja szerzett már legalább egy aranyérmet Montemorban – ugyancsak megspórolta magának a második fordulót, az előfutamban félgőzzel elért első hely után ugyanis máris finalista.

A Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenus duó is előfutamozott fél kilométeren, második lett, s ebben a számban ez ugyancsak döntőt ért. Folytatás vasárnap.

A 200 méteres előfutamokból ugyanakkor egyik magyar egység sem tudta egyből a döntőbe verekedni magát, igaz, Lucz Dórának és a korábban Balaska Márkkal párosban aranyérmes Birkás Balázsnak (mindkettő K-1) erre nem is volt lehetősége. Birkás ezzel együtt megnyerte futamát, míg Lucz másodikként ért be a címvédő és olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington mögött. Ők ugyanúgy a középfutamban folytatják majd vasárnap délelőtt, mint az első pályáján negyedik Korisánszky Dávid (C-1) és a szegediek vb-újonc duója, a hatodik hellyel bemutatkozó Nagy Bianka és Molnár Csenge (C-2). Utóbbi két számban az első három hely automatikus fináléba kerülést ért.

Szombaton zárásként a Balla Virág, Takács Kincső kenus duó szállt vízre a magyarok közül, a győri egység az új olimpiai szám, az 500 méter páros második középfutamában fölényesen nyert, így a vb utolsó napján éremért küzdhet.

A vasárnapi zárónapon 13 döntőt rendeznek a világbajnokságon. Magyarország eddig öt arany- és egy bronzérmet gyűjtött.

Vasárnap:
200 és 500 méteres középfutamok 11.00
200 és 500 méteres döntők 13.00
5000 méteres döntők 16.00

(MTI)

Bodonyi Dóra szerezte a 200. magyar világbajnoki aranyérmet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük