Közel 40 ezer embert lakoltattak ki, mert Orbán hazudott és nem segített az embereknek

A kilakoltatások és a végrehajtási eljárások leállítására szólítottak fel az ellenzéki pártok pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón, miután határozatképtelen lett az Országgyűlés e témában összehívott rendkívüli ülése.

Miért nem lehet az otthonukat elveszítő családokat megsegíteni?

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, hogy Orbán Viktor a nagyhatalmak – Oroszország, Kína és az USA – kegyeit keresi. A miniszterelnök elutazott Moszkvába, Pekingbe és Washingtonba és mindenhonnan több száz milliárd forintos hitelekkel tért haza – tette hozzá. Szerinte a Magyarországot feszítő társadalmi problémák megoldására megvannak a források. Ha több száz milliárd forintot lehet elkölteni egy pár perces találkozó érdekében, akkor miért nem lehet az otthonukat elveszítő családokat megsegíteni? – tette fel a kérdést a szocialisták elnöke.

A jobbikos Kepli Lajos azt mondta, a kormány már közel egy évtizede nem tudja megoldani a devizahitelesek gondjait és úgy tűnik, hogy nem is akarja kezelni a problémát. Az ellenzék olyan témában hívott össze rendkívüli ülést, ami az ország lakosságának 30-40 százalékát érinti, a kormányzat azonban arra sem veszi a fáradtságot, hogy akár csak egyetlen politikust beküldjön a parlamentbe – mutatott rá.

A lakhatási szegénységgel érintettek aránya az EU-ban öt százalék, nálunk közel 17

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt három évben több mint tízezer kilakoltatást hajtottak végre és közel egymillió végrehajtási eljárás van folyamatban. Majdnem negyvenezer embert lakoltattak ki azért, mert „Orbán Viktor hazudott és nem segített a magyar embereknek” – fogalmazott. Szerinte a probléma megoldására tett kormányzati intézkedések nem hoztak érdemi eredményt. Felhívta a figyelmet, hogy a lakhatási szegénységgel érintett emberek aránya az Európai Unióban öt százalék, míg Magyarországon közel 17.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy Magyarországon ma két valóság van. Van egy hamis – amelyben dübörög a gazdaság, egekbe szöknek a bérek, nagyszerűek a nyugdíjak, egyre jobb az egészségügy, csodálatos az oktatás és megoldották a devizahitelesek problémáit –, és van a valóság, amelyben a polgárok élnek. Ebben a valóságban emberek kerülnek az utcára, mert nem tudják fizetni a hiteleiket vagy a közüzemi díjakat, tönkremegy az egészségügy, nem lehet megélni a munkások béréből és a nyugdíjasok jelentős része megalázó ellátást kap – tette hozzá.

A Fidesz-KDNP megmutatta, mit gondol a segítségre szoruló emberekről

Csárdi Antal, az LMP képviselője hangsúlyozta, hogy a veszélybe került családok helyzete nem pártpolitikai kérdés. A Fidesz-KDNP nem vett részt a pénteki parlamenti ülésen, és ezzel megmutatta, hogy mit gondol a segítségre szoruló emberekről – jelentette ki.

Szél Bernadett (független) felolvasta egy kilenc gyermekes édesanya üzenetét. Az asszony családja majdnem elveszítette a lakását.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

A Fidesz-KDNP képviselőit nem érdekelte a kilakoltatások ügyében összehívott parlamenti ülés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük