Közlöny van róla: a védettségi igazolványt helyettesítheti az applikáció! - Városi Kurír

Sorting by

×

Közlöny van róla: a védettségi igazolványt helyettesítheti az applikáció!

Péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be a miniszterelnök, hogy milyen enyhítések következnek a korlátozásokban amint elérjük az ötmillió beoltottat és mikor lesz szükség a védettségi igazolásra. A részletek megismeréséhez pedig szokás szerint meg kellett várnunk, hogy megjelenjen a Magyar Közlöny legfrissebb száma.

Hirdetés

Ebben az áll, hogy a

“védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védőoltást igazoló applikációval igazolja”,

maga a rendelet szombattól, azaz mától lépett hatályba.

Mindez azt jelenti, hogy

ahova eddig kizárólag a védettségi igazolványt felmutatva tehettük be a lábunkat (szállás- és vendéglátóhelyek, fürdők, kulturális intézmények stb.) most már a szóban forgó alkalmazással is fogadnak bennünket.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint

azért volt szükség erre, hogy ne szenvedjenek hátrányt azok, akiket már beoltottak ugyan, de még mindig nem kapták kézhez a plasztikkártyát.

Fontos tudni,

hogy amikor az alkalmazással igazoljuk védettségünket, egyúttal a megfelelő hatósági igazolvány felmutatását is kérhetik tőlünk személyazonosságunk tisztázása végett.

Az igazolványon és az appban szereplő adatainkat jogosult megismerni az, aki az ellenőrzést a COVID Control alkalmazással végzi, de a GDPR miatt nem rögzítheti azokat.

Azért mindent nem tud….

Érdekességként megjegyzendő, hogy

az applikáció egyelőre csupán az oltottságot jelzi, azt nem, hogy az illető esetleg korábban átesett-e a fertőzésen. Amíg ezzel a hiányossággal nem kezdenek valamit, sokan kénytelenek lesznek maguknál hordani a védettségi igazolványt. Feltéve persze, hogy megkapták.

Az EESZT ingyenes alkalmazása letölthető androidos és iOS-es mobilokra.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Közlöny van róla: a védettségi igazolványt helyettesítheti az applikáció!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.