Connect with us

Kerítésen innen

Közlöny van róla: kormány-itiner a banksarc, a babaváró hitel, a bírságemelés és a sajtó-vegzatúra végrehajtásához

Közlöny van róla: kormány-itiner a banksarc, a babaváró hitel, a bírságemelés és a sajtó-vegzatúra végrehajtásához
Megosztás

Hétfőről keddre virradóra az éjszaka leple alatt megjelent a soros Magyar Közlöny. A mintegy 160 oldalas dokumentumban részletesen tartalmazza a regnáló a bankokra kiszabott új sarcot, a babaváró hiteles engedményt és a háborús propagandára hivatkozó sajtóellenes vegzatúrát is.

Vegyesfelvágott, amiben az egyezés: fizess!

Megduplázta a kormány a NAV által kiszabható pénzbüntetési tételeket:

 • A sima mulasztási bírság tetőértéke természetes személyek esetében az eddigi 200 ezer forintról 400 ezerre ugrik, míg a nem természetes személy adózóknál 500 ezerről egymillióra.
 • Ha valaki be nem jelentett munkaerőt foglalkoztat, azt mostantól az eddigi egymillió helyett kétmillió forintig lehet büntetni.
 • Ugyanekkora büntetésre számíthat az is, aki a számlaadási, vagy az iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget.

Az új büntetési tételek augusztus 1-től érvényesek.

Babaváró hitel:

A kormány 2026. július 1-ig kitolta a támogatást 2019 és 2021 között felvevő, de még gyermektelen párok számára kiszabott határidőt.

Pénzintézeti sarc:

A Gulyás Gergely által védelmi hozzájárulásnak nevezett pénzintézeti sarc lényegében a korábban kirótt különadók összességét jelenti, ezen felül

 • tovább emeli a tranzakciós illeték mértékét,
 • új illetéket tartalmaz a devizaügyletekre vonatkozóan, illetve
 • árstopot vezettek be a számlavezetési és kártyahasználati díjra.

(Magyar Bankszövetség reakció: „a háborúnak szinte valamennyi szektor a kárvallottja, köztük a bankszektor is. A gazdasági bizonytalanságok piaci következményei mellett számos kormányzati intézkedés terhét is fegyelmezetten és együttműködően viseli a bankszektor, ezért visszautasítja, hogy a háborús időkben extraprofitra tett volna szert – közölte kedden reggel a Magyar Bankszövetség, reagálva a hétfői kormányinfón bejelentett és a Magyar Közlönyben már jogszabályként megjelentetett lépésekre hivatkozva.) Hozzátették:
a pénzintézetek a sorozatos kormányzati terhek és intézkedések kiszámíthatatlansága jelentősen korlátozza a bankszektor hitelezési képességét, nemzetközi versenyképességét és gazdaságélénkítő szerepét. „A Magyar Közlönyben hétfő éjszaka megjelentetett intézkedések tovább növelik a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó fintech szolgáltatók versenytorzító szabályozói előnyét. Az eredetileg két évre (2022 és 2023) bevezetett extraprofit adó, bankadó és ATM telepítési előírások ezekre a szolgáltatókra továbbra sem vonatkoznak, míg a szigorodó tranzakciós illeték szabályok a tapasztalatok szerint korlátozottan érvényesíthetők velük szemben.” A Bankszövetség közölte azt is, hogy mindeközben a magyar bankszektor a pénzügyi közvetítőrendszer működtetőjeként a kormány egyik legfontosabb partnere a gazdaságpolitika megvalósításában: a pandémia kezelésétől a családpolitikán át, a kkv-k finanszírozásában, digitalizációban, infrastruktúraépítésben egyaránt igazolta, és nap mint nap igazolja az elkötelezettségét.)

Háborúellenes akcióterv:

A kormány háborúellenes akciótervének részeként egy új határozat azt is előírja, hogy a politikai pártok és a médiatermékek külföldről érkezett támogatásait nyilvánosságra kell hozni.

„Amennyiben megállapítása kerül, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, úgy a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezet számára”

– áll a rendelkezésben. Hogy ezt miként fogja a kormány megtenni, az egy izgalmas kérdés, ennek módját az igazságügyminiszternek kell majd kidolgoznia július 31-i határidővel.

Bírság-emelés:

közlönyben megjelent rendelet a bírságok pontos összegét tartalmazza.

Ittas vezetés

 • 31 200 – 62 400 forint: vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, amennyiben az nem minősül bűncselekménynek
 • 39 600 – 78 000 forint: nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke a 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,25 milligramm/litert meghaladja, feltéve, ha az nem minősül bűncselekménynek. Vasúti vagy légi jármű, gépi meghajtású vízi jármű, úszó munkagép, illetve közúton vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású jármű vezetésének olyan személynek történő átengedése, akinek a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

Elsőbbség/előzés

Az elsőbbségre, előzésre vonatkozó különféle szabályok megsértése 26 000 – 52 000, illetve 32 500 – 65 000 forint lesz.

Érvénytelen hatósági engedély/jelzés

 • 31 200 – 62 400 forint. A legalacsonyabb összegű büntetés akkor jár, ha a jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de hat hónapot nem haladta meg.
 • 39 600 – 78 000 forint. Ez a helyzet áll fent, ha a jármű műszaki érvényességi ideje több mint hat hónapja lejárt, de egy évet nem haladta meg.
 • 46 800 – 93 600 forint. Közel 100 ezer forint is lehet a büntetés abban az esetben, ha letelt az egy év, amióta a jármű érvényességi ideje lejárt.
 • Megkülönböztető fény- vagy hangjelzést adó készülék jogosulatlan felszerelése pedig 46 800 – 93 600 forint között lehet majd, míg megkülönböztető fény- vagy hangjelzést adó készülék jogosulatlan birtoklása 24 000 – 46 800 forintba fáj.

Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése

 • 15 600 – 31 200 forint. Megállás a „Megállni tilos” jelzőtábla hatálya alatt. Várakozás a „Várakozni tilos” jelzőtábla hatálya alatt. A „Korlátozott várakozási övezet” jelzőtábla alá kihelyezett kiegészítő táblában meghatározottól eltérő várakozás.
 • 65 000 – 156 000 forint. Ennyibe kerül majd, ha valaki jogosulatlanul várakozik a mozgáskorlátozott várakozóhelyen.
 • 32 500 – 65 000 forint. Ezek az összegek szabhatóak ki, ha valaki megáll autópálya és autóút úttestjén vagy a leállósávon.
 • 39 600 – 78 000 forint. Abban az esetben ez az összeg kapható, ha megállás történt kijelölt gyalogos átkelőhelyen, valamint a gyalogos átkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül.

Kapcsolódó

Szerző