Sorting by

×

Közlöny van róla! – Pontosítva a változó kamatú kölcsönökre vonatkozó szabályok

December 24-én este a kormány közzétette a változó kamatozású jelzáloghitelek törlesztővel kapcsolatos részletszabályokat a Magyar Közlönyben. Érdemes belenézni, hogy pontosan kikre, mikre, meddig érvényes a bejelentés.

30 milliárdos bankbukta, de mit nyer az egyes ember?

Ahogy arról beszámoltunk, a héten Orbán Viktor bejelentette, hogy az októberi kamatszinthez kötik a változó kamatozású jelzáloghitelek törlesztőit.

A lépés várhatóan több mint 400 ezer hiteladóst védhet meg az, hogy fixálják a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatát. Gyorsbecslés szerint a bankok 20-30 milliárd forintot bukhatnak az Orbán-kabinet által karácsony előtt két nappal hozott intézkedésén.

December 24-én este a kormány közzétette a részletszabályokat

is a Magyar Közlönyben, amelyből kiderül, hogy a rendelet hatálybalépését megelőző szerződés szerinti fordulónaptól érvényes referencia-kamatláb mértéke a 2021. október 27. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb.

Azt is tisztázták, hogy

  • a módosult fogyasztói kölcsönszerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat érvényes az új szabályokkal,
  • a bankoknak a kamatkockázatra vonatkozóan 2022. január 31-ig tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleik részére, illetve
  • ajánlatot kell tenniük a szerződésmódosításra a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatkockázatáról, valamint
  • az annak kezeléséről való tájékoztatás elősegítéséről az MNB szabályainak megfelelően.

Azt is világossá tették, hogy a tőke- és kamattartozást nem lehet a rendelet hatálya alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

Vagyis nem emelkednek júniustól a hitelek törlesztői és nem nő a tőketartozás.

A szabály pedig elvileg 2022. január 1-jétől 2022. június 30-ig él, viszont a kormány ezt is a veszélyhelyzet végéhez köti, ahogyan a Szép-kártyáknál az élelmiszer-vásárlás esetében is.

Azért kellett….

A változásra az Orbán-kormány szerint amiatt van szükség, mert az infláció magas (a novemberi adat szerint éves szinten 7,5 százalék volt), ami kamatemelésekre kényszerítette a jegybankot. Az alapkamat változása viszont a hiteltörlesztőkre is hatással lenne.

Kapcsolódó

Forrás

Közlöny van róla! - Pontosítva a változó kamatú kölcsönökre vonatkozó szabályok

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.