Közlöny van róla! Éjfél előtt megjelent a friss rendelet a korlátozásokról - Városi Kurír

Sorting by

×

Közlöny van róla! Éjfél előtt megjelent a friss rendelet a korlátozásokról

A várakozásoknak megfelelően a pénteki Magyar Közlönyben megjelent a kormány rendelete a védelmi intézkedések egy héttel történő meghosszabbításáról. A miniszterelnök által aláírt kormánydöntés arról is szól, hogy a korlátozó intézkedéseket március 29-ig lehet alkalmazni. A határellenőrzésről szóló rendelet időbeli hatálya szintén március 29-ig szól.

Hirdetés

A péntek este megjelent kormányrendelet egyáltalán nem meglepő

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje. Majd Orbán Viktor szokásos péntek reggel rádióinterjújából tudtuk meg, hogy hétfőtől még legalább egy hétig maradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések, mivel a járvány harmadik hulláma továbbra is erős.

Ezek a korlátozások maradnak velünk még egy hétig?

A mostani kormánydöntés egyszerre hosszabbítja meg a tavaly november óta hatályban lévő korlátozásokat, valamint a március 8-án életbe lépett új védelmi intézkedések hatályát. Ezek hatálya ugyanis most hétfőn, március 22-én lejárt volna.

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.
 • Az új korlátozások tovább szűkítették a nyitva tartó üzletek körét, igaz itt sok kivétel is született.
 • A közterületen, illetve a nyilvános helyen mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.
 • A települések belterületén az épületeket elhagyva az utcán, közterületen (néhány kivétellel) mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Az iskolai és óvodai bezárások eleve április 7-ig szóltak.

Arról részletesen ezekben a cikkeinkben írtunk, hogy a március 8-án életbe lépett, szélesebb kört érintő boltzár alól mely üzletek kaptak kivételt és mely szolgáltatások működhetnek a korlátozások közepette is. A részletekből kiderült, hogy az előzetes információkhoz képest még több üzlet és szolgáltatás maradhatott nyitva március 8-tól, vagyis távolról sem beszélhetünk az ország totális lezárásáról.

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Közlöny van róla! Éjfél előtt megjelent a friss rendelet a korlátozásokról

 • 2021.03.20 - 10:05
  Közvetlen hivatkozás

  Ez várható volt. Tovább megyek, hogy értsétek, ez ki fog tartani kisebb-nagyobb szünetekkel 2022. tavaszáig, amíg a köztársasági elnök ki nem hirdeti a magyarországi elnökválasztás pontos idejét és ha nagyon rugalmasak akarnak lenni a fiúk, akkor az egész választás időszakának lezárásig fenn is fogják tartani, ezzel biztosítva hatalomban maradásukat.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.