Közpénzkidobás helyett ingyenes vonatbérletet minden magyar fiatalnak!

Többezer magyar fiatal vonatozhatja majd körbe ingyen Európát az idén, köszönhetően annak, hogy az általam elsőként felkarolt ingyenes InterRail-bérletprogram költségvetését megtöbbszörözte az Európai Parlament. Ez sokunk munkájának eredménye, de mindannyiunk sikere.

Mentor

Két német fiatal aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer szorgalmazta elsőként, hogy minden 18. éves európai fiatalnak alanyi jogon járjon egy ingyenes InterRail-bérlet, amellyel körbeutazhatják Európát, közben pedig új ismeretségeket és új tudást szerezhetnek. Mentorként támogatva az ötletet, elsőként nyújtottam be kidolgozott pilot-programot ezzel kapcsolatban az Európai Bizottsághoz.

A kezdeti nehézségek és politikai ellendrukkerek ellenére, végül sikerült áttörni a bürokratikus falakat és tavaly tesztüzemként elindult a program. A próbafázisban még csak két és félmillió eurós keretből gazdálkodhattunk. Ekkor a néhány ezer európai fiatalból valamivel több, mint félszáz magyar élhetett a lehetőséggel. Számuk a 2018-as évben megsokszorozódik, köszönhetően annak, hogy idén már 12 millió eurós költségvetés áll rendelkezésre. Az MSZP EP-képviselőjeként azon leszek, hogy minél több magyar fiatalnak jelentsen kiemelkedő élmény- és tapasztalatszerzési lehetőséget a program.

A jelenlegi magyar kormány egyszerű döntéssel támogathatná az ügyet, sőt, elsőként csatlakozhatna hozzá intézményi szinten és szélesíthetné ki az érintettek körét minden 18. születésnapját ünneplő magyar fiatalra. Ahhoz, hogy 2018-ban minden, ebben az évben nagykorúvá váló magyar fiatal ingyenes InterRail-bérletet kapjon, alig több mint 9 milliárd forint szükséges. Ez kevesebb, mint a fele a kormányzati „lőtér-program” költségvetésének, és alig egynegyede annak az összegnek, amit a magyar kormány a tavalyi év utolsó napjaiban még magyar és határon túli focicsapatoknak ajándékozott közpénzből.

Míg egyes populista vezetők – gyermekkori álmuk megvalósításaként – saját maguknak építenek uniós pénzből kisvasutat, addig mi, felelősen gondolkodó európai demokraták – az unió és a vasútközlekedés támogatásával – minden fiatal számára megnyitjuk Európát. Az ingyenes vonatbérlet programja a példa arra, hogy a hazafias érdekképviselet és az értékvezérelt európaiság nem hogy ellentétes, hanem kiegészítői egymásnak.

Ujhelyi István,

az MSZP EP-képviselője

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük