A gyógyszerhiány egyre veszélyesebb, mind több készítmény hiányzik a magyar piacról hosszabb-rövidebb ideig. Idén már 190 készítmény több száz kiszerelése szerepelt a hivatalos hiánylistán.Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistáján olykor olyan „életmentő” vakcina is szerepel, mint például az agyhártyagyulladás-elleni, illetve a tetanusz-oltás. Például a Bexsero hiányát, amely az agyhártyagyulladás baktériumának B-törzse ellen nyújt védelmet, január óta csak néhányszor néhány hétre sikerült megszüntetni. A hatóságok Ausztriából és Portugáliából származó vakcinával próbálták meg tavasszal megoldani az ellátást.

A Népszavának egy olvasó arra panaszkodott, hogy az érszűkületére fölírt gyógyszert súlyos mellékhatásai miatt le kellett cseréltetnie, az újtól jelentősen enyhültek a panaszai, ám az gyártási probléma miatt eltűnt a patikából. Azóta – a gyógyszerésztől úgy tudja – már a törzsszámát is törölték. A helyette kapott újabb orvossággal visszatértek a panaszai.

A hiány egyik oka, hogy felpörgött a gyógyszerek fekete exportja

„A patikabezárásos ügyekben láttuk, hogy a másutt jobban eladható szereknek az utóbbi években felpörgött a fekete exportja is” – mondta a lapnak Ilku Lívia, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője. A szakember szerint ez a jelenség már régóta ismert a pszichiátriai szereknél, ám ennek az üzletnek a sikere más készítményeket is magával húzott. Ez a jelenség – a hazai készletek illegális külföldre juttatása – oda is vezethet, hogy a magyar betegek időről-időre nem jutnak népszerű nyugtatókhoz, fájdalomcsillapítókhoz, keringési betegségekre ható szerekhez.

A hatósági ellenőrzések nyomán kiszabott több tízmilliós bírságok és patikabezárások valamelyest visszavetették ezt az üzletet, de le nem állították.

A sajtó időről-időre beszámol olyan esetekről, amikor onkológiai kezeléseket szakítottak félbe, mert egy olcsó és gyakran alkalmazott daganatellenes terápia hatóanyaga elfogyott. A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének tavalyi elemzése szerint a 490 onkológiai készítményből a vizsgált időpontban 49 volt elérhetetlen. Egy-egy ilyen szer átlagosan 589 napot tölt a hatósági hiánylistán.

(forrás: Népszava)HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét