Kukkolás: egészséges kíváncsiság vagy beteges szexuális vágy?

Ma már tudjuk, hogy a kíváncsiság, az ismeretlen felfedezésének igénye az emberi természet alapvető jellemzője, az egyéni és társadalmi fejlődés motorja. Az általános kíváncsiságon túl az emberekben van ugyanakkor egy alapvető hajlam és vágy, hogy betekintsenek mások életének olyan részleteibe, amelyeket nem hivatottak tudni.

Ha belegondolunk, a pletyka is azon alapszik, hogy izgalommal tölt el olyan részleteket megtudni másokról, amelyeket ők maguk nem feltétlenül osztanának meg velünk

Hasonlót éltem át magam is, amikor a közelmúltban régi levelekre bukkanva ismerhettem meg egy idős házaspár fiatalkori kalandjait, szerelmük történetét. Különös izgatottság és érdeklődés fogott el a sorokat olvasva, amelyek magukkal repítettek egy ismeretlen világba és élettörténetbe.

Mások életének megfigyelése hatással van ránk

Az ablakon át a távolba meredve megpillantjuk szomszédunkat amint feleségével vitatkozik, és elidőzünk a látványon. Eljátsszunk a gondolattal, hogy vajon min vitatkozhatnak, kik is lehetnek ezek az emberek, mi lesz az események kimenetele? A hívatlan jelenlét titok után vágyakozó gyermekies izgatottsággal tölt el bennünket.

Ha belegondolunk, ennek némileg lebutított és intenzívebb változatát képviselik a valóságshow-k,

amelyek az emberi együttélés legkiélezettebb és legizgalmasabb részleteit tárják a nézők elé. A vita, a szex, a baráti összeborulások mind azok a területek, amelyek a leginkább felkeltik az emberek érdeklődését, és ezek között is kitüntetett helyen szerepel a szexualitás. Hogy mire alapoznak a Tv csatornák műsoraik készítése során? Arra, hogy

az emberek, kimondva vagy kimondatlanul, szeretnek kukkolni.

Ez persze bizonyos keretek között még nem lép át az egészséges határokon, ugyanakkor vannak emberek, akiknél mások intim jeleneteiben való hívatlan részvétel beteges szinten jelenik meg. Őket nevezzük voyeuröknek, leselkedőknek. Természetesen nem arról van szó, ha egy férfi egy vonzó nőt látva meztelen testéről fantáziál, vagy tekintetét egy pillanatra megpihenteti egy szép dekoltázson, hanem arról, ha életének központi vágykeltő eleme mások testének, intim jeleneteinek kutatása.

A kukkolás, megfigyelés, gyerekkorban teljesen természetes,

hiszen így tanuljuk meg, hogy miként kell bizonyos cselekedeteket végrehajtani. Ugyanakkor a tapasztalatok gyarapodásával, az egészséges fiatal és felnőtt a tettek mezejére lép. A beteges kukkoló viszont nem. A kéj forrása szép lassan csak vizuális elemekből táplálkozik, és a szexuális inger forrását filmek szexjelenetei, felvillantott intim testrészek táplálják.

A valódi aktus helyét a fantázia és a megfigyelés veszi át, ahol a kukkoló magát képzeli a látott aktus szereplőjének helyébe, és ezen a fantázián keresztül jut el a szexuális kielégülésig. A kéjt ugyan magáénák tudhatja, mégis a mellékszereplői státuszt választja.

Miért elégszik meg valaki a statiszta szereppel?

A kukkolás, szakszóval voyeurizmus, a szexuális preferencia zavarai közé tartozik. Röviden összefoglalva azt jelenti, hogy a szexuális vágy nem egy másik felnőtt személy iránt nyilvánul meg, hanem szokatlan utakat tör magának, jellemzően mások intim jeleneteinek, nemi aktusának megfigyelése áll a személy érdeklődésének középpontjában.

A betegség általános jellemzője a speciális szexuális fantázia és az ehhez kapcsolódó szexuális izgalom, amely a kielégülés kizárólagos forrásává válik.

A beteges kukkolás érdekessége, hogy bár a megfigyelő komoly izgalmat él át leskelődés közben, de esze ágában sincs aktusba kerülni a megfigyelt személlyel.

Szakértők szerint az egyik lehetséges magyarázat

e beteges viselkedésre egy véletlenszerű kukkolás megerősítésén alapszik.

Ez azt jelenti, hogy első alkalommal a kukkoló nem szándékosan leskelődik, de mivel mások együttlétének látványa felizgatja szexuálisan, egyre többször és többször vágyik rá, míg szép fokozatosan háttérbe szorul a normális szexuális érdeklődés, és patológiássá válik az egyén szexualitása.

Más kutatók a gyerekkori szexuális abúzus hatását is a lehetséges kiváltó okok közé sorolják, de ez nem bizonyított.

A betegség előfordulását meglehetősen nehéz megbecsülni,

hiszen alapvetően akkor derül ki, amikor valaki lebukik, de sokan akár egész életükben tudják leplezni aberrációjukat.

Egy közelmúltban megjelent cikk szerint a férfiak 12 százalékára, míg a nők csupán 4 százalékára jellemző a beteges kukkolás- ezek “csak” a napvilágra került esetek. A diagnózis felállítása során a szakember az elmúlt hat hónapot veszi figyelembe. Ahhoz, hogy beteges kukkolásról beszéljünk nem elég egy alkalom, amikor örömet okoz a mások utáni leskelődés, hanem folyamatosan visszatérő vágy és igény esetén mondható ki, hogy beteges szexuális érdeklődésről van szó.

A kukkolás iránti vágy „gyógyításának” meglehetősen rossz a prognózisa, mivel maga a beteg nem érez semmi rosszat abban, amit tesz, így változtatni sem akar.

Forrás

miniszter

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük