Fucsovics Márton 3 óra 18 perces csatában kikapott a kazah Mihail Kukuskintól a 2,2 millió euró összdíjazású bécsi keménypályás férfi tenisztorna negyeddöntőjében.

A korábban a kanadai Felix Auger-Aliassime-et (109. a világranglistán) és a hetedik helyen kiemelt olasz Fabio Fogninit (15.) búcsúztató magyar játékos pénteken a kazahok legjobbjával csapott össze, aki a 71. helyen áll, de három éve volt már 46. is. A 30 éves ellenfél már négy győzelemnél tartott az osztrák fővárosban, a selejtezőben a cseh Vaclav Safraneknél és az orosz Andrej Rubljovnál bizonyult jobbnak, majd a főtáblán a bolgárok sztárját, Grigor Dimitrovot és újra – a szerencsés vesztesként feljutó – Rubljovot verte.

A magyar-kazah negyeddöntő

Fucsovics számára abból a szempontból már nem bírt kiemelt téttel, hogy egy éve ugyanezen a héten szintén negyeddöntőt vívott Bázelben, így bécsi menetelésével már megvédte akkori ranglistapontjait, így várhatóan nem csúszik lejjebb a karriercsúcsot jelentő 40. helyről.

Mihail Alekszandrovics Kukuskin karrierje csúcspontjaként megnyerte a 2010-es szentpétervári viadalt, és több mint 4,3 millió dollárt teniszezett már össze, míg Fucsovics májusban Genfben szerezte meg első ATP-trófeáját, és 1,6 millió dollárt keresett a pénzdíjakból. Ami az egymás elleni mérlegüket illeti, két alacsonyabb besorolású, azaz challenger-tornán találkoztak eddig, és mindkétszer Kukuskin győzött: 2013-ban Isztambulban 6:3, 7:6-ra, majd 2016-ban a csehországi Prostejovban 6:1, 6:2-re.

Kettejük harmadik csatája a bécsi Stadthalle nyolcezres nézőterű centerpályáján volt

A tornán fokozódó izgalmakra utalt, hogy korábban alig néhányan lézengtek a napindító meccseken, ezúttal viszont már csaknem ezren foglaltak helyet a lelátókon. A bemutatásnál a műsorközlő “Jó napot kívánok!”-kal köszöntötte a magyar játékost, aki kicsit ráijesztett szurkolóira azzal, hogy elvesztette az első hat pontot.

Később aztán egyre jobban jött ki a hosszú labdamenetekből, 2:2-nél elvette riválisa adogatását, majd következő két szergagémjében hat bréklabdát hárított. Észrevehető volt, hogy a nehéz pillanatokban sem ellenfele hibáira várt, hanem bátor szerva-röpte játékot és látványos fonák lecsapást is bemutatott. Az 54 perces nyitószettet a 26 éves magyar stílszerűen ásszal zárta le.

Mivel a centerpálya második meccsét a közönségkedvenc Dominic Thiem vívja Nisikori Kejjel, ráadásul október 26. nemzeti ünnep és munkaszüneti nap Ausztriában, a folytatásra már szinte megtelt a csarnok.

A volgográdi születésű Kukuskin adogatásai voltak “sebezhetőbbek”, de Fucsovics nem élt három bréklabdájával, ugyanakkor az ő szervagémjei érinthetetlennek bizonyultak. Fej fej mellett haladva, időnként rendkívül magas színvonalú tenisszel jutottak el a rövidítésig, amelyben a kevesebbet rontó ellenfél 1-1-ről 6-1-re elhúzott, és második szettlabdáját értékesítve kiegyenlített.

Két óra elteltével jöhetett az utolsó felvonás,

az elbizonytalanodó nyíregyházi játékos 1:1-nél – a meccs során először – elvesztette az adogatását, míg a kazah érezhetően lendületben volt a nehezen hozott második játszma után. Fucsovicsnak 1:3-nál további két bréklabdát kellett hárítania, majd volt két esélye visszazárkózni 3:3-ra, de Kukuskin rendre összeszedte magát a fontos pontokra (2:4). Két gémmel később ugyanez történt, csakhogy a harmadik bréklabdánál már rontott az ellenfél, és 4:4-nél ismét nyílttá vált a csata. Magabiztos magyar és kazah szervagémek következtek, így az utolsó szett és a mérkőzés rövidítésben dőlt el. Ez szorosabban alakult az előzőnél, 3-3-nál cseréltek térfelet, aztán a hallatlanul izgalmas hajrában Kukuskin koncentrált jobban. A találkozó 3 óra 18 percig tartott, ezzel a viadal történetének leghosszabb háromszettes meccse lett.

A legjobb magyar férfi játékos számára ezzel véget ért a bécsi verseny, és készülhet idei utolsó tornájára, melyre a jövő héten Párizsban kerül sor.

Fucsovics Márton. Fotó: e-motion/Bildagentur Zolles KG/Christian Hofer

Fucsovics: ezen a szinten már ilyen meccsek vannak

Elcsigázottan, a jövő szempontjából mégis bizakodva nyilatkozott Fucsovics Márton.

 

“Szerintem a leghosszabb háromszettes mérkőzésemet játszottam, mindenemet ott hagytam a pályán, küzdöttem a végsőkig. Volt, hogy nekem állt a meccs, az első két szettben én játszottam jobban, aztán a harmadikban Kukuskin. Ő végig fantasztikusan teniszezett, egyetlen ingyenpontot sem adott, minden labdáért meg kellett küzdenem. Mindezt úgy, hogy a selejtezőből jött, szóval le a kalappal előtte. Jól játszottam, jól szerváltam, de ezen a szinten már ilyen mérkőzések vannak.”

A világranglista 40. helyezettje elmondta, nehéz Kukuskin ellen nyerő taktikát kidolgozni, mert nagyon stabil, a fonákja lapos és kellemetlen, a tenyerese pedig agresszív, ráadásul még gyors játékos is.

“A második szett végén ő ugyanazon a szinten játszott, sőt még rá is tett egy lapáttal, és egyáltalán nem rontott a rövidítésben. Én próbáltam befejezni a meccset, nyerőket ütni, ilyenkor benne van a pakliban, hogy becsúszik egy-két hiba”

– jelentette ki a nyíregyházi teniszező, majd rátért arra, hogy némi vigaszt jelent az, hogy legalább sikerült megvédenie a tavaly Bázelben szerzett ranglistapontjait.

“Persze, szerettem volna az elődöntőbe jutni, de remélem, még sok alkalmam lesz rá. Jön a következő verseny a jövő héten Párizsban, úgyhogy fel a fejjel, és előrenézek. Ha ott nyerek egy-két mérkőzést, akkor a negyvenben is végezhetek az év végi ranglistán. Párizsban még selejtezőt sem játszottam soha, most pedig főtáblás leszek, úgyhogy biztosan pozitív élmény lesz.”

Erste Bank Open 500, Bécs

Negyeddöntő:

Kei Nishikori (japán)-Dominic Thiem (osztrák, 1.) 6:3, 6:1
Mihail Kukuskin (kazah, Q)-Fucsovics Márton 4:6, 7:6(2), 7:6(4)
Fernando Verdasco (spanyol)-Gael Monfils (francia) 6:4, 2:1-nél Monfils feladta.
Kevin Anderson (dél-afrikai, 2.)-Borna Coric (horvát, 6.) 7:6(2), 1:2-nél Coric feladta.

Elődöntő:

Kei Nishikori (japán)-Mihail Kukuskin (kazah, Q)
Kevin Anderson (dél-afrikai, 2.)-Fernando Verdasco (spanyol)

(MTI)

Fucsovics: küldetés teljesítve, de ez még nem a végállomás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét