Számos jelentős külföldi napilap számolt be hétfőre virradóra az Orbán Viktor vezette Fidesz nagyarányú választási győzelméről. A Neue Zürcher Zeitung által idézett szakértők szerint a magyarországi választás szabad, de nem tisztességes volt.
[mnky_ads id=”10551″]

Neue Zürcher Zeitung: a kampány a politikai kultúra mélypontjának volt tekinthető Magyarországon

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci napilap egyebek között rámutatott, hogy bár minden ellenzéki erő Orbán megdöntését tűzte ki célul, a baloldal és a jobboldali szélsőséges Jobbik párt közötti együttműködés csődöt mondott. A lakosság jelentékeny részének kormánnyal szembeni elégedetlensége – ahogy azt a közvélemény-kutatók utóbb újra és újra megállapították – rekord magas választási részvételben nyilvánult meg. A svájci lap kitért arra, hogy a választás olyan kampányt zárt le, amely a politikai kultúra mélypontjának tekinthető Magyarországon a rendszerváltás óta. A Fidesznek sikerült a választási kampányát szinte kizárólagosan a migráció témája köré fonni, eközben Orbán a keresztény Magyarország megmentőjeként tüntette föl magát, aki győzelmével szétzúzza az ellenzéket – olvasható a lapban.
[mnky_ads id=”10552″]

A kormányellenes erőket Orbán a Soros György által irányított külföldi összeesküvőkként kezelte, s ezzel az érveléssel megtagadta, hogy akár csak egyetlen vitát is folytasson ellenfeleivel, miközben pártja nem terjesztett elő választási programot.

Független szakértők úgy vélik – írta a konzervatív NZZ -, hogy a magyarországi választás szabad, de nem tisztességes volt. “Az EBESZ megfigyelői már négy évvel ezelőtt is erre a megállapításra jutottak, de az utolsó törvényhozási ciklusban a helyzet csak tovább éleződött. Túl azon, hogy a választási törvény döntően a Fidesznek kedvez, a tömegtájékoztatási eszközök kevés kivétellel Orbán bizalmasainak a kezében vannak” – olvasható a svájci lapban.

Politico: korrupciós botrányok sorozata ellenére győzött Orbán

A Politico brüsszeli hírportál megállapította, hogy Orbán eleve erős helyzetből indult neki a választásoknak, a mostani földcsuszamlásszerű diadal mégis meglepetésként érte az ellenzéket. A korrupciós botrányok sorozata, magas rangú kormányzati tisztségviselők állítólagos bűnei felvetették a kérdést, hogy a konzervatív szavazók és a bizonytalan magyarok az ellenzék felé fordulnak-e. Történelmi méreteket ért el a részvétel, s ez az elején táplálta az ellenzék reményeit.

A Corriere della Sera olasz napilap internetes oldalán ugyancsak emlékeztet arra, hogy a rendkívül nagyarányú részvétel az urnáknál bizonytalanná tette a szavazás kimenetelét. A lap utal arra, hogy a kampányban elkeseredett küzdelem folyt, melynek során Orbán a nemzet védelmezőjeként, illetve a keresztény és nyugati kultúra bajnokaként lépett fel, aki szembeszáll az afrikai és a közel-keleti iszlám invázióval. Erre tette fel a tétet, s ez bejött neki – írja tudósításában az újság.

Az ugyancsak olasz La Repubblica úgy fogalmaz: “Orbánnak tehát még egyszer sikerült”, egymás utáni harmadik mandátumot is nyert, így folytathatja kemény politikáját, amely elutasítja a bevándorlást, akárcsak az Európai Unió “állítólagos diktátumait”, noha Budapest is jelentős segítséget kap az EU-tól a kohéziós alapokon keresztül. A magyar vezető sikere fontos a szuverenisták számára mindenütt az EU-ban – fűzi hozzá a lap.

Úgy tűnik, meggyőzőnek bizonyult Orbán kampánya, amely a migránsok elutasításán alapult, akárcsak azon, hogy minden ellenzékit Soros ügynökének bélyegzett. “Orbán alatt Magyarország az EU-n belül a legerőteljesebb gazdasági növekedésen ment és megy keresztül, bőséges magas technológiájú ipari beruházásokat könyvelhet el magának, alacsony a munkanélküliség” – olvasható a La Repubblica tudósításában.

Az El País című spanyol napilap arról ír, hogy Orbán Viktor, az egykori diákvezér, aki a magyar kommunista diktatúra ellen harcolt, az a politikus, aki egy időben a kelet-európai újdonsült demokráciák nagy reménysége volt, s aki ugyanakkor az EU egyik legkonzervatívabb személyévé alakult át, elsöprő győzelmet aratott.

A Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap a Fidesz győzelméről beszámoló jelentésében meglepőnek nevezte a szavazás iránti kétségtelenül hatalmas érdeklődést. A szavazókörök előtt, különösen a nagyobb városokban hosszú sorok álltak – írja a lap.

The Guardian: Orbán győzelme súlyos kihívás az EU-nak

Biztosan lehetne fogadni rá, hogy kevesen ünneplik Brüsszelben Orbán Viktor hangos győzelmét, írja a The Guardian. A lap szerint a negyedik ciklusára megválasztott menekültellenes, nacionalista vezető súlyos kihívást jelent az Európai Unió számára.

A cikkben úgy fogalmaznak, mióta Orbán 2010-ben újra hatalomra került, ő és a pártja elfojtotta a demokráciát az országban, gátolta az igazságszolgáltatás függetlenségét és lecsapott a független médiára. Mindezt idegengyűlölő retorika kísérte a menekültek, Brüsszel és Soros György ellen.

Az EU, amely idáig a Brexittel küzdött, most egy olyan országgal szembesül, amely a kontinens szívében elengedi a liberális értékeket, de továbbra is felveszi a csekkeket – fogalmaz Jennifer Rankin, a vélemény szerzője.

Süddeutsche Zeitung: Az EU-nak újabb magyar csapásokra kell felkészülnie

A vasárnapi országgyűlési választás eredményét bemutató és értékelő cikk jelent meg a német Süddeutsche Zeitungban „A populista Orbán Viktor hatalomban marad″ címmel. Peter Münch szerint a magyas részvételi arány tükrében egyértelmű, hogy — bár a nagy szavazási kedv megerősítette az ellenzéki pártok reményeit —, valójában azt tükrüzi, hogy a Fidesz is eredményesen mozgósított.

Hozzáteszi: Orbán a kampányban a muszlim invázió emlegetésével tematizált, hogy a lakosság félelmeit és védekező reflexeit a saját javára fordíthassa. Az ellenzéki pártok ezzel szemben a magyar demokrácia leépítésére és a Fidesz-közeli korrupciós ügyekre összpontosítottak, és bár ömlöttek a hírek a Fidesz kegyenceinek gazdasági ügyeiről, az ellenzék nem tudott megfelelően mozgósítani. Orbán kihasználta azt is, hogy az ellenzék két nagyobb táborra szakadt, az együttműködési erőfeszítések ellenére pedig elaprózódtak a protest szavazatok.

Orbán választási győzelme után az EU-nak újabb magyar csapásokra kell felkészülnie. Az Orbán áltak meghirdetett illiberális demokrácia szellemében hozott jelentős jogszabályok miatt több kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

The Washington Post: Orbán győzelme az európai szélsőjobb győzelme is

A bevándorlásellenes Orbán Viktor pártjának újraválasztása – és lehetséges kétharmados többsége – várhatóan lehetőséget ad arra, hogy az ország tovább távolodjon a demokráciától – írja a The Washington Post.

A lap arról is beszámol, hogy a második legnagyobb párt a parlamentben a szélsőjobboldali Jobbik lesz, amely nagyban egyetért a Fidesszel, ha a bevándorlás ellenzéséről van szó.

A WP szerint elmúlt nyolc évben Orbán drasztikus változtatásokat vitt véghez a magyar alkotmányban, igyekezett megbontani a fékek és ellensúlyok rendszerét és elhallgattatni a kritikusait, különösen a médiát.

A cikk szerint az, hogy újra Orbán Viktor és a Fidesz alakíthat kormányt, az európai szélsőjobb számára is győzelem, hiszen a magyar miniszterelnöknek a 2015-ös terrortámadások óta a fő üzenete a migránsok démonizálása.

A szerző megjegyzi azt is, hogy a II. világháború óta most először fordult elő, hogy egy ország vezetője egy zsidó pénzembert – Soros Györgyöt – tett meg felelősnek a nemzetét ért vélt csapásokért, és ezzel választást is tudott nyerni.

(Forrás: MTI, 24.hu, hvg.hu)

Kapcsolódó:

Tovább az orbáni úton… – 98,5 százalékos feldolgozottság szerint tarolt a Fidesz

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét