Különös újévi hagyományok a világban

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

A hazai év végi hiedelmeket, babonákat áttekintve, megnyugodhatunk: a világ más részein is vannak megmosolyogtató vagy éppen ijesztő ünnepi szokások. A tányértöréstől az ökölharcig széles a paletta.

Törjünk tányérokat!

Dániában például összegyűjtik az egyszer sem használt tányérokat december 31-ig, amikor is jó szándéktól eltelve, barátaik és szomszédaik ajtófélfájának dobálják őket.

Égessünk madárijesztőt!

Ecuador-ban egy papírral kitömött madárijesztőt égetnek el éjfélkor. De az óévben készített fotókat is elégetik, a szerencsés jövendő érdekében.

Tizenkét fürt szőlő

Spanyolországban az újév szerencsés kimenetelét megalapozó hagyomány a szőlő körül forog. Ha ugyanis sikerül tizenkét szőlőfürtöt a szádba gyömöszölni éjfélkor, megágyaztál szerencsédnek!

Kerek forma a nyerő

A Fülöp-szigeteken minden a készpénzről szól. Úgy tartják, hogy mindennek kereknek kell lennie – utalva a pénzérmékre -, így hoz majd gazdagságot. Jöhet kerek étel, kerek gyümölcs vagy kerek holmi. Minden. Csak kerek legyen.

Éljenek a színes alsók!

Legalábbis egyes dél-amerikai országban, ahol szentül hiszik, hogy a színes alsó meghatározza sorsodat az újévben. A piros alsó például garantálja, hogy rád talál a szerelem, az aranyszínű a gazdagságot „vonzza be”, a fehér pedig a békét jelképezi.

A folytatásban: Menjünk ölre!

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest