Karácsony Gergely főpolgármesterként pályázati alapot hozna létre a fővárosi független színházak, művészeti műhelyek támogatására.

A pályázatokat szakmai alapon bírálnák el

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt szerdán Budapesten, a II. kerületi Átrium színház előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: programjának fontos része, hogy a fővárosi önkormányzat létrehozna egy pályázati alapot a független színházi vagy más kortárs művészeti műhelyek támogatására. A pályázatokat szakmai alapon bírálnák el – közölte.

- Hirdetés -

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „nem engedhetjük el a kezét ezeknek a nagyon fontos kulturális értéket képviselő intézményeknek és társulatoknak, nem hagyhatjuk, hogy Budapest kulturális sokszínűsége egyszerűen azért csorbuljon, mert a kormány úgy érzi, hogy a hatalom logikájával kell döntenie kulturális ügyekben.”

A kormány az anyagi csőd szélére juttatta az Átrium színházat

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt arról beszélt, hogy a kormány intézkedései az Átrium színházat egyik napról a másikra az anyagi csőd szélére juttatta. Magyarországon nagyjából egy évtizedig működött a kulturális tao-támogatás rendszere, amely hozzájárult ahhoz, hogy Budapesten is sokszínű és magas színvonalú színházi, kulturális élet alakulhasson ki.

A rendszernek voltak problémái, de a kormány, ahelyett, hogy ezeket megoldotta volna, inkább megszüntette az egészet – mondta Karácsony Gergely, aki szerint az új rendszer arról szól, hogy megpróbálják politikai nyomás alá helyezni a független alkotóműhelyeket.

Ezek a színházak hozzátartoznak Budapesti kulturális életéhez

– hangsúlyozta.

Őrsi Gergely II. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt azt mondta: eltökéltek abban, hogy a szabad, független, a mindenkori hatalommal szemben olykor kritikus kultúra védelméért mindent megtegyenek. Ha a kerületben egy ilyen kiváló színház veszélybe kerülne, akkor minden lehetőségükkel el fogják érni, hogy életben maradhasson – hangoztatta.

Őrsi Gergely szól arról is, hogy polgármesterré választása esetén keményebben fellépnének a kerületben tapasztalható szabálytalan parkolás ellen. Első alkalommal normál pénzbírsággal figyelmeztetnék a szabálytalankodókat, második alkalommal már a parkolási engedélyük is veszélybe kerülne, ha rendelkeznek a kerületben ilyennel, továbbá milliós bírságot szabnának ki – mondta.

Őrsi Gergely kitért arra is, hogy olyan kerületben szeretnének élni, amelyet nem csúfítanak gyűlöletplakátok.

A kormánypártok etikátlan és ízléstelen kampányfogása

Szalai Kriszta színész, írónő, ellenzéki képviselőjelölt azt mondta, az Átriumban legalább száz ismert színművész lép fel és minimum százezren járnak oda, majd arra kérte a fővárosiakat, hogy október 13-án szavazzanak a kultúrára.

A sajtótájékoztatót egy időre félbe kellett hagyni, mert a Margit körúton, a színház bejáratánál megállt egy vészvillogót használó teherautó, amely Karácsony Gergely, Puzsér Róbert és Berki Krisztián főpolgármester-jelölteket ábrázoló, Budapest nem cirkusz! Ne bízzuk rájuk a várost! feliratú plakátot hordozta és nagy hangerővel a Gladiátorok bevonulása című cirkuszi indulót játszotta.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét