Kunetz doktor: a hálapénz kivezetésére szükség volt, de nem így, egy „Orbános” huszárvágással.... - Ennek a levét isszuk együtt pártállástól függetlenül - Városi Kurír

Sorting by

×

Kunetz doktor: a hálapénz kivezetésére szükség volt, de nem így, egy „Orbános” huszárvágással…. – Ennek a levét isszuk együtt pártállástól függetlenül

Finoman szólva érdekes a magyar politikai kommunikáció, ahogy történjék bármi, azt a regnáló rezsim élén Orbán Viktor elsőszámú közszolgával sikernek, sőt, fantasztikus teljesítménynek nyilvánít. Legyen az egy döntetlen focimeccs, a nyugdíjak értékmegőrzése, a tanárok és az orvosok bérrendezése. Kunetz Zsombor doktor szerint ez előre látható volt.

Hirdetés

Tény: kevés a szülész-nőgyógyász

Emiatt néhány vidéki kórházban megszűnt, vagy épp csak a hét bizonyos napjaira korlátozódott a szülészeti ellátás. Velkey György, a Kórház-szövetség frissen megválasztott elnöke szerint a szakemberhiány egyik oka, hogy bár az orvosok bérrendezése sikeres volt, bizonyos szakorvosok most kevesebbet keresnek mint korábban, és ezért inkább a magánellátásban vagy más módon pótolják a kieső jövedelmüket – foglalt össze a lényeget az ügyben az ATV Híradója.

A Magyar Kórházszövetség régi-új elnöke az orvosi kar 10 százalékára becsülte azoknak az arányát, akik rosszabbul jártak a hálapénz tiltásával.

Velkey György azonban úgy látja, hogy a legtöbben megoldották a helyzetüket. Úgy fogalmazott:

„Amit jelen pillanatban a jogállási törvény alapján, a bértábla alapján kapnak, az kisebb, sok estben jelentősen kevesebb, mint amennyit korábban kaptak, 9.32 Ez egy új helyzet, amelyhez igazodniuk kellett az ezekben a szakmákban dolgozóknak. 9.39 Én azt látom, hogy legtöbben igazodtak.”

Velkey György hangsúlyozta, az emberi erőforrás nagyon súlyos kérdése a mai egészségügynek, amelyben

a szakemberhiány leginkább a szülészetet, a sürgősségi ellátást és a háziorvosi rendszert érinti.

“..tudható volt…”

Az egészségügy szakértő Kunetz Zsombor szerint tudható volt, hogy a hálapénz elvágólagos megszüntetésének lesznek következményei. Kijelentette:

„A hálapénz kivezetésére szükség volt, de nem így, egy „Orbános” huszárvágással, hanem meg kellett volna teremteni azt a feltételt, ami (…) pozitív vagy negatív irányból, de motiválja az egészségügyi dolgozókat, az orvosokat, hiszen jelenleg ha szül, ha szülész-nőgyógyász, ha nem, ugyanazt a bért viheti haza.”

A szülészeti ellátás színvonalának javításáért is dolgozó EMMA Egyesület szerint szükség volt a paraszolvencia megszüntetésére, de az megengedhetetlen, hogy akinek van pénze, az kifizeti a magánellátást, akinek nincs, bizonytalansággal szembesül az állami kórházakban. Hofgárt-Ékes Noémi arról beszélt:

„A szülészeti ellátás szerintem, kimondhatjuk, hogy női szempontból, beteg oldalról, anyai oldalról a legsötétebb hónapjait és éveit éli az elmúlt időszakokban.”

A volt egészségügyi államtitkár, Pusztai Erzsébet szerint volna elegendő nőgyógyász az országban, ha jobban szervezett lenne a munkájuk.

„Lehetővé kell tenni legálisan a választott orvos megfizetését, ((…)) úgy, hogy a kórházba behívott nőgyógyász munkáját megfizeti a választó személy, és ebből a nőgyógyásznak is jut, meg a kórháznak, meg az asszisztenciának is”,

Az utóbbi hetekben derült ki, hogy a szolnoki Hetényi kórházból a szülés előtt álló kismamákat más kórházakba irányítják, illetve a nyár végéig nem lehet szülni a mohácsi kórházban sem.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.