Sorting by

×

Kunetz doktor olvas a sorok között: Magyarország lehet Kína, eddig uniós engedéllyel nem rendelkező egészségügyi termékeinek beléptetőkapuja is az Európai Unióba

Aki felnőtt fejjel élte meg a hatvanas-hetvenes éveket, az biztosan emlékszik arra az akkori nemzeti sportra, amit azért játszottunk, hogy legalább csipegethessünk a hírekből és úgy érezzük, hogy nem tud a hatalom átejteni minket. Bizony ez volt a “sorok között olvasás” művészete. Kunetz doktor visszanyúlt a jól bevált taktikához, tegyük ezt mi is!

Remek hír érkezett!

Hazánk az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól 183 millió euró, azaz 64 milliárd forint kedvezményes hitelt vehet fel, amelyből 17 kórház felújítására, laboratóriumi felszerelésekre, vizsgálati kellékekre és egészségügyi védőeszközök beszerzésére kívánják fordítani – tette közzé Varga Mihály pénzügyminiszter minapi facebook bejegyzésében. A hír tényleg figyelemreméltó, hiszen most legalább nem lélegeztetőgépek vásárlását tervezik.

Azonban, amennyiben kicsit is a hír mögé nézünk rendkívül szomorú kép ábrázolódik

Ugyanis ez hír nem jelenthet mást, mint azt, hogy Magyarország az eddigi alacsony színvonalon fenntartott egészségügyi rendszerét sem tudja már a költségvetésből finanszírozni.

Ehhez külföldi hitelre van szükség, és az Unió már nem hajlandó ezt finanszírozni

A Helyreállítási Alap pénzek sehol sincsenek, amit őszintén nem is csodálok, hiszen például az egészségügy tekintetében egy elég pocsék anyagot sikerült letenni az asztalra. De erről majd később. Sajnos, a helyzet még a fentieknél is lehet rosszabb, hiszen amennyiben nem arról van szó, hogy ki kell egészíteni a költségvetést, akkor

könnyen elképzelhető, hogy a hitel mögött a politikai célokon túl, olyan gazdasági célok is megjelennek, mint a lélegeztetőgép mutyinál.

Ezt támasztja alá a hitel felhasználásának célja is, ami a 17 kórház felújításának kivételével

olyan termékek megvásárlását jelentheti, amelyeket Kínában nagy tömegben gyártanak (labor felszerelések, védőeszközök stb…).

Így az immár jól megszokott lopás mellett

Magyarország lehet Kína, eddig uniós engedéllyel nem rendelkező egészségügyi termékeinek beléptetőkapuja is az Európai Unióba.

Emlékezzünk csak a Sinopharm engedélyeztetésre

A fentiekből következik, hogy ez a hitel valószínűleg egyáltalán nem az egészségügyről szól, ebből ez a szektor nem fog komolyan profitálni. Ehhez ugyanis ezen hitelösszeg legalább tizenötszöröse kellene.

 

Kunetz doktor olvas a sorok között: Magyarország lehet Kína, eddig uniós engedéllyel nem rendelkező egészségügyi termékeinek beléptetőkapuja is az Európai Unióba

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.