Kunetz doktor: …a következmény esetlegesen megmenthető gyermeki életekkel mérhető!

Óriási bajban, gyakorlatilag összeomlóban van a a Szolnoki Hetényi Géza Kórház a humánerőforrás-hiány miatt, és ez sajnos már gyermekek életét is veszélyezteti. Ráadásul ez az állapot nemcsak most ideiglenesen a nyári szabadságolások alatt áll fent, hanem ez így is marad egyelőre – foglalta össze a helyzetet Dr. Kunetz Zsombor közösségi oldalán.

„A Kórház rendelkezésére álló feltételek mellett olyan műtét nem végezhető, mely előreláthatólag gyermek intenzíves ellátás igényel.”

Így ezen gyermekeket, a rendelet szerint olyan intézményekbe kell szállítani, amelyek kb. másfél, két órás távolságra vannak, hiszen ezen kórházak rendelkeznek gyermek intenzíves kapacitással a Szolnoki Kórház „közelében”.

Ez sajnos azt is jelenti,

hogy nemcsak a tervezett (elektív), hanem az akut sebészeti, fül-orr-gégészeti, baleseti sebészeti ellátást sem tudják egy-egy súlyos esetben biztosítani, hiszen

nincsen gyermek intenzíves ellátás a kórházban. Enélkül pedig műtét és gyermek intenzív terápiás ellátás sincs.

Azt meg már nem is kell magyaráznom, hogy egy súlyos balesetben sérült gyermek másfél-, két órás további utaztatása a definitív, azaz a végleges ellátóhelyre akár a gyermek halálát is okozhatja. Hasonlóan végzetes lehet a késlekedés egy-egy akut fül-orr-gégészeti megbetegedés, vagy akut hasi katasztrófa esetén.

Tehát itt a következmény nem pusztán annyi, hogy majd máshol megoldják, itt a következmény esetlegesen megmenthető gyermeki életekkel mérhető!

Amikor azt kérdezik, hogy mégis hogyan omlik össze az egészségügyi ellátás,

akkor tessék csak a Szolnoki Hetényi Géza Kórházra egy pillantást vetni.

A szülészeti és a neurológiai, valamint a stroke ellátás már eddig is akadozott, és ez így is marad ebben a hónapban is. Veszélyeztetve az ellátási területen élők felépülésének a lehetőségét, de akár az életét is.

Most már azonban nemcsak a felnőtt ellátást, hanem a gyermek ellátást is érinti a humánerőforrás-hiány, ami nem korlátozódik a nyári szabadságok idejére.
Továbbra is hozzá kell tennem, hogy a Szolnoki Kórház vezetése legalább nem próbálja klíma cserével, és egyéb tervezett karbantartással elfedni a valóságot, és azt sem állítja, hogy a gyermekek érdekei nem sérülnek, akkor ha kiesik a gyermek intenzíves ellátás, ahogyan ezt a Békés Megyei Központi Kórház igazgatója nyilatkozta, hanem

beleáll és jelenti, ha megoldani nem is tudja ezt az országos problémát.

Háttér – Amit már eddig is tudtunk….

Nincs elég orvos és személyzet a szolnoki Hetényi Géza Kórházban, ezért csak hétfőn és szerdán tudják biztosítani, hogy a lakóhelyük alapján oda tartozó kismamák szülését levezessék

– tudta meg az RTL Híradója. Egy a tévének nyilatkozó kismama szerint a megyeszékhely kórházában eddig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról az eshetőségről, hogy előfordulhat, másik város kórházába küldik őket.

Az ügyeletes orvos arról tájékoztatta a riportert, hogy a mentőknek ki van adva: Debrecenbe vagy Budapestre kell vinniük a két megadott napon kívül szülő nőket

– számolt be a kialakult helyzetről június elején a 444.hu.

Dr. Kunetz Zsombor híre…

Az egészségüggyel foglalkozó orvos közösségi oldalán egészítette ki a pár napos hírt:

“Nemcsak a neurológiai, a STROKE és a szülészeti ellátás akadályozott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban, hanem a koraszülött, illetve az újszülött intenzív terápiás ellátás is.

Ez azt jelenti például, hogy a Szolnoki Kórháztól 30 percre lévő Ceglédi Toldy Ferenc Kórházból a kora-, újszülötteket jobb esetben a több, mint kétszer akkor távolságra eső kijelölt budapesti kórházak valamelyikébe, rosszabb esetben Debrecenbe kell szállítani.

Márpedig ezek a szállítások rendkívül kockázatosak, hiszen a koraszülöttek rendkívül érzékenyek és az ér-, idegrendszeri fejletlenségük miatt a kisebb traumák is (például egy fékezés, gyorsítás) agyvérzést okozhatnak náluk.

Ráadásul, egy ekkora központ kiesésével, kérdéses, hogy odaérnek-e a korszülöttmentők időben, hiszen így a feladatok száma is megnő.

“egészségügyi szakellátási felelősség: az államnak az a kötelezettsége, hogy gondoskodjon a kötelező egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira jogosultak számára a külön jogszabályban foglaltak szerinti egészségügyi szakellátásoknak az l), az o), illetve a p) pontban meghatározott módon, valamint a 2. § (2) bekezdése szerinti esetben az ott meghatározott módon történő biztosításáról”

– 2006. évi CXXXII. törvény

Kíváncsi vagyok erre milyen választ ad az új egészségügyi államtitkár Excel táblája!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük