Kunetz doktor: nem életbiztosítás ügyeleti időben se betegnek, se háziorvosnak lenni

Semjén Zsoltnak köszönhetően -ő adta be a javaslatot- a parlament 2022 decemberében 136 igen és 56 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta az egészségügyi átalakításáról szóló törvényt. Nyilvánvalóan politikai- és nem szakpolitikai döntés született, a voksok megegyeznek a patkóban ülők “színeivel”. Hogy ez a gombnyomás mit okoz betegnek, háziorvosnak, az mostanság kezd kibontakozni.

Addig nincs baj, amíg nincs, de ha van…?

A “gombnyomásoknak megfelelően” 2023. január 1-jétől átalakulnak az orvosi ügyeletek, központosítják azokat. A jövőben este 10 óra után – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el körzetenként a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet. A fogorvosi ügyelet marad kizárólag önkormányzati kézben, illetve Budapesten a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet is.

Ez gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy a háziorvosokat délután négytől egészen este tízig a járási szakrendelőkben fogják felváltva beosztani ügyelni.

Az ő munkájukat az OMSZ és a kiterjesztett hatáskörű ápolók segítik majd. Hétvégén és munkaszüneti napokon szintén felváltva, 8–14 óra között ügyelnek majd a háziorvosok.

Dr. Kunetz olvasta

“Az állítólag remekül sikerült Hajdú-Bihar megyei pilotprogram eredményeként az Országos Mentőszolgálat veszi át az ügyleteket. Ezekben az ügyeletekbe a háziorvosoknak, illetve az általuk foglalkoztatott ápolóknak kötelezően szerepet kell vállalniuk. Meg persze nyilatkozniuk a szerződés értelmében, hogy a szerződés szerinti egészségügyi szolgáltatás nyújtásához szükséges jogszabályban meghatározott feltételekkel, valamint szakértelemmel, szakmai tapasztatlattal és jogosítványokkal, engedélyekkel rendelkezik”

-kezdte közösségi oldala bejegyzését Dr. Kunetz Zsombor majd hozzátette:

“…a szerződés külön pontban foglalkozik azzal is, hogy tudomásul veszik, hogy amennyiben a jelen szerződések alapján nyújtott egészségügyi szolgáltatás keretében kárt okoz, akkor a Ptk. általános szabályai szerint kell helytállnia.

Ezért nem árt, ha az egyébként orvos egészségügyi államtitkárnak van szakvizsgája,

mert akkor legalább azt megtanulja – ha mást nem is – hogy ahogyan a szemész nem fog tudni urológiai beavatkozásokat végezni, úgy az urológus sem fog szürkehályog műtétet végezni, és a háziorvos sem tud sürgősségi orvosként, vagy akár mentőorvosként funkcionálni.

Merthogy az alábbi munkaköri leírásszerűben ez van:

  • Kivonuló ügyeletes orvosként az OMSZ irányítócsoport riasztása alapján a megjelölt időpontban kivonul a feladat elvégzésére.
  • Rendkívüli esetben a mentét megszervezi, és mindaddig irányítja, amíg a Mentőszolgálat orvosa/mentőtisztje a helyszínen a mentésirányítását át nem veszi.
  • Tömeges rosszullét, mérgezés, fertőzés gyanúja esetén haladéktalanul értesíti az Irányítócsoportot és az ellátást a helyszínre érkező mentőegységgel közösen végzi.

Ezenkívül a vak vezet világtalan elvén az így ügyeletre kötelezett háziorvos, köteles részt venni az új belépő orvosok, mentőtisztek, ápolók és ügyeleti gépkocsivezetők betanításában.

Az már tényleg a vicc kategória, hogy az ügyeletes orvosnak a kötelessége elvégezni fogvatartottak sürgősségi ellátását is, amikor a Tököli Börtön Kórház megszüntetése után, éppen Hajdú-Bihar megyében Berettyóújfaluban létesítettek új börtönkórházat.”