Dr. Kunetz Zsombor: a kesztyű nem OK, a maszk és a kézmosás, a kézfertőtlenítés meg nagyon OK!

Egyre több és több politikust és embert látok a maszk mellett kesztyűt is hordani.
Elmondom miért teljesen felesleges a kesztyű viselése a Parlamentben, de akár a BKK járatain is, miért ne hordj kesztyűt.

Ahhoz, hogy megőrizd a kezed tisztaságát

minden egyes alkalommal, amikor a szennyezett, vagy annak hitt felületen kívül mást fogsz meg, akkor kesztyűt kellene cserélned. Például, ha a busz kapaszkodója után előveszed a bérleted, akkor ehhez, vagy tiszta kezedet kell használnod, vagy kesztyűt kell cserélned, hogy a bérleted, a zsebed, a pénztárcád ne szennyezd be. Ugyanez van a tollal és sok egyéb eszközzel kapcsolatban. Egy-egy intenzív beteg ellátása során nem ritka, hogy 6-8 óra alatt akár egy doboz kesztyűt is elhasznál az ápoló személyzet, ha korrektül cserél és használja a védőeszközt.

Persze le is veheted ezeket a gumikesztyűket,

azonban a az újrahasznosításánál, azaz az újra felvételénél gond lehet. Sokszor csak úgy tudod levenni, hogy kifordul, az ujjak bentragadnak, ilyenkor vagy újabb kesztyűt veszel fel, vagy kifújod. Ez utóbbival pedig, be is nyaltad jó eséllyel a koronavírust. Tehát, ha kesztyűt használsz, akkor amennyiben ezt korrekten akarod megtenni sokkal többre lesz szükséged, mint napi 1-2 párra.

Ráadásul amennyiben elfelejtkezel magadról és kesztyűvel turkálod az orrod,

piszkálod az arcot, vagy akárcsak vakarod meg az orrod hegyét, jó esélyt adsz a vírusnak, hiszen általában nem kesztyűben mos kezet az ember, hanem abban dudál.

Végül a legfontosabb ok a lakossági kesztyűhasználattal szemben az,

hogy amennyire egyéb védőeszközök is akadozva jutnak el az egészségügyi dolgozókhoz ebből is gyorsan hiány lesz. Ez pedig alapvetően elengedhetetlen védőeszköz általánosan a betegellátáshoz. Ne mi magunk legyünk a hiány oka, erre az egészségügynek nagyobb szüksége van, mint neked. (Meg persze a tetoválószalonoknak is:))

A kesztyű viselést pedig,

sokkal hatékonyabban lehet helyettesíteni gyakori kézmosással és kézfertőtlenítéssel.

Tehát a kesztyű nem ok, a maszk és a kézmosás, a kézfertőtlenítés meg nagyon OK.

Forrás

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.04.22 - 18:42
  Közvetlen hivatkozás

  Tisztelt Kunetz Zsombor doktor úr! És mi a véleménye olyan kesztyűhasználatról, amikor gyapjú kesztyűt gyakorlatilag folyamatosan nagyon enyhén nedvesen tartunk 70%-os alkohol vagy 3%-os hidrogénperoxid aeroszollal? Mail válaszát előre köszönöm.

  Válasz
 • Avatar
  2020.05.11 - 22:51
  Közvetlen hivatkozás

  Kár, hogy a szerző ennyi idő után semmit nem reagált a kérdésre. De hát ez van. Köszönöm.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük