Megint egy botrányos hitelfelvétel – Kunetz Zsombor szemszögéből

Kunetz Zombor: Remek hír érkezett. Magyarország az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól 183 millió euró, azaz 64 milliárd forint kedvezményes hitelt vehet fel, amelyből 17 kórház felújítására, laboratóriumi felszerelésekre, vizsgálati kellékekre és egészségügyi védőeszközök beszerzésére kívánják fordítani. Tette közzé Varga Mihály pénzügyminiszter minapi facebook bejegyzésében.

Egy hír és ami mögötte van (lehet)

A hír tényleg figyelemreméltó, hiszen most legalább nem lélegeztetőgépek vásárlását tervezik. Azonban, amennyiben kicsit is a hír mögé nézünk rendkívül szomorú kép ábrázolódik.
Ugyanis ez hír nem jelenthet mást, mint azt, hogy Magyarország az eddigi alacsony színvonalon fenntartott egészségügyi rendszerét sem tudja már a költségvetésből finanszírozni.
Ehhez külföldi hitelre van szükség, és az Unió már nem hajlandó ezt finanszírozni. A Helyreállítási Alap pénzek sehol sincsenek, amit őszintén nem is csodálok, hiszen például az egészségügy tekintetében egy elég pocsék anyagot sikerült letenni az asztalra. De erről majd később. Írja Dr. Kunetz Zsombor.

Ne veszítsük el az éberségünket

Sajnos, a helyzet még a fentieknél is lehet rosszabb, hiszen amennyiben nem arról van szó, hogy ki kell egészíteni a költségvetést, akkor könnyen elképzelhető, hogy a hitel mögött a politikai célokon túl, olyan gazdasági célok is megjelennek, mint a lélegeztetőgép mutyinál.
Ezt támasztja alá a hitel felhasználásának célja is, ami a 17 kórház felújításának kivételével olyan termékek megvásárlását jelentheti, amelyeket Kínában nagy tömegben gyártanak (labor felszerelések, védőeszközök stb…). Így a immár jól megszokott lopás mellett Magyarország lehet Kína, eddig uniós engedéllyel nem rendelkező egészségügyi termékeinek beléptetőkapuja is az Európai Unióba.
Emlékezzünk csak a Sinopharm engedélyeztetésre.
A fentiekből következik, hogy ez a hitel valószínűleg egyáltalán nem az egészségügyről szól, ebből ez a szektor nem fog komolyan profitálni. Ehhez ugyanis ezen hitelösszeg legalább tizenötszöröse kellene. Fejezi be gondolatmenetét a közírónak is kiváló orvos.

Tegyük hozzá!

Mivel olyan országban élünk, ahol a kormányzatot egyetlen dolog, fűti a minél jobb hírek kommunikálásának vágya akár az igazság kárára is, sajnos hiteltelenné vált minden kormányoldali örömhír (más meg nem jön, lásd kormánymédia). Ráadásul a Kunetz doktor által felvázolt forgatókönyv nagyon is ráillene az Orbán-kormány eddigi gondolatmenetére, amiről úgy gondolják a kiötlői, hogy nagyon ravasz, pedig csak izzadtságszagúan földhözragadt, méghozzá annyira, hogy a világ más tájain valóban még a gondolathorizonton sincs ott.

( A cikk izgalmas folytatása, több más érdekességgel együtt a Respublika.hu-n olvasható.)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ez is Kunetz Zsombor

Kunetz Zsombor: Csernobil van!

Kunetz

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.