Kunetz Zsombor: mire lecseng a járvány, több áldozata lehet a minisztérium utasításának, mint magának a koronavírusnak

Kunetz Zsombor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: az, hogy a kórházaknak ágykapacitásuk 60 százalékát szabaddá kell tenniük mindössze 8 nap alatt, azt eredményezi, hogy sok olyan beteget küldenek haza az intézmények, akikkel családjuk egyszerűen nem tud mit kezdeni, mert nincsenek felkészülve a gondozására.

Szerinte mindez oda vezethet,

hogy mire lecseng a járvány, több áldozata lehet a minisztérium utasításának, mint magának a koronavírusnak.

Aktív és krónikus ágyak

A szakértő ugyanakkor rámutatott: a kórházaknak vannak úgynevezett aktív és krónikus ágyaik – az aktív ágyak általában olyan osztályokhoz tartoznak, mint a sebészet vagy a nőgyógyászat, a krónikus ágyakon viszont olyan betegeket látnak el, akik hosszabb rehabilitációra, ápolásra szorulnak. Kunetz szerint

Magyarország aktív ágyak tekintetében nem áll rosszul, ráadásul mivel az utóbbi időben lecsökkent a betegforgalom, itt nem jelentene nagy gondot az ágyak egy részének felszabadítása.

A probléma inkább a krónikus ágyak esetében látható: ebből ugyanis eleve kevesebb van

Az egészségügy jelenlegi helyzetéről azt mondta: Orbán Viktor azt állította, hogy “felülről nyitott a kassza”, mégsem látni, hogy a járvány kezdete óta elkezdett volna dőlni a pénz az ágazatba. Kunetz szerint a beígért egyszeri juttatás a dolgozóknak nem jelent valódi segítséget, hiszen a kórházaknak és az orvosoknak, ápolóknak most lenne szükségük hatékony védőfelszerelésre és tesztekre, ezeket viszont a szakértő szerint nem kapják meg.

A beszélgetést ide kattintva hallgatja meg.

Az egészségügyi szakértő korábban blogjában írt arról: az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet igazgatóját Kásler Miklós azért távolította el, mert nem volt hajlandó sorsukra hagyni betegeit. Szerinte ugyanakkor példaértékű, hogy Cserháti Péter nem hajtotta végre “fűnyírószerűen” a minisztérium utasítását.

Forrás

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük