Connect with us

Kerítésen innen

Kúria: az élet kötelesség, nem jog – Újabb elutasítást kapott Karsai Dániel

Karsai Dániel: Orbán Viktor igazi arca
Megosztás

A Kúria elutasította Karsai Dániel egyik népszavazási kérdését – írta az alkotmányjogász a Facebook-oldalán. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász annak érdekében kezdeményezett népszavazást, hogy azok a halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg.

Kötelező néznivaló minden dötésben résztvevőnek!

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB), arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, úgy ítélte meg, hogy ilyen kérdés nem bocsátható népszavazásra.

„Az elutasító döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem, a Kúria azonban helybenhagyta az NVB döntését”

– írta Karsai. (A Kúria döntése itt elérhető)

Hozzátette, hogy

a közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését.

Karsai ezt úgy értékelte, hogy

a Kúria kötelességgé tette az életet még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt.

„Ez az utolsó interjúja?” – Karsai Dániel a Házon kívül nézőinek kérdéseire is válaszolt

Saját kérésére csak eldöntendő kérdéseket tett fel a Házon kívül stábja Karsai Dánielnek, amikor április közepén interjút készítettek vele. Akkor került haza a kórházból, és bár fizikailag nagyon gyenge, szellemileg továbbra is tökéletes állapotban volt.

Beck Nóra a műsor nézőitől érkezett kérdéseket is feltette a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogásznak, a videóból kiderül, hogy hiányzott-e neki valami az életéből, és szerinte ez a mostani lesz-e az utolsó interjúja.

Kapcsolódó

Szerző