Horváth Csaba: hétfőn indul a népszavazási aláírásgyűjtés a 3-as metró akadálymentesítéséről 

Helybenhagyta a Kúria a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) döntését, amellyel hitelesítette a 3-as metró akadálymentesítéséről kezdeményezett népszavazást – derül ki a Kúria honlapjára feltöltött végzésből. 

Jogerős végzésében a Kúria azt írta, hogy a kérdés nem ütközik sem a választópolgári, sem a jogalkotói egyértelműség követelményével.

A népszavazási kezdeményezést Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője nyújtotta be hitelesítésre. A kérdés úgy szól: “Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?”

Az FVB december 14-én a kérdést hitelesítette. A bizottság megítélése szerint a kérdés a választópolgárok és a döntéshozó számára is egyértelmű: a választópolgároknak arról kell dönteniük, kívánják-e, hogy a metrófelújítás során teljes körű akadálymentesítés történjen az összes állomáson, a döntéshozónak pedig arról, hogy – miként az akadálymentesítés mértékéről eddig is döntött – az akadálymentesítés teljes körű legyen.

Az FVB hitelesítő határozata ellen jogorvoslatot nyújtottak be a Kúriára, ebben a többi között arra hivatkoztak, hogy a kérdés nem egyértelmű, ezért nem hitelesíthető.

A Kúria azonban a felülvizsgálati kérelmet ma elutasította és helybenhagyta az FVB határozatát.

Horváth Csaba: hétfőn indul az aláírásgyűjtés

Horváth Csaba a Városi Kurír kérdésére elmondta, hogy vasárnapi hitelesítési dátummal veszi fel a gyűjtőíveket és február 5-én, hétfőn indul a kilenc szervezet által támogatott aláírásgyűjtés. A szervezetek jelenleg is egyeztetnek arról, hogy a főváros hány pontján és pontosan hol várják aktivistáik a budapestieket.

Tarlós: értelmetlen az akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezés

Tarlós István főpolgármester szerint semmi értelme nincs a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésnek, abból eredményessége esetén nem következik majd, hogy minden állomáson liftet kellene építeni.

A törvény nem definiálja, hogy milyen módon kell megoldani az akadálymentesítést, egy eredményes népszavazás esetén ugyanott fogunk tartani mint most, az semmit nem befolyásol – közölte. A Kúria azt mondta ki, hogy jogilag nincs akadálya a referendum megtartásának – mondta Tarlós István, aki szerint a szocialisták rosszul tették fel a kérdést, azzal nem tudnak semmit elérni.

Horváth Csaba: Tarlós fél a népszavazástól

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerint Tarlós István főpolgármester “olyan, mint a többi fideszes”, fél a népszavazástól, fél az emberek véleményétől.

A szocialista politikus azt mondta: azt kérik, Tarlós István ne keressen kifogásokat, viselkedjen főpolgármesterként és ne próbálja lebeszélni a fővárosiakat a népszavazásról.

Úgy fogalmazott: két törvény világosan definiálja, mit jelent az akadálymentesítés a nehezen közlekedőknek a metrós közlekedésben. Jelezte: a Fővárosi Választási Bizottság és a Kúria egyértelmű döntése bizonyítja, hogy ők értették a kérdést. „Már csak Tarlósnak maradtak szövegértési nehézségei” – folytatta –, hozzátéve, a főpolgármester szerinte nem akarja belátni, hogy a kérdés egyértelmű és alkalmas arra, hogy a budapestiek megítéljék a fontosságát. Megjegyezte: decemberben a budapestiek 92 százaléka mondta azt, hogy ez rendkívül fontos ügy.

Közölte: hétfőtől a város több pontján alá lehet írni civileknél, aktivistáknál a népszavazási aláírásgyűjtő ívet. „Legyen népszavazás, döntsenek a budapestiek!” – mondta Horváth Csaba.

Hozzátette ugyanakkor: továbbra is várja a józanabb belátást a főpolgármestertől; szerinte Tarlós Istvánnak nem az ellenzékkel vagy a babakocsis kismamákkal kellene „keménykednie”, nem a kerekesszékesek igényeit kellene visszautasítania, hanem a kormánytól kialkudnia 20 milliárd forintot az akadálymentesítésre. Kitért arra is, hogy az alacsonypadlós buszok szerinte nem helyettesítik a metrót, mert jóval ritkábban járnak, mint a metrók, kényelmetlen az utazóközönségnek és drága is ez a megoldás.

Horváth Csaba szerint a budapestiek 2021-ben akadálymentes metróval fognak járni, mert „van erejük és ki fogják használni”.

Egy hozzászólás itt: “Horváth Csaba: hétfőn indul a népszavazási aláírásgyűjtés a 3-as metró akadálymentesítéséről 

  • 2018.02.04 - 16:22
    Közvetlen hivatkozás

    Az én lányom igy vitte a babakocsival a gyereket a metró lépcsőn. Nézni is rossz volt…. amikor terhes volt a második gyerkkel, akkor meg a hasán cipelte a babakocsit… Ha nem volt aki segítsen… mert ugy tudott csak a gyermekorvoshoz elmenni, Vagy a Heim Pál gyermekkórházba, ha metróra szállt… Én szégyellem magam… mérhetetlenül szégyellem, hogy amikor mi 30 egynéhány évesen megtehettük volna, a rendszerváltáskor, nem mentünk az utcára dühöngve. Ezért és még jó néhány dolog miatt. Elhittük, hogy van ennél fontosabb… és majd mindenre szépen sor kerül…. Csak állunk és nézünk, akik azóta szinte mindőnk nyugdij előtt állunk hogy mi lett a szép igéretekből? Mi lett?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük