Kurír Kacsa: Bangladesben épül fel Paks2 - Városi Kurír

Sorting by

×

Kurír Kacsa: Bangladesben épül fel Paks2

A sok komoly hír közé néha belekeveredik egy-egy komolytalan is. Persze ma már ilyenkor mindenki “Fake Newst” kiállt. De számos olyan hír van, ami komolynak látszik, mégis nevetséges a tartalma.

Hirdetés

Ebben a műfajban szinte verhetetlen a magyar külügyér, aki egy percig nem tud megmaradni a valagán

Az a kényszerképzete, hogy az egész világ körülötte forog. Petiminiszter stábja mindenből (is) hírt csinál.

A miniszter átad, felavat, beszédet mond, hajnalban fut New Yorkban, Moszkvában vagy a dubaji tengerparton.

A celebminiszter majdnem mindenhol ott van.

Vasárnap kínos élményben lehetett része, amikor a 15 ezres MVM Dome közönsége kifütyülte, amikor átadta a díjat a Final Four legértékesebb kézilabdázójának, Markéta Jerabkovának.

“Mielőtt a Vipers Kristiansand cseh játékosa megkapta volna az elismerést, a színpadra szólították Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy ő adja át a díjat. Szijjártó elég komoly füttyöt kapott a 15 400 néző egy jó részétől – a szpíker fel is gyorsította a ceremóniát, azonnal szólítva a játékost, hogy aztán a füttyszót felváltsa a sportoló teljesítményéért járó jogos taps. A külügyminiszter hamar el is tűnt a pályáról – ahogy lejárt a szerepe, kislisszolt a kamerák látószögéből” – írta meg a Magyar Hang.

varosikurir petiminiszter bojo
Szijjártó Péter Boris Johnsonnal fut együtt

Ez azonban nem szegte kedvét a miniszternek, aki kedden hivatalában fogadta A. K. Abdul Moment bangladesi külügyminisztert.

Ki nem találják, mi volt a téma?!

Az egykori Kelet-Pakisztán 1971-ben lett független. A Föld egyik legsűrűbben lakott és egyik legnépesebb országa. Másfél magyarországnyi területen 164 millióan laknak.

Banglades agrárország. A Föld egyik legszegényebb állama. A lakosság 88 százaléka muszlim, míg 11%-a hindu vallású.

A Szijjártó-Momen találkozó legfontosabb kérdése a nukleáris együttműködés volt

A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy Bangladesben is új atomerőmű épül, ráadásul ugyanaz a kivitelező ugyanolyan típusú reaktorokat telepít ugyanabban a pénzügyi konstrukcióban, mint a paksi bővítés esetében.

“A paksi építkezés a jelenleg zajló legnagyobb volumenű és legfontosabb beruházás Magyarországon, ezért fontos, hogy a nemzetközi nukleáris ipari együttműködésünket fejlesszük” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy nukleáris képzési megállapodást írtak alá, amelynek keretében a bangladesi hallgatók számára elérhető évi száznegyven magyarországi felsőoktatási ösztöndíjas hely közül kezdetben harmincat a leendő nukleáris szakemberek számára fognak fenntartani.

“Magyarországon rendelkezésre állnak azok az oktatási és képzési kapacitások, amelyek nyomán képesek vagyunk arra, hogy nagy számban képezzünk leendő bangladesi nukleáris mérnököket és szakembereket” – húzta alá.

Tájékoztatása szerint az együttműködés másik pillérét az atomerőmű építésével kapcsolatos tudás és tapasztalatok átadása jelenti, amelynek nyomán felgyorsítható lehet a paksi beruházás megvalósítása. Mint mondta, Bangladesben 2023-ban működésbe lép az első, 2024-ben pedig a második reaktorblokk, és rendkívül fontos lehet az építési és üzemeltetési tapasztalatok átadása.

“Nekünk is 2030-ra be kell fejezni az építkezést, hiszen biztonságban akarjuk tudni hosszú távra az energiaellátásunkat, és ehhez a saját nukleáris kapacitás növelése a legjobb és leghatékonyabb eszköz” – fogalmazott.

A. K. Abdul Momen a két ország kapcsolatát méltatta, s arra is kitért, hogy a politikai stabilitás nagyban segítette a gazdasági fejlődést mind Bangladesben, mind Magyarországon. Illetve köszönetet mondott a koronavírus elleni vakcinák adományozásáért a budapesti kormánynak.

Az igaz, hogy 2021. februárjában először Banglades adott ötezer koronavírus elleni vakcinát Magyarországnak, ám év végén már mi küldtünk több, mint félmillió vakcinát az ázsiai országba.

Forrás: MTI

Ki linkel: magyar külügy, kontra bangladesi sajtó – mi az igazság?

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.