Küszöbön a vakcinák legújabb generációja, és egy forradalmian új jelzőrendszer

Új vakcinát fejlesztenek az amerikai kutatók: egyelőre csak baktériumok esetében lesz hatékony, ám később vírusok elleni védőoltásnál is felhasználható lesz. Korszakváltás előtt álunk, méghozzá szinte pillanatokon belül.

Zseniális újítás

A Northwestern University kutatói az eljárás során nem élő sejteket használnak a vakcináknál, hanem azok belső molekuláris sejtkivonatait, amelyeket aztán az élelmiszeriparban használatos fagyasztva szárításhoz hasonlóan tartósítanak-írta meg a Blikk  Ezzel a vakcina hónapokig megfelelő marad, a felhasználáshoz pedig csak vizet kell hozzá adni, majd egy nagyon alapvető fertőtlenítő eljáráson végigvezetni, akár az oltóponton. A zseniális módszerrel pedig a szállítási nehézségek is kiküszöbölhetőek, ugyanis nem kell közben a hűtést megoldani – írja a Vice.

A módszer azért is kiváló, mivel a WHO szerint világszerte a vakcinadózisok fele tárolás és szállítás közben megy tönkre. A koronavírus elleni vakcinák közül például van olyan, amelyet mínusz 70 fokon kell tartani, ami eléggé megnehezíti a tárolást és a szállítást.

Egy különleges megfigyelőrendszer

Ugyancsak az egyetem fejlesztett ki egy globális megfigyelő rendszert COVID-19 követésre, ez  dinamikusan képes nyomon követni nemcsak a vírus jelenlegi helyét, hanem azt is, hogy merre tart, milyen gyorsan érkezik és hogy gyorsul-e ez a sebesség. ezzel a képességével a rendszer a legnagyobb segítség lehet, ot ahol már használják nemcsak a járvány vonulásának követésére, de a megelőzés területén is, hiszen kiszámíthatóvá válik mint írtuk a terjedés iránya mellett a gyorsasága is

Az új felügyeleti rendszert, amely elsőként követi dinamikusan a vírust, 195 országban alkalmazzák már december 3-tól. Ezenkívül dinamikusan nyomon fogja követni a vírust az egyes amerikai államokban és nagyvárosi területeken, valamint kanadai tartományokban.

Az eddig használt  felügyeleti rendszer,50 év alatt nem sokat változott, az esetszámot az új és halmozott halálozások és fertőzések adati alapján  mér. Nem azonosítja a pandémiában bekövetkező jelentős változásokat, és nem ad riasztást, ha a járvány kitörését jelző betegség átterjedésének felgyorsulását észleli.

Ugyanakkor Magyarországon

vakcina

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük