A magyar akadémikus pénz híján esztergályosnak tanult

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtani Kutatóintézete a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra Demény Attilának, az MTA rendes tagjának az írását, amely arról szól, milyen egy kutató élete Magyarországon.

A Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium egy június 12-én küldött e-mailben jelezte, hogy az Orbán-kormány a tárca felügyelete alá helyezte a MTA kutatóintézeteinek járó támogatás elosztását, a tudomány függetlenségét féltő aggályokra pedig Schmidt Mária hetilapja, a Figyelő listázással válaszolt, és elővette a neki nem tetsző akadémiai kutatókat.

Ennek kapcsán Demény Attila azt írja, hogy keserű szájízzel olvasta a cikket, amelyből az derül ki, hogy ő kutatóként a kívülálló számára „megint közellenség”, a közvagyont károsító ingyenélő lett. Ezután összehasonlítja a magyarországi és a nyugati kutatói fizetéseket, a magyarországi helyzet illusztrálásaként pedig elárulja, hogy neki esztergálni és üveget fújni is meg kellett tanulnia, egyszerűen azért, mert nem volt pénze, hogy megvegye a laborba kellő nyugati eszközöket.

Arra is kitér, hogy a bruttó nemzeti össztermék tekintetében hazánk és a nyugati átlag között kétszeres a szorzó, a fizetésben a tiszteletdíjjal együtt meg ötszörös.

„Sok milliárd forint szétosztása történik meg úgy, hogy valóban az arra érdemesek kapják meg, akik kiváló és nemzetközi szintű kutatómunkát végeznek. Az intézetben a nemzetközi szintű munkát és publikálást helyezzük előtérbe és erre motiváljuk a kollégákat. Az eredmények magukért beszélnek, egy évtizede folyamatosan növekszik a teljesítmény, élvonalbeli folyóiratokban jelennek meg a munkáink. Ha a támadásoktól, az ellenséges légkörtől, az átszervezésektől ezek a kollégák elbizonytalanodnak, el fognak menni az országból. Emlékezzünk: »El lehet menni, itt lehet bennünket hagyni.« Ezt akarjuk?” – zárul az írás.

(Forrás: 168 Óra)

Kapcsolódó:

Az MTA elnöke szerint a miniszter nem érti az alapkutatások lényegét

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük