Kutya és macska nagy utazása

Ha te is olyan kutya- vagy cicagazda vagy, aki mindenhova viszi magával autóval a kedvencét, akkor nem árt néhány dologra mindig figyelned.

Morzsi és Cirmi családtag

Ott a helye a tévé előtt a kanapén, a legjobb tápot kapja, és persze visszük magunkkal a hétvégi kiruccanásra is. De milyen szabályok vonatkoznak rájuk az úton?

Először is, ahogyan nekünk jogosíványra van szükségünk a vezetéshez, a négylábúaknak is kell a papír az utazáshoz. Külföldre kisállatútlevél, belföldre elég az oltási könyv, de ezek nélkül ne indulj útnak.

  • utazás előtt közvetlenül és közben ne etesd a jó pajtásodat,
  • mindenképpen legyen számára víz,
  • tervezd úgy az utat, hogy az állat kétóránként mozoghasson.

Bocs, de “Ő” rakománynak számít

Akármilyen cuki is a kutyád vagy a cicád, az autóban a KRESZ szerint ő rakomány, ezért ennek megfelelően kell  biztonságosan kell szállítani.

Alapszabály:  az állatot a járműben rögzíteni kell. Hogy ez ketrec, fixált hordozó vagy biztonsági öv, lényegében mindegy. A legjobb megoldás mégis, ha a hátsó ülésen hordozóban, vagy – egyterű, illetve kombi esetén – a leválasztott csomagtartóban boxban viszed.
Nagyobb testű kutyákhoz kapható speciális biztonsági öv, amely erős fékezés esetén is a helyén tartja az állatot.
Az első ülésen viszont semmilyen körülmények között nem biztonságos az utaztatás, ráadásul az állat a mozgásával a vezető figyelmét is megzavarhatja.
Az előírt szállítási módozatok valamelyikét pedig nemcsak azért érdemes betartani, hogy kisállatodat és az autó utasait is biztonságban tudd, de mulasztás esetén a rendőr is megbüntethet: „a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése” 5-től 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük