Az Orbán-rezsim támadása a Magyar Tudományos Akadémia, és a kutatás szabadsága ellen nem csak a magyar demokratákat háborítja fel. Ezért tárgyaltam Carlos Moedas-szal, az Európai Bizottság felelős biztosával – írja Dobrev Klára, a DK EP-képviselője Facebook oldalán.


Minden létező eszközzel tiltakozni kell

Moedas rendkívül tájékozott volt az ügyben, és nem hagyott kétséget afelől, hogy maga is keresi a megoldást. Az elmúlt hetekben én is többször tárgyaltam magyar akadémikusokkal. Részletes javaslatot tettem le az asztalra, hogy miként tudná az EU a korrupt magyar kormány megkerülésével továbbra is támogatni a hazai tudományos életet.

A mi találkozónk azonban csak az első lépés lehet. Meg kell értenünk: az Akadémia ellen intézett támadás lényege ugyanaz, mint az Orbán-rezsim összes többi lépésének. Az egész ország, minden és mindenki teljes leigázása, a civil társadalom autonómiájának eltörlése, és valamennyi közpénz, így az EU-források lenyúlása, átirányítása a haverok zsebébe.

Márpedig, ha ugyanaz a baj, csak ugyanaz lehet a megoldás is. Tiltakozni minden eszközzel, minden fórumon. Bele kell állnunk ebbe a harcba is, és meg kell küzdenünk. Nem csak a politikusoknak, hanem az érintetteknek is. A magyar kutatók és tudósok egységes, határozott, és nyílt fellépése nélkül nem jutunk előre. Ez nem pártpolitika, ez közügy. Szükség van mindenkire, akinek hangja van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét