Küzdeni kell az MTA-ért – Ez nem pártpolitika, ez közügy

Az Orbán-rezsim támadása a Magyar Tudományos Akadémia, és a kutatás szabadsága ellen nem csak a magyar demokratákat háborítja fel. Ezért tárgyaltam Carlos Moedas-szal, az Európai Bizottság felelős biztosával – írja Dobrev Klára, a DK EP-képviselője Facebook oldalán.

Minden létező eszközzel tiltakozni kell

Moedas rendkívül tájékozott volt az ügyben, és nem hagyott kétséget afelől, hogy maga is keresi a megoldást. Az elmúlt hetekben én is többször tárgyaltam magyar akadémikusokkal. Részletes javaslatot tettem le az asztalra, hogy miként tudná az EU a korrupt magyar kormány megkerülésével továbbra is támogatni a hazai tudományos életet.

A mi találkozónk azonban csak az első lépés lehet. Meg kell értenünk: az Akadémia ellen intézett támadás lényege ugyanaz, mint az Orbán-rezsim összes többi lépésének. Az egész ország, minden és mindenki teljes leigázása, a civil társadalom autonómiájának eltörlése, és valamennyi közpénz, így az EU-források lenyúlása, átirányítása a haverok zsebébe.

Márpedig, ha ugyanaz a baj, csak ugyanaz lehet a megoldás is. Tiltakozni minden eszközzel, minden fórumon. Bele kell állnunk ebbe a harcba is, és meg kell küzdenünk. Nem csak a politikusoknak, hanem az érintetteknek is. A magyar kutatók és tudósok egységes, határozott, és nyílt fellépése nélkül nem jutunk előre. Ez nem pártpolitika, ez közügy. Szükség van mindenkire, akinek hangja van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük