L. Simon testvér-háborúja a „fődér”

L. Simon László ex államtitkár közösségi oldalán számolt be arról, hogy remek termését miként szüreteli a birtokán. Azt elfelejtette megemlíteni, hogy az már régen nem az övé, a Kúria néhány hete lezárta a tíz éven át tartó bírósági testvérháborút, és megfosztotta L. Simont a „családi gazdaság” földterületétől.

„A remekbe szabott cabernet sauvignon termés…”

Kinek fütyül…?

Az augusztus végén megszületett ítélet szerint a kéthektáros gazdaság nem a politikus, hanem a testvére, Simon Gábor tulajdona. A 24.hu információja szerint a Kúria augusztus végén meghozott döntése a jelentős méretű gárdonyi szőlő- és gyümölcsös birtok központját érinti, ahol egy panzió, egy családi ház, egy pincészet és egy szőlőfeldolgozó is található.

A gárdonyi földek eredetileg is Simon Gábor tulajdonában voltak, aki 2010 környékén 200 milliós vételárígérettel rávette testvérét arra, hogy adja el neki, ám a summát nem fizette ki.

Az ügyletekről a Kúria kimondta, hogy azok színlelt megállapodások voltak, az adó és az illeték megfizetésének elkerülése miatt jöttek létre.

Simon Gábor a 24.hu-nak azt mondta:

A Kúria döntése után elvártam volna, hogy a testvérem, aki az Országgyűlés tagja, önkéntes jogkövető magatartást tanúsítva rendezi a birtok tulajdonviszonyait.

Építési engedély a csókosnak?

A 2010 óta pereskedés tárgyát képező birtokközpontra több építési engedélyt is kiadott a gárdonyi önkormányzat, annak ellenére, hogy az ingatlanokon perfeljegyzési jog volt, így jogszerűen nem lehetett volna rá építeni. Ennek ellenére 2016-ban négy építési engedélyt is kaptak az L. Simonék érdekeltségébe tartozó cégek – írta a portál.

A jegyző írásbeli tájékoztatása szerint

egy másik, közvetlenül az L. Simon felesége irányítása alatt álló cég a másodfokú ítélet megszületése után is kért újabb engedélyt. Ezt azonban a jegyző már elutasította, mert addigra a tulajdoni lap szerint is a testvéré volt a birtok.

2014-ben, az akkor még a Miniszterelnökség államtitkári pozícióját betöltő L. Simonnal kapcsolatban kiderült, hogy egymás után kapta az állami támogatásokat. A Simon és Simon Kft. néhány év alatt 63 millió forintos finanszírozást kapott kisebb tételekben, ami némileg ellensúlyozta a cég 100 milliós veszteségét.

A 24.hu megkereste L. Simon Lászlót, hogy mikor hajtja végre a Kúria döntését, hogyan fogja rendezni testvére felé a tulajdoni viszonyokat, de a politikus kérdésünkre nem válaszolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük