Laikus hozzászólás az orosz vakcinához – Vajon gyógyulnak az oroszok?

Csupán néhány adatom, és ezekhez kötődve csupán néhány kérdésem van a remélt gyógyulást talán elhozó orosz vakcina tárgyában. De mielőtt a lényegre térnék, előre mentségeket keresek és magyarázatokkal szolgálok. Nem vagyok virológus szakember, még csak laikus érdeklődő sem.

Potenciális beteg vagyok,

s ebbéli minőségemben teszem fel kérdéseimet az orosz vakcina okán megdöbbentően lelkes, beteg külügyminiszterünknek, aki bejelentette: első európai országként Magyarországra érkezhet az orosz oltóanyagminta. Úgy legyen! Bölcsen hozzátette:

“aki politikát csinál a vakcinabeszerzésből, az a magyar emberek életével játszik”.

Milyen igaz! Nekem vannak történelmi ítéleteim az oroszokról, de nincsenek nemzeti vagy politikai előítéleteim velük szemben. Elismerem Pavlov és Mengyelejev és mások munkásságát, tisztelettel adózom Gagarinnak, és hébe-hóba újra elolvasom Lev Tolsztoj művét, a Háború és békét. Mellesleg jók lehetnek a tankjaik is meg a hadirepülőik is, nem szeretnék velük találkozni. Vagyis az orosz elmék teljesítménye alkalmanként elismerésre méltóan kiváló, s így kiváló lehet a koronavírus elleni vakcinájuk is.

Csakhogy

egyfelől az elkészítése körüli szokásos orosz titkolózás kételyeket és aggodalmakat ébreszt – másfelől (és ez látszik fontosabbnak), az oroszországi fertőzések és halálozások száma a vakcina elkészülte óta is emelkedik. Október 31-ére az oroszországi fertőzöttek hivatalos száma elérte az 1.588.433-st. A halálozások száma 27.462, a gyógyultaké 1.193.867 volt. Vagyis a vakcina Oroszországban egyelőre nem állította meg a járvány terjedését, hacsak a legfrissebb, még nem ismert adatok mást nem mutatnak. Tudom, még a kész vakcinát sem lehet hebehurgyán bevetni a gyógyításba, de az orosz vakcina a hírek szerint már jó ideje készen áll az alkalmazásra.

Mindent összevetve

nagyon is indokolt, hogy a hazai szakértők alapos vizsgálatnak vetik alá az orosz vakcinát, mellesleg pedig tegyék ezt az összes többivel is. Például a kínaival is, ha lehet, minél gyorsabban! Ugyanis a kínai adatok reményt keltőek, íme: az elmúlt hó végén az 1.5 milliárd lelket számláló Kínában 91.339 fertőzöttet tartottak nyilván, az elhunytak száma 4739 volt, a gyógyultaké 86.111.

Sem Kína, sem Oroszország adatszolgáltatása nem híres a pontosságáról, de az adatok azért valamit mutatnak, például azt, hogy a kínaiak védekezése nemzetközi összevetésben is talán a leginkább hatásos lehetett az utóbbi hónapokban.

És az is lehet, hogy a vakcinájuk tényleg jó. Az amerikai Pfizer és német társa gyógyszerét előbb nyilván az Egyesült Államokban és Németországban hozzák forgalomba. Amint ott (vagy másutt, másféle gyógyszerrel) visszaszorul a járvány, mi is sorban állunk majd a tömeges oltásra alkalmas vakcináért,

Addig azonban – ha lehet – tekintsenek el az ostoba és csak a kormány járványügyi aktivitását méltató hírveréstől, mert illiúziók helyett a tények több reményt adnak a járvány eltűnését illetően!

<<<Friss hírek!>>>

orosz vakcina

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük