Lajsz András koktélkirály válasza a vendéglátós-báróknak

Lajsz András: Egyre többször hallom azt a megfogalmazást egyes vendéglátós-bárók részéről, hogy nincs is olyan komoly baj, sőt még jól is járhat a szakma, ha most a pandémiának köszönhetően megtisztul és, hogy a segítség különben sem most a fontos, hanem majd az “újranyitáskor” .

Lajsz András: “Én soha nem politizáltam!”

Amikor valaki a pultom túloldalán velem akart beszélgetni, szinte soha nem került szóba a politika, leginkább a szívügyek voltak a “nagy ügyek“, reménytelen szerelmek, megcsalások, szépséghibák a hűség arcán, a főnök kicseszései, egyszóval a hétköznapok.

És tessék, mostanra mi lett a hétköznap, az igazi dráma? Folytatódnak a munkahely elvesztések, családi csetepaték és, hogy a szakmámra térjek, a vendéglátóhelyek bezárása, ami tévedés ne essék, nemcsak a tulajdonosokat és az éttermi vezetőket sújtja, de az alkalmazottaik családjait is, sőt a kiszállítókét, a nagykerben dolgozók egy részét, és még hosszan sorolhatnánk.

Rendben, értem, zárni kell, de sokkal gondosabban, szofisztikáltabban, végig gondoltabban. Nem egy az egyben rávágni a lakatot egy teljes ágazatra.

Nem kellene lustának lenni és azt gondolni, hogy megspórolható az odafigyelés, a patikamérleg, ami eldöntheti, hogy ilyen-olyan paraméterek , például hány négyzetméterenként ülhetnek a vendége, vagy csak a teraszok nyithassanak, stb. , mentén nyitva lehetsz, viszont, ha nem tudod biztosítani, be kell zárnod. Ám akkor sem lenne szabad magára hagyni a vendéglátóst.

Ebben a helyzetben  egyetlen jelszó kellene, hogy éljen: támogatás, támogatás, támogatás, mert különben a járvány végén nem lesz, aki újra nyisson.

Márpedig bármit is mondanak egyes jól elengedett vendéglátósok, ez nem az öntisztulás folyamata lesz, hanem a kivéreztetésé, aminek nagyon-nagyon sokan esünk áldozatúl.

És akkor kérdem én, mi lesz a kicsikkel?

Végezetül ide másolom – a nem “kockás abroszos” Gerandai Károly mai sirámának egyetlen mondatát:

“Ha az összes vállalkozást nézzük, akkor nagy baj van, mert másfél milliárdnál tart, ami rám eső veszteség, ez a konkrét ráfizetés. A bevételkiesés 10 milliárdos nagyságrendű. Csak a fesztiválszervező cégnek a tavalyi évben nulla volt a bevétele, előtte majd 20 milliárd.”

(A levél írója: ősvendéglátós, mindenki “Lajszsbandija“)

 

Lajsz

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.02.10 - 20:06
  Közvetlen hivatkozás

  Azonnyli részleges nyitást és megfekelő támogstást javaslok a vendéglátó ágazatnak. A döntéshozók havi több milliós fizetésével nem jatszhstnak csaĺádok életével, kiszolgáltatottságával!!!

  Válasz
  • 2021.02.22 - 14:36
   Közvetlen hivatkozás

   Teljesen egyet ertek az aggalyokkal, felelmekkel es a vendeglatosok nehez helyzetevel, de sajnos nem lehet errol ugy beszelni, hogy ne kevernenk bele a politikat. Latni valo, hogy ez a jelenlegi moslekellenzek minden aron magahoz akarja ragadni a hatalmat. Nem szamit nekik az emberek elete, egeszsege sem, ok a virusnak szurkolnak, mert ezaltal lehet tamadni a kormanyt es megszerezni a hatalmat. Barmit cselekszik a kormany, soha, semmi sem jo. Tavaly azt ugattak, hogy miert kesik a lezaras /lockdown/ most azt ugatjak, hogy miert nem oldjak mar fel. A kormany, jobb hijan koveti a WHO protokollt, pedig lenne mas, jobb megoldas is talan, de nem teheti, mert akkor megint kolosszalis tamadas erne. Igy van ez peldaul a vakcina rendelesekkel is. Magyarorszag minden letezo oltoanyagot berendelt hogy el tudja latni a lakossagot. Mekkora tamadasi feluletet szolgaltatott ezzel is, pedig ma mar szamos europai orszag koveti a magyar peldat. Ha most a vendeglatas kapna egy viszonylag elfogadhato tamogatast, akkor holnap ezek azt pofaznak, hogy miert nem kap ez vagy az a masik agazat is. Ezeknek a rohadmanyoknak /moslekellenzek/ nem lenne eleg a Vilagon felhalmozott Rotschild vagyon sem, pedig az nem semmi. Szerintem mindenki legyen turelemmel, a kormany probal mindenhova segitseget nyujtani, nehol konkret penugyi segitseget, masutt fizetesi konnyitest. Nehez helyzet ez mindenhol, nalunk gazdagabb orszagokban is. Remnykedjunk, hogy mielobb vege lesz.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük