Lajsz András koktélkirály válasza a vendéglátós-báróknak

Lajsz András: Egyre többször hallom azt a megfogalmazást egyes vendéglátós-bárók részéről, hogy nincs is olyan komoly baj, sőt még jól is járhat a szakma, ha most a pandémiának köszönhetően megtisztul és, hogy a segítség különben sem most a fontos, hanem majd az “újranyitáskor” .

Lajsz András: “Én soha nem politizáltam!”

Amikor valaki a pultom túloldalán velem akart beszélgetni, szinte soha nem került szóba a politika, leginkább a szívügyek voltak a “nagy ügyek“, reménytelen szerelmek, megcsalások, szépséghibák a hűség arcán, a főnök kicseszései, egyszóval a hétköznapok.

És tessék, mostanra mi lett a hétköznap, az igazi dráma? Folytatódnak a munkahely elvesztések, családi csetepaték és, hogy a szakmámra térjek, a vendéglátóhelyek bezárása, ami tévedés ne essék, nemcsak a tulajdonosokat és az éttermi vezetőket sújtja, de az alkalmazottaik családjait is, sőt a kiszállítókét, a nagykerben dolgozók egy részét, és még hosszan sorolhatnánk.

Rendben, értem, zárni kell, de sokkal gondosabban, szofisztikáltabban, végig gondoltabban. Nem egy az egyben rávágni a lakatot egy teljes ágazatra.

Nem kellene lustának lenni és azt gondolni, hogy megspórolható az odafigyelés, a patikamérleg, ami eldöntheti, hogy ilyen-olyan paraméterek , például hány négyzetméterenként ülhetnek a vendége, vagy csak a teraszok nyithassanak, stb. , mentén nyitva lehetsz, viszont, ha nem tudod biztosítani, be kell zárnod. Ám akkor sem lenne szabad magára hagyni a vendéglátóst.

Ebben a helyzetben  egyetlen jelszó kellene, hogy éljen: támogatás, támogatás, támogatás, mert különben a járvány végén nem lesz, aki újra nyisson.

Márpedig bármit is mondanak egyes jól elengedett vendéglátósok, ez nem az öntisztulás folyamata lesz, hanem a kivéreztetésé, aminek nagyon-nagyon sokan esünk áldozatúl.

És akkor kérdem én, mi lesz a kicsikkel?

Végezetül ide másolom – a nem “kockás abroszos” Gerandai Károly mai sirámának egyetlen mondatát:

“Ha az összes vállalkozást nézzük, akkor nagy baj van, mert másfél milliárdnál tart, ami rám eső veszteség, ez a konkrét ráfizetés. A bevételkiesés 10 milliárdos nagyságrendű. Csak a fesztiválszervező cégnek a tavalyi évben nulla volt a bevétele, előtte majd 20 milliárd.”

(A levél írója: ősvendéglátós, mindenki “Lajszsbandija“)

 

Lajsz

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • Avatar
  2021.02.10 - 20:06
  Közvetlen hivatkozás

  Azonnyli részleges nyitást és megfekelő támogstást javaslok a vendéglátó ágazatnak. A döntéshozók havi több milliós fizetésével nem jatszhstnak csaĺádok életével, kiszolgáltatottságával!!!

  Válasz
  • Avatar
   2021.02.22 - 14:36
   Közvetlen hivatkozás

   Teljesen egyet ertek az aggalyokkal, felelmekkel es a vendeglatosok nehez helyzetevel, de sajnos nem lehet errol ugy beszelni, hogy ne kevernenk bele a politikat. Latni valo, hogy ez a jelenlegi moslekellenzek minden aron magahoz akarja ragadni a hatalmat. Nem szamit nekik az emberek elete, egeszsege sem, ok a virusnak szurkolnak, mert ezaltal lehet tamadni a kormanyt es megszerezni a hatalmat. Barmit cselekszik a kormany, soha, semmi sem jo. Tavaly azt ugattak, hogy miert kesik a lezaras /lockdown/ most azt ugatjak, hogy miert nem oldjak mar fel. A kormany, jobb hijan koveti a WHO protokollt, pedig lenne mas, jobb megoldas is talan, de nem teheti, mert akkor megint kolosszalis tamadas erne. Igy van ez peldaul a vakcina rendelesekkel is. Magyarorszag minden letezo oltoanyagot berendelt hogy el tudja latni a lakossagot. Mekkora tamadasi feluletet szolgaltatott ezzel is, pedig ma mar szamos europai orszag koveti a magyar peldat. Ha most a vendeglatas kapna egy viszonylag elfogadhato tamogatast, akkor holnap ezek azt pofaznak, hogy miert nem kap ez vagy az a masik agazat is. Ezeknek a rohadmanyoknak /moslekellenzek/ nem lenne eleg a Vilagon felhalmozott Rotschild vagyon sem, pedig az nem semmi. Szerintem mindenki legyen turelemmel, a kormany probal mindenhova segitseget nyujtani, nehol konkret penugyi segitseget, masutt fizetesi konnyitest. Nehez helyzet ez mindenhol, nalunk gazdagabb orszagokban is. Remnykedjunk, hogy mielobb vege lesz.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük