Lakásfelújítás: bukhatsz az állami támogatásból, mutatjuk, mire figyelj! - Városi Kurír

Sorting by

×

Lakásfelújítás: bukhatsz az állami támogatásból, mutatjuk, mire figyelj!

A lakásfelújítási támogatás akár 3 millió forinttal is segítheti otthonunk korszerűsítését, de költségeinket mindenképpen számlákkal kell igazolnunk. A számlára vonatkozó feltétel pedig az, hogy az anyagköltségnek és munkadíjnak fele-fele arányban kell szerepelnie.

Hirdetés

A való életben persze ritkán jön ki a tűpontos felezés,

de mindenképpen érdemes ezt megközelíteni, mert egyik vagy másik költségelem túlcsordulása veszteségként jelentkezik számunkra, hiszen erre nem igényelhetjük a támogatást. A Bank360 elemzésében egy szoba, az előtér és a fürdőszoba felújításán keresztül szemléltetjük, hogyan csökkenthetjük a veszteséget a különböző felújítási munkák összehangolásával.

A szoba és előtér inkább munkaigényes

A példában egy szoba teljes felújításával számoltunk. Ez a nyílászárókkal kezdődik, a két ablak és az ajtó kicserélése pedig inkább az anyagköltség terén megterhelő. Az ablakok és ajtók megvásárlása ugyanis majdnem háromszor annyiba kerül, mint a beszerelésük.
Itt azonban véget is ért a magas anyagköltséggel jellemezhető költségtételek sora. A parkettacsere és betonozás, illetve az álmennyezet kialakítása ugyan nem dominál egyik költségelemben sem, más a helyzet viszont a konnektorok cseréjével, és a szoba teljeskörű újrafestésével. Különösen az utóbbi tétel növeli meg a munkadíjat. Így összességében a szoba 1 millió 334 ezer forintos felújítási költségét nagyobb részben alkotják a munkadíjak.

varosikurir 13

Hasonló a helyzet az előtér felújításával

Itt szintén csak az ajtók cseréje kevésbé munkaigényes, a többi költségtétel már annál inkább. A lerakott csempe cseréje, az újrafestés és a villanyszerelési munkálatok sokkal inkább a munkadíjakat terhelik. Így összességében még nagyobb, majdnem kétharmados arányban jelentkeznek a munkával kapcsolatos költségek, mint a szoba esetében.

varosikurir 12

A szobával együtt már a 2,2 millió forintot is meghaladja az összes költség, az állami támogatásba számítható költség viszont alig több, mint 1,8 millió forint. A különbséget az okozza, hogy a munkadíjak túlcsordultak, az anyagköltség csupán 903 500 forint, míg a munkadíj 1 363 100 forint. Mivel mindenképpen fele-fele arányban kell szerepelnie anyagköltségnek és munkadíjnak, munkadíjra sem számolható fel ennél több. Ilyenkor lenne szükség még anyagköltségre vonatkozó számlára, de felmerül a kérdés, hogy honnan.

A fürdőszoba felújítása inkább az anyagköltséget növeli

A megoldás az anyagköltség arányának növelésére egy relatíve alacsony munkaigényű felújítási tétel kivitelezése. Az egyik ilyen anyagköltségben bővelkedő helyiség pedig a fürdőszoba. Bár a burkolás során a csempe anyaga és a beépítése nagyjából megegyeznek, az előre megvásárolható wc, fürdőkád, mosdókagyló és tükör jóval többe kerül, mint beépítésük. Így itt fordult a kocka, a fürdőszoba felújítása során az anyagköltség egyértelműen magasabb, mint a munkaerő díja.

varosikurir 11

Ez azt is jelenti, hogy a két másik szobával együtt végzett fürdőszoba-felújítás csökkenti a munkadíj túlcsordulásból adódó veszteségeket, vagyis több állami támogatást tudunk igényelni.

Ennyire csökkent a veszteség

A felújítás teljes költsége az összes eddig szerepeltetett tételt összeadva 3 230 100 forint, ami az 1 479 500 forintos anyagköltségből és 1 750 600 forintos munkadíjból jön össze. Ha nem lenne az 50-50 százalékos szabály, akkor a költségek felét, azaz 1 615 050 forintot fizetne az állam, de mivel az anyagköltség oldaláról csak 1 479 500 forintot tudunk igazolni, ezért legfeljebb ennyi munkadíj számolható el, így pedig a költségeink felénél 135 550 forinttal kevesebbet térít majd az állam.

Persze ez sem aprópénz, mégis, ha példánkban csak a szobát és az előteret újítottuk volna fel, veszteségünk 217 800 forint lett volna.
Vagyis a fürdőszoba felújítása a másik két szoba mellett 82 ezer forintnyi extra támogatáshoz juttatott bennünket. Ennek az az oka, hogy a fürdőszobában maga a berendezés kerül sokba, a beszerelés már ehhez képest olcsóbban megúszható. A beépíthető bútorok esetén többnyire a magasabb anyagköltség érvényesül. Például a konyhában is többe kerül az előregyártott bútor, mosogatógép, mint azoknak beépítése. Ezzel szemben a sok munkaórát igénylő felújítási feladatok inkább a munkadíjat dobják meg.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.