Lánczi András: “Fidesz addig van és lesz, amíg Orbán Viktor aktív a politikában” - Városi Kurír

Sorting by

×

Lánczi András: “Fidesz addig van és lesz, amíg Orbán Viktor aktív a politikában”

Egyetlen garanciája van, hogy a rendszerváltás folyamata még zajlik, Orbán Viktor személye – ezt mondta Lánczi András a Mandinernek. A Corvinus rektorát megkérdezték a közpénzen gazdagodó oligarchák luxusutazásainak morális megítéléséről és a Néppártról is.

Hirdetés

A Fidesz addig van és lesz, amíg Orbán Viktor aktív a politikában. Abban, hogy utána Fidesznek fogják hívni a pártot, nem vagyok biztos, de ez egyelőre csak spekuláció

– jelenti ki Lánczi András a Mandinernek adott nagyinterjújában.

Arra, hogy lát-e jelenleg olyan politikust, aki át tudná venni Orbán Viktortól a stafétát

azt válaszolta:

“Tehetséges politikusok vannak a Fideszben, de a tehetség önmagában nem elég. Sok egyébbel kell párosulnia ahhoz, hogy valaki igazi vezető legyen”.

A Budapesti Corvinus Egyetem rektora az interjúban arról is beszél, hogy egyetlen garanciája van annak, hogy a rendszerváltás folyamata még zajlik: Orbán Viktor személye. Szerinte

a miniszterelnök “gondolkodásmódját, mentalitását az motiválja, hogy ténylegesen szakítsunk azokkal az évtizedekkel, amelyek mélyen beleivódtak az emberek gondolkodásába, attitűdjébe, kultúrájába. Az igénytelenséggel kell szakítani, ami nem könnyű. Kulturális, mentális átalakulásra van szükség ahhoz, hogy a folyamat sikeres legyen. A miniszterelnök ezt pontosan tudja, minden döntését ez motiválja – mindegy, hogy az ellenzék mit mond. Enélkül nem értelmezhető az ő sikeres politikai karrierje”

– jelenti ki Lánczi, megjegyezve: a posztkommunizmus akkor ér véget, amikor majd úgy érezzük, hogy véget ért.

Az interjúban Lánczi azt a megállapítást teszi, hogy “a nyugati kultúra elkezdett leszámolni önmagával”

A Biden-adminisztrációról és az amerikai elnökről az a véleménye: az USA-nak önmaga számára is valami újjal kellene előállnia, már csak a potenciális versenytárs, Kína miatt is. De hogy Biden erre fizikailag és szellemileg képes-e? Aligha”.

A filozófust az interjúban megkérdezték arról is, hogy

“a közpénzen gazdagodó oligarchák, fideszes politikusok és barátaik luxusutazásai – legtöbbször ezeket hangoztatják ellenpéldaként, amikor a kormányzás morális megítéléséről van szó. Mennyire fér bele ez a jelenség?”

Erre ő azt mondja: ami a luxuséletforma kellékeit illeti, mindenki saját maga dönti el, hogyan él, s a következményeket viselnie kell. Luxus-életforma mindig volt, rendszertől függetlenül vannak, akik úgy gondolják, nekik ez jár, így érzik jól magukat. A kihívó életmód azért ellenszenves morális értelemben, mert úgy tűnik, mintha a meggazdagodás öncél lenne.

“Van, aki szerint a legborzasztóbb a kapitalizmus, minden ezzel függ össze. A Kádár-rendszerben volt egy plafonja a fogyasztásnak, most viszont nincs racionális és morálisan igazolható felső határa, így mindenki maga dönti el, mennyire van szüksége”

Valóban kialakult egy újgazdag, vagyonos réteg,

ám nem öncélú vagyonos réteg, nem öncélú jelenségről, hanem világos közösségkoncepcióról van szó. Be kell látni:

„a fegyvertelen próféták mind elbuktak”.

Az interjúból kiderül, még mindig úgy gondolja, hogy „amit egyesek korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája”.

Tartom a véleményemet

– jelenti ki Lánczi András.

“Most zajlik a középosztály kialakítása, ami nyugati civilizációs sztenderd”

Magyarországon racionális politika folyik, és ismét kimondom: amit korrupciónak gondolnak, az valójában egy politika, amely a nemzeti érdekeket tartja szem előtt – magyarázza. Lánczi András azt is elárulja, hogy “nagyon jó, mondhatni baráti a viszonya” a miniszterelnökkel, Orbán Viktor az általa a Rumnapló című filmből idézett egyik gondolatot – “a liberális nem más, mint diplomás kommunista”- a legutóbbi évértékelőjében is használta.

Az interjúban elmondja a véleményét a Fidesz Néppártból való kilépéséről és az egyetemi modellváltásról is

A CEU távozását nem tartja nagy veszteségnek a felsőoktatás számára, mint mondja,

“a CEU-nak világos politikai hitvallása volt és van, márpedig ha valaki politikailag exponálja magát, akkor politikai eszközökkel fognak vele bánni”.

Szerinte már a CEU megalakulása is “politikai aktus volt”: Soros György annak idején Magyar Bálintot instruálta – “tudom, kérte” – hogy a CEU-nak megfelelő körülményei legyenek Budapesten.

Végül arra, hogy idén nyáron lejár a rektori megbízatása, hogyan tovább, Lánczi András azt válaszolta:

“Több tervem van. Egyrészt szeretném folytatni az alkotó- tevékenységet, és amennyit szükséges, a közéletben is részt veszek. Egy európai alapítványnak vagyok az elnöke, amely az európai „liberal arts” jegyében folyó oktatás mellett áll ki. A munka már jó ideje zajlik, és Magyarország e területen erősebb pozíciót szerezhet, mint korábban bármikor”.

Forrás

 

lánczi andrás

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.